drepturile omului International romania

Organizațiile păgâne din Europa se unesc la Riga. România printre participanți.

Rīga, Letonia – În cadrul celei de-a 18-a ediții a Congresului European al Religiilor Etnice (ECER), care a avut loc în Rīga, Letonia, delegații din 17 țări diferite au semnat „Declarația Rīga a Congresului European al Religiilor Etnice (2023)„. Acest eveniment important a reunit organizații păgâne din întreaga Europă, având ca scop consolidarea tradițiilor religioase precreștine ale Europei și promovarea legăturilor lor cu mișcările neopăgâne.

Printre participanții din toate țările din Europa se numără și THE NEW PAGAN DAWN, singura și prima organizație de reprezentare a comunității păgâne ce a împlinit cu câteva zile de întâlnirea de la Riga, 9 ani de activitate în România.

Declarația semnată de către delegații participanți subliniază importanța protejării și promovării religiilor tradiționale și etnice ale diferitelor popoare europene. Aceste comunități religioase manifestă o profundă reverență față de strămoșii lor, Zeii și Zeițele venerați de aceștia, precum și față de viziunea asupra lumii și valorile transmise de aceștia. Tradițiile spirituale și culturale sunt considerate inseparabile, iar ambele necesită sprijin și protecție pentru a supraviețui și a prospera în societatea contemporană.

Printre măsurile specifice solicitate în cadrul Declarației Rīga se numără protecția și sprijinul guvernamental special acordat religiilor tradiționale, acordarea unui statut legal protejat, desfășurarea de ceremonii și utilizarea locurilor sacre, dreptul de a efectua ceremonii de nuntă cu autoritate legală, practici legate de finalul vieții și asistență spirituală, respectarea sărbătorilor religioase în calendarul oficial, dreptul de a alege educația religioasă în școlile publice, dreptul de a numi capelani, un slot orar în mass-media publică, scutiri de taxe pentru organizațiile religioase și protecția împotriva consecințelor globalizării, persecuției și discriminării.

Declarația completă aici.

Congresul European al Religiilor Etnice este o organizație internațională care susține grupurile religioase etnice din diferite țări și se opune discriminării acestora. Scopul principal al ECER este consolidarea tradițiilor religioase precreștine ale Europei și promovarea legăturilor lor cu mișcările neopăgâne. Primul congres a avut loc în Vilnius, Lituania, în 1998, iar acum Congresul se întoarce în Letonia după.

Declarația Rīga, semnată de organizațiile păgâne din Europa, găsește justificare în realitatea cu care se confruntă păgânii din Europa și, în special, în contextul situației din România. Discriminarea și provocările cu care se confruntă aceste comunități religioase etnice reprezintă o încălcare a libertății religioase și a diversității culturale care definește continentul nostru.

Pe lângă semnarea declarației, la întâlnirea ECER au avut loc ritualuri comunitare și ceremonii comune cu reprezentanții organizațiilor din Europa de diferite tradiții și confesiuni păgâne, precum și sesiuni de training, comunicare, ateliere de Craft și de politici publice și advocacy pentru comunitatea păgână a organizațiilor membre.

S-a discutat totodată despre cauza Romuva vs Lituania, în care statul lituanian a fost sancționat deoarece nu a permis înregistrarea unei organizații păgâne, în speță cultul păgân ROMUVA.

Tot la adunarea ECER a fost ales noul Consiliu Director al ECER și noul președinte al ECER, în persoana lui Uģis Nastevičs.

Reamintim că păgânii din Europa se confruntă cu numeroase forme de discriminare, inclusiv respingere și stigmatizare socială. În multe țări, tradițiile religioase păgâne sunt marginalizate și considerate neimportante sau chiar periculoase. Practicanții păgâni se confruntă adesea cu discriminare la locul de muncă, în sistemul de învățământ și în alte sfere ale vieții sociale. Această discriminare subminează valorile fundamentale ale egalității și toleranței pe care se bazează societatea europeană.

În România, comunitatea păgână se confruntă cu numeroase provocări și obstacole. Deși țara are o istorie bogată și diversă de practici religioase precreștine, păgânii români se confruntă cu o lipsă de recunoaștere oficială și protecție legală. Ei se luptă pentru dreptul de a-și practica credința în mod liber și de a avea acces la locuri sacre, ceremonii oficiale și servicii spirituale. Aceasta afectează identitatea culturală și spirituală a acestor comunități, punând în pericol moștenirea lor religioasă și tradițiile transmise de strămoșii lor.

Declarația Rīga vine ca un răspuns necesar și important la aceste discriminări și provocări. Prin semnarea declarației, organizațiile păgâne din Europa și România solicită protejarea și promovarea religiilor tradiționale și etnice, recunoașterea oficială a acestora și respectarea drepturilor lor fundamentale. Aceasta include protecția legală, sprijinul guvernamental, recunoașterea oficială a locurilor sacre, dreptul de a efectua ceremonii legale, dreptul la educație religioasă și recunoașterea sărbătorilor religioase în calendarul oficial.

Prin intermediul Declarației Rīga, organizațiile păgâne se unesc într-o voce comună, subliniind necesitatea unei Europe deschise și tolerante, care să respecte diversitatea religioasă și culturală. Aceasta reprezintă un apel la acțiune pentru guvernele europene, instituțiile internaționale și societatea civilă pentru a combate discriminarea și pentru a proteja drepturile păgânilor și ale tuturor minorităților religioase.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns