Evenimente implicare romania

Problematica legislației ONG actuale în România

Uitându-ne la ultimii ani, cadrul legal funcționării și organizării ONG-urilor a produs numeroase controverse, majoritatea reprezentanților sectorului nonprofit considerând că procedurile de înregistrare, modificare sau dizolvare a organizațiilor sunt rigide, anevoioase și birocratice.

Luând în calcul aceste aspecte, organizația The New Pagan Dawn (TNPD) a decis să raspundă pozitiv invitației primite de la Centrul pentru Legislație Nonprofit privind o audiere publică, la care au luat parte reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Justiției, parlamentari, activiști, ONGiști, avocați și mulți alții.

Până a lua cuvântul în cadrul evenimentului, TNPD a transmis o depoziție în acest sens intitulată „Raportul privind modificările necesare a fi introduse în legislația sectorului nonprofit ce tratează problematica simplificării procedurii de înregistrare și modificare a ONG-urilor, respectiv îmbunătățirea reglementării statutului de utilitate publică a ONGurilor”, raport care adoptă o poziție fermă privind necesitatea anumitor schimbări în legislația ONG din Romania, strâns legate de accesul la informații publice, obținerea și menținerea statutului de utilitate publică. Raportul e disponibil pe Monitorul Oficial Păgân, la secțiunea Hotărâri Departamente.

Olteanu Cosmin, președintele organizației, a subliniat într-o declarație oficială în cadrul audierilor importanța vitală a organizațiilor neguvernamentale și cum acestea joacă un rol important în consolidarea democrației din România și în procesul de elaborare a politicilor publice. Pentru a asigura funcționarea corespunzătoare și eficientă a ONG-urilor, ele trebuie să funcționeze într-un cadru legal, flexibil și modern, care să echilibreze libertatea de asociere cu protejarea principiilor statului de drept, garantând totodată independența societății civile față de autorități.

În cadrul audierii, printre principalele teme abordate se enumără simplificarea procedurii de înregistrare și modificare a ONG-urilor, îmbunătățirea reglementării statutului de utilitate publică al acestora, clarificarea noțiunii de activitate economică, asigurarea accesului liber la date despre sectorul nonprofit și simplificarea procedurii de dizolvare.

Prin intermediul audierilor publice, TNPD a avut oportunitatea să se exprime solidar și să-și expună punctele de vedere într-un cadru argumentat, încurajând și îndemnând toate organizațiile și reprezentanții societății civile să ia inițiativă de modificare a legilor curente.

Posa David
David este redactor al redacției ROPAGANISM și este pasionat de jurnalism. Cu o experiență de aproape 2 ani în spațiul media, el acoperă teme precum știrile de actualitate, lifestyle și activism. david.posa@outlook.com
https://www.linkedin.com/in/posa-david/