Noile legi ale Educației au fost adoptate ieri, 22.05.2023, de către Parlamentul României. Acum, ele trebuie să primească aprobarea președintelui Klaus Iohannis pentru a intra în vigoare și a fi publicate în Monitorul Oficial.
Principalele modificări includ:
- Liceele vor putea organiza propriile examene de admitere, prin care să fie ocupate maximum 50% dintre locurile disponibile;
- Religia a fost introdusă ca materie opțională la bacalaureat;
- Posibilitatea exmatriculării elevilor este reintrodusă;
- Telefoanele vor putea fi confiscate în rândul elevilor din ciclul primar și gimnazial, ele trebuind predate ulterior părinților;
Ce spun Ministrul Educației și reprezentanții opoziției adoptării legilor?
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că noile legi ale educaţiei reprezintă un moment istoric.
„Suntem într-un moment istoric în care, după 12 ani, avem o nouă lege a educaţiei, a treia în perioada postdecembristă. Ştim cu toţii cât interes există, cât de schimbată a fost legea 1 – care a fost extrem de vizionară la vremea ei – şi cred că este momentul să respectăm cu toţii efortul depus de fiecare dintre noi şi să ne asumăm că acest consens numit cele două legi ale educaţiei va fi sprijinit în procesul de implementare şi pe mai departe” – a spus ministra.
Reprezentanții opoziției, USR și Forța Dreptei, au anunțat că vor ataca legile la Curtea Constituțională a României (CCR), prin încercarea de a suspenda aprobarea acestora de către Parlament.