cultură romania

Fundația Green Man, administrator al Bisericii din Richiș a fost recunoscută ca fiind „de utilitate publică”

Fundația Green Man, care administrează Biserica Evanghelică Fortificată din Richiș, a fost recunoscută ca fiind de utilitate publică. Decizia a fost luată prin hotărâre de Guvern în ședința de azi, 3 aprilie. Președintele fundației spune că acest lucru aduce un nivel de încredere și de credibilitate mai înalt.

Se recunoaște Fundația GREEN MAN FOUNDATION, persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, înregistrată în Registrul asociațiilor şi fundațiilor cu nr. 33/I/B/2001, având codul de identificare fiscală nr. 14231609, cu sediul în orașul Cisnădie, str. Măgurii nr. 125, județul Sibiu, ca fiind de utilitate publică”, este conținutul articolului unic din proiectul de hotărâre de Guvern aprobat.

Potrivit notei informative, cererea fundației a fost însoțită de o serie de documente, privind în final avizul favorabil din partea Ministerului Culturii. „Scopul urmărit de către fundație constă în protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural autohton și promovarea acestuia la nivel local, național și internațional (…) Finanțarea Fundației GREEN MAN FOUNDATION este asigurată din surse multiple, după cum urmează: cotizațiile membrilor, sponsorizări, donații, venituri din dobânzi, alte venituri din activități fără scop patrimonial”, scrie în nota informativă.

Fundația activează în domeniul conservării și promovării patrimoniului, elaborează și implementează strategii, programe, proiecte și acțiuni educaționale și sociale pentru populația din zona obiectivelor de patrimoniu din Richiș sau Cisnădie, Cisnădioara etc.

Președintele și unul dintre membrii fondatori ai Fundației Green Man, Francesco Tacconi, ne-a spus că, pe lângă Biserica fortificată din Richiș, fundația mai are în administrare și punctul info-turistic din Richiș, în parteneriat cu primăria.

„Noi suntem prezenți în satul Richiș de câțiva ani și lucrăm pentru acest monument și pentru binele și progresul comunității din Richiș, o comunitate care un timp a fost caracterizată de o prezență masivă a sașilor și acum este o comunitate multiculturală și multietnică, aici sunt prezenți oameni din 11 țări diferite. E o locație pe care au ales-o și locuitori din orașele mai mari, București, Oradea, care au găsit liniște”, ne-a spus Tacconi.

Acesta a amintit și de proiectul pe care l-a câștigat în cadrul apelului Agenției de Dezvoltare Regională Centru, prin care biserica din Richiș va fi reabilitată cu aproape 11 milioane de lei fonduri nerambursabile.

„Ne-am axat pe această biserică din Richiș, care e una mai deosebită față de celelalte biserici fortificate, pentru că este bogată în interior în sculpturi care reprezintă simboluri păgâni – un lucru aparent ciudat într-o biserică creștină, dar care are niște motive cu caracter istoric. Chiar denumirea fundației noastre („green man” înseamnă din engleză „omul verde” – n.n.) este un simbol celtic: un chip înconjurat de frunze, care reprezintă renașterea. E un simbol păgân, dar care se potrivește cu mesajul creștin, cu imaginea lui Isus, moarte-renaștere. Și natura care moare iarna renaște în primăvară”, explică președintele Fundației Green Man.

Francesco Tacconi ne-a mai spus că în zona Transilvaniei au fost identificate 14 biserici fortificate, inclusiv cea din Sibiu, în care sunt chipuri de om înconjurat de frunze sau asemănător. „Dar cea mai bogată este cea din Richiș. Noi vrem ca Richișul să devină centrul de plecare pe un traseu al bisericilor omului verde din Transilvania”, a subliniat Tacconi.

Despre hotărârea guvernului spune că „prin acest statut am câștigat un nivel de încredere și de credibilitate mai ridicat, mai potrivit pentru misiunea noastră”.

Amintim că în Richiș are loc anual și festivalul „Omul Verde”. În acest an evenimentul va avea loc în zilele de 3-6 iulie 2025, fiind la a patra ediție. Scopul acestui eveniment este de a promova dezvoltarea cultural-turistică a micii, dar pitoreștii localități Richiș din comuna Biertan, județul Sibiu.


Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns