romania Spiritualitate

Comoară dacică descoperită într-o pădure din Mureș. Setul de bijuterii din argint este mai vechi de 2.000 de ani

O comoară dacică, veche de peste 2.000 de ani, a fost descoperită în Mureș. Vorbim despre un set de podoabe din argint, găsit aproape intact de un pasionat, într-o pădure.

Tezaurul – care ar fi aparținut unei familii de nobili – ar valora zeci de mii de euro și a fost predat muzeului județean.

Doi tineri pasionați de istorie au făcut descoperirea într-o pădure din comuna Ațintiș, în județul Mureș.
După o zi întreagă de căutări cu un detector de metale, podoabele din argint au ieșit la suprafață.

Cristian Hoza, vânător de comori: „Am dat cu aparatul și am observat că semnalul este maxim. Am săpat până la suprafața pieselor. O brățară spiralată, un colier, un lanț. Trei fibule, cercel. Am sunat la arheologi și au venit”.

Piesele urmează să fie evaluate de un specialist. Acestea ar valora zeci de mii de euro.

Daniel Cioată: „Seturile par destul de întregi dacă ținem cont de analogiile cu alte tezaure găsite pe teritoriul vechii dacii. În mod cert au fost aranjate, au fost puse nu la repezeală, au fost aranjate în pământ, ori au fost dedicate unor zeități ori au fost depuse în circumstanțe periculoase de război, într-o situație în care deținătorul, era amenințat”.

Arheologii Muzeului Județean Mureș spun că zona ascunde adevărate comori.

Botond Rezi: „S-au descoperit cinci depozite de bronzuri, care putem spune că este o premieră pentru România, până acum avem atestate două depozite găsite într un areal restrâns // Descoperirile de la Ațintiș au importanță deosebită datorită număruilui mare de depozite în total avem peste 90 de piese descoperite.”

Legea spune că cei care au făcut descoperirea au dreptul la o recompensă de 30 la sută din valoarea pieselor. Podoabele vor fi expuse în cadrul unei expoziții dedicate.


Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns