International Spiritualitate

Fresce rare dezgropate în Pompei oferă o perspectivă nouă asupra ritualurilor antice

Arheologii din Pompei au descoperit fresce rare, aproape în mărime naturală, care oferă o perspectivă nouă asupra practicilor religioase din oraşul antic, înainte ca acesta să fie distrus de Muntele Vezuviu în anul 79 e.n., a anunţat miercuri situl, potrivit Reuters.

Descoperirea prezintă o friză de mari dimensiuni care se întinde pe trei pereţi ai unei săli de banchet, prezentând imagini vii ale ritualurilor de iniţiere pentru adepţii lui Dionysos – Zeul antic grec al vinului, fertilităţii, teatrului şi extazului religios.

Ritualurile de iniţiere, cunoscute sub numele de Misterele lui Dionysos, erau ritualuri religioase secrete dedicate Zeului, care promiteau iluminarea spirituală şi, posibil, o viaţă de apoi binecuvântată.

Fresca, datând din anii 40-30 î.e.n., prezintă imagini vii ale adepţilor dionisiaci în stări de extaz ritualic, dansând şi vânând, semănând cu frescele Vilei Misterelor din apropiere, care au fost descoperite în urmă cu 100 de ani.

„Peste 100 de ani, ziua de astăzi va fi amintită ca fiind istorică, deoarece descoperirea pe care o prezentăm este istorică”, a declarat ministrul italian al Culturii, Alessandro Giuli, care a participat la dezvelirea frescelor.

„Alături de Vila misterelor, această frescă constituie o mărturie de neegalat a aspectelor mai puţin cunoscute ale vieţii mediteraneene antice”. 

Friza gigantică le ilustrează pe adeptele lui Dionysos atât ca dansatoare, cât şi ca vânătoare feroce, purtând o capră sacrificată pe umeri sau ţinând în mâini o sabie şi măruntaiele unui animal. În centru, se află o frescă reprezentând o femeie îmbrăcată elegant, care probabil aşteaptă să fie iniţiată în mistere. O friză superioară înfăţişează animale vii şi sacrificate, inclusiv un cerb, un mistreţ proaspăt eviscerat, cocoşi şi peşti.

Cercetătorii au afirmat că această juxtapunere subliniază natura dublă a cultului dionisiac, care combină distracţia cu sacrificiul primar.

„Întrebarea este, ce vrei să fii în viaţă, vânătorul sau prada?”, a declarat directorul Pompeii, Gabriel Zuchtriegel.

Oraşul Pompei, odinioară înfloritor, şi zona rurală înconjurătoare din sudul Italiei au fost scufundate de cenuşă atunci când Muntele Vezuviu a explodat, ucigând mii de romani care habar nu aveau că trăiesc lângă unul dintre cei mai mari vulcani din Europa.

Situl arheologic se întinde pe aproximativ 66 de hectare, dintre care aproximativ 44 de hectare au fost excavate integral. Cele mai recente săpături se află într-o zonă cunoscută sub numele de Regio IX, au început la începutul anului 2023 şi au scos la iveală până acum peste 50 de încăperi.

Printre descoperirile recente se numără un salon negru reprezentând scene din Războiul Troian, un complex de băi extins şi o frescă care înfăţişează ceea ce ar putea fi un strămoş al pizzei italiene.


Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns