Zilele trecute, Redacția ROPAGANISM vă dezvăluia cazul lui Lucian Dunăreanu, activist LGBTQ și directorul organizației Be An Angel (PRIDE România), ce a fost arestat preventiv alături de alți trei inculpați, la propunerea DIICOT Cluj, sub acuzațiile de trafic de minori și trafic de droguri. Începând din anii 2000, Dunăreanu a fost un susținător important al drepturilor LGBTQ în România, organizând evenimente precum Serile Filmului Gay și petreceri destinate comunității. Ancheta DIICOT vizează acțiuni infracționale ce se presupune că ar fi fost desfășurate de cei patru inculpați, dintre care unul este suspectat că ar fi exploatat șapte minori cu vârste între 15 și 17 ani între 2020 și 2024. Cazul a fost semnalat inițial de Olteanu Cosmin, directorul Platformei Pagan Acceptance.
În lumina acestui caz am primit la poșta redacției declarația activistului, Flaviu Drăgan. Flaviu Drăgan este un cunoscut activist LGBTQ+ din România, implicat în apărarea drepturilor comunității LGBTQ și în promovarea incluziunii. El a fost activ în organizarea evenimentelor de tip Pride și a susținut inițiative pentru creșterea vizibilității și respectului față de persoanele LGBTQ+ în societatea românească. Drăgan a colaborat de-a lungul timpului cu diverse organizații și a sprijinit acțiuni care să combată discriminarea și să încurajeze dialogul pentru egalitate și drepturi.
Punctul de vedere transmis pune accent pe necesitatea unui răspuns prompt și tranșant în cazuri similare și subliniază importanța de a proteja imaginea comunității LGBTQ printr-o reprezentare corectă și responsabilă.
Redăm punctul acestuia de vedere
„Acțiunile comise de către Lucian Dunăreanu sunt extrem de grave și dăunătoare atât pentru victimele implicate, cât și pentru imaginea comunității LGBTQ din România. Exploatarea minorilor și implicarea în trafic de droguri sunt acte ireparabile care degradează demnitatea acestei comunități și aduc prejudicii substanțiale la nivel social, mai ales într-o perioadă crucială de alegeri parlamentare și prezidențiale.
Astfel de indivizi nu au loc nici în funcții, nici în cadrul organizațiilor LGBTQ, iar orice persoană cu un comportament reprobabil ar trebui exclusă rapid din structurile ce promovează drepturile LGBTQ. Orice asociație implicată ar trebui să emită de urgență un comunicat care să dezaprobe clar astfel de comportamente și să clarifice că asemenea acțiuni nu au nicio legătură cu valorile comunității LGBTQ. În cazul de față, abia după mediatizarea intensă a cazului Dunăreanu, organizațiile LGBTQ din România au răspuns prin comunicate, ceea ce consider că este tardiv și lipsit de eficiență în protejarea reputației comunității.
Este esențial ca aceste organizații să învețe să protejeze imaginea și demnitatea comunității LGBTQ, promovând doar acele personalități și evenimente care aduc un impact pozitiv. Comunitatea noastră a fost susținută de-a lungul istoriei de personalități ilustre, precum Alan Turing sau Oscar Wilde, și a primit sprijin din partea figurilor de anvergură istorică, cum a fost cazul reginei mamă Elisabeta a Marii Britanii. Acesta este spiritul în care trebuie să ne educăm și să ne inspirăm, nu prin asocierea cu indivizi care compromit valorile și scopurile noastre.
Avem datoria să nu ne mai asociem cu persoane sau organizații care ne pun în pericol integritatea și să ne consolidăm demnitatea prin respectarea principiilor morale care stau la baza mișcării LGBTQ din întreaga lume.” – a declarat pentru Redacția ROPAGANISM, Flaviu Drăgan.
Menționăm că în baza art. 4 din Codul Penal inculpații, precum Lucian Dunăreanu beneficiază de prezumția de nevinovăție, iar rolul presei nu este acela de a influența justiția sau de a pune presiuni pe aceasta, rolul prezentului articol fiind unul informativ strict.
- (1) Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.
- (2) După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.