Studenții de la Facultatea de Drept a Universității Bioterra (UBdB) din București nu vor mai susține o lucrare de licență la finalul celor 4 ani de studii. Pentru a fi licențiați, studenții vor da doar examenul scris, de tip grilă. Decizia a fost luată de Facultate în urma unei cereri venite din partea studenților și este motivată de ineficiența sistemelor antiplagiat.
Regula se va aplica începând cu sesiunea de licențe din luna iulie 2024.
Facultatea de Drept de la Universitatea din București (UB) a renunțat la lucrările de licență încă din anul 2020.
Ce spune comunitatea universitară?
În 2017, Universitatea din București (Facultatea de Drept) a renunțat la redactarea unei lucrări de licență, moment în care comunitatea universitară a avut o serie de reacții.
Asociația Studenților în Drept susținea că decizia luată de Facultatea de Drept a Universității din București a fost cântărită și asumată de întreaga comunitate academică, adică atât de către profesori, cât și de studenți și absolvenți, și fiecare dintre cei patru ani de studiu a votat pentru eliminarea lucrării de licență, astfel că votul studenților reprezentanți, membri în Consiliul Facultății de Drept, a fost unanim pentru eliminarea lucrării de licență.
Aceștia au precizat că, în realitate, eliminarea lucrării de licență urmărește interesul studenților de a dobândi o pregătire mai atent îndreptată către examenul scris, pregătire ce folosește și pentru examenele de admitere în profesie, și nu consideră că eliminarea acesteia poate afecta calitatea actului educațional și a rezultatelor absolvenților, intenția fiind de a prioritiza interesele studenților în vederea asigurării unei pregătiri juridice temeinice. Poziția integrală aici.
Vlad Cherecheș, președinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, considera la vremea respectivă că această măsură nu este o soluție pentru rezolvarea problemelor legate de plagiat: „Nu cred că este cea mai potrivită soluţie. În aceste condiţii se poate deschide o cutie a Pandorei. Există riscul ca multe universităţi să renunţe la lucrarea de licenţă şi examenul să fie dat doar printr-un test-grilă, care este foarte uşor. Este o decizie periculoasă care poate duce la scăderea calităţii învăţământului universitar. Ştim că există probleme reale legate de plagiat, dar nu cred că soluţia este eliminarea unui examen atât de important. Am susţinut publicarea lucrărilor de licenţă pe o platforma online”. (Mediafax)
Fostul judecător clujean, Cristi Dănileț credea atunci într-o soluţie mixtă: examinarea cunoştinţelor şi muncă de cercetare: „E foarte trist unde s-a ajuns. Lucrările de licenţă sunt cumpărate sau plagiate iar testele grilă pregătesc studenţii mai ales pentru a memora codurile, nu şi pentru a gândi dreptul. Aceasta se întâmplă din cauza numărului prea mare de studenţi acceptaţi de facultăţi, care văd învăţământul ca un fel de afacere. Generaţiile sunt din ce în ce mai slabe. Eu cred că trebuie să avem o soluţie mixtă: şi examinarea cunoştinţelor studentului, şi muncă de cercetare. Normal e ca un licenţiat să stie drept, dar să şi raţioneze corect şi să scrie corect din punct de vedere gramatical. Remarc că studenţii de la Bucureşti, Cluj şi Iaşi rămân în topul celor intraţi anual la Institutul Naţional al Magistraturii”. (Mediafax)
Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, considera că măsura ar avea un impact negativ asupra calității educației: „Ar însemna o scădere dramatică a calităţii absolvenţilor acelei facultăţi. Nu am cunoştinţe de vreo universitate în lume care să finalizeze studiile fără o lucrare de licenţă”. (Digi24)
O lucrare de licență reprezintă o lucrare stiințifică, o cercetare, prin care un absolvent poate face legatura dintre notiunile teoretice si lumea reala. Elaborarea licenței presupune o cercetare documentara, cunoașterea in detaliu a unei teme (posibil subiect de specializare ulterioara), studii de caz si contribuții proprii/opinii/păreri pentru dezvoltarea temei studiate. Prin licență se pot dezvolta abilitățile de cercetare, documentare, analiza.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.