ABUZURI romania

Protest anunțat la Universitatea de Arhitectură din București. Studenții cer o reformă radicală prin 43 de revendicări

Astăzi, 14 august 2024, aproximativ 300 de persoane, în majoritate studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București (UAUIM), sprijiniți de ASOCIAȚIA THE NEW PAGAN DAWN (NOII ZORI PĂGÂNI) au depus la Primăria Capitalei, dar și trimis la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București o solicitare de autorizare a unui protest pentru 16 octombrie 2024 în intervalul orar 12 – 14 cu o listă de 43 de revendicări. Protestul va avea loc La Fântâni de la Universitate.


UPDATE 16.08.2024 ora 22:24: Marian Moiceanu în discuție cu Olteanu Cosmin a invitat THE NEW PAGAN DAWN la o discuție referitoare la revendicările expuse de mișcarea studențească independentă, dar și a emis un comunicat de presă privind revendicările studențimii.

UPDATE 26.08.2024 ora 15:33: Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București după ce a promis o audiență pentru a discuta revendicările studenților UAUIM și-a retras promisiunea sub pretextul unui proces pe rol pe care îl are cu Asociația THE NEW PAGAN DAWN (NOII ZORI PĂGÂNI), asociație care a dat în judecată anul trecut Universitatea deoarece i-a încălcat drepturile unui student.

UPDATE 28.08.2024 ora 19:15: Studenții de la UAUIM reprezentați de THE NEW PAGAN DAWN au modificat și finalizat o nouă listă de revendicări. Lista e disponibilă mai jos.


Revendicări și motive de protest

Studenții UAUIM, prin Asociația „The New Pagan Dawn”, au formulat o serie de revendicări adresate conducerii Universității, solicitând schimbări esențiale în modul de funcționare al instituției. Printre principalele probleme identificate se numără lipsa unui mediu de studiu adecvat, abuzuri sexuale și discriminări etnice și religioase comise de cadre didactice, dar și o educație considerată de mulți ca fiind depășită și neconformă cu cerințele actuale ale pieței muncii.

„Universitatea are nevoie de o reformă radicală”

Într-un document transmis către conducerea UAUIM, studenții subliniază necesitatea unei reforme profunde, argumentând că sistemul educațional actual este unul retrograd și ineficient. „Universitatea noastră a rămas în urmă, iar acest lucru se reflectă în lipsa de relevanță a cursurilor și în atitudinea discriminatorie a unor profesori,” se arată în revendicările studenților.

Printre cerințele formulate se numără:

  • Introducerea unor politici clare împotriva abuzurilor și discriminării.
  • Îmbunătățirea condițiilor de studiu, inclusiv modernizarea sălilor de curs și asigurarea unor materiale igienico-sanitare corespunzătoare.
  • Revizuirea programelor de studiu pentru a include mai multe elemente de practică și gândire critică.
  • Introducerea unor măsuri de sprijin pentru studenții cu probleme de sănătate mintală.
  • Digitalizarea cursurilor și introducerea unui sistem de management universitar electronic.

Reacția autorităților și a conducerii universității

Până în prezent, conducerea UAUIM nu a oferit un răspuns oficial la revendicările studenților, însă aceștia au solicitat o întâlnire cu reprezentanții universității pentru a discuta propunerile lor. „Suntem dispuși să continuăm protestele până când cerințele noastre vor fi luate în serios și aplicate,” a declarat Cosmin Olteanu, președintele Asociației „The New Pagan Dawn” și unul dintre organizatorii protestului.

Un semnal de alarmă pentru învățământul superior din România

Acest protest evidențiază problemele sistemice din cadrul UAUIM, dar și din învățământul superior românesc în general. Studenții atrag atenția că actuala stare de fapt nu doar că le afectează educația, ci le pune în pericol și viitoarea carieră profesională. Prin aceste acțiuni, ei speră să inițieze un dialog real cu autoritățile și să obțină schimbările necesare pentru a asigura un mediu academic demn de standardele europene.

Protestul marchează începutul unei perioade de tensiuni între studenți și conducerea UAUIM, fiind un semnal clar că tinerii nu mai sunt dispuși să tolereze lipsurile și abuzurile din sistemul universitar. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor răspunde pozitiv cerințelor lor sau dacă valul de nemulțumire va crește, influențând și alte instituții de învățământ superior din țară.


Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns