Scandalul sexual de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București cu Dorin Ștefan Adam a deschis comunitatea academică de la celebra universitate să ofere informații și să se exprime cu privire la neregulile din această universitate.
UPDATE 16.08.2024 ORA 23:42: Marian Moiceanu, Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a spus că nu poate sesiza încă Comisia de Etică deoarece nu a depus nicio victimă vreo sesizare, însă e deschis la discuții și va analiza situația. Olteanu Cosmin susține că va face el sesizare.
Astăzi, vorbim despre Mitrea Andrei de la Facultatea de Arhitectură. Andrei Mitrea este un arhitect și urbanist român, specializat în planificare urbană și dezvoltare teritorială. El este doctor în arhitectură și lector universitar la Departamentul de Planificare Urbană și Dezvoltare Teritorială, precum și profesor invitat la Școala Doctorală de Urbanism. Cu o carieră academică solidă, Andrei Mitrea a fost implicat în numeroase proiecte de cercetare, inclusiv colaborări cu Banca Mondială pentru dezvoltarea scenariilor în proiectul „Laser Valley” din România și inițiative dedicate îmbunătățirii calității învățământului de arhitectură, precum proiectele Scholar Architect.
Mitrea a participat la multiple conferințe internaționale, printre care Congresul Anual al Asociației Școlilor Europene de Planificare și World Planning Schools Congress, unde a prezentat lucrări ce explorează provocările și soluțiile în planificarea spațială. Publicațiile sale acoperă o gamă variată de teme legate de urbanism, dezvoltare durabilă și transformări metropolitane, fiind recunoscut pentru contribuțiile sale în reviste și volume de specialitate.
Recunoașterea sa profesională include premii și nominalizări în competiții de prestigiu, cum ar fi Bienala Națională de Arhitectură și concursurile organizate de Regional Studies Association. Activitatea sa academică și profesională subliniază angajamentul său față de dezvoltarea sustenabilă a orașelor și inovația în domeniul planificării urbane.
Totuși, dincolo de pregătirea și prestigiul său profesional stă o persoană mult prea interesată de dormitorul studenților săi, așa cum se destăinue studenții care l-au avut profesor.
O fostă studentă a cărui identitate nu o vom expune ne spune următoarele:
Buna, m-am gândit mult daca sa scriu sau nu. Sunt o fostă studentă care a terminat acum câțiva ani, sunt tot atâția ani de când încerc sa trec peste toate traume provocate în timpul facultății. Una dintre ele este experiența neplăcută cu domnul Andrei Mitrea. L-am avut ca și coordonator și la proiectele de arhitectura si la urbanism. La un proiect de arhitectura, unde aveam de detaliat un partiu al unui apartament (corectat in prealabil de alți 2 coordonatori) a fost desființat de către acest profesor pe motivul „că nu poți face sex în această bucătărie. Zi-mi, cum faci sex în bucătăria asta? Tu cu prietenul tau nu faceți sex în bucătărie?”, la următoarea corectură am încercat pe cât posibilul să-l evit… nu am reușit, a venit țintit la mine spunându-mi „noi doi avem o discuție de terminat, deci? Cum faci sex în bucătăria asta?” am încercat pe cât posibilul să-i ignor întrebarea dar în același timp să-i argumentez că este o bucătărie funcțională pentru destinația sa.
Studenta a încercat să încheie discuția și ne-a spus că:
Discuția s-a terminat cu „trebuie să îmi arăți cât de funcțională este pentru sex”. La atelierul de urbanism, iar m-am lovit de o situație pe care nu o pot uita. Am ajuns la el la corectură „bravo ai făcut un loc perfect pentru viol”, apoi au urmat 15-20 min în care a început sa descrie un posibil act de viol, desena pe planșa mea cum „pe aici vine o gagica bună și este luată pe la …” nu are rost să povestesc tot.. Problema majora pe lângă comportamentul acestui profesor este faptul ca se știe de comportamentul lui Mitrea, toți asistenții, toți profesorii coordonatori până la Decanul Facultății de Urbanism sunt cunoscători și spectatori la această atitudine. Dupa ce pleca Mitrea, ceilalți profesori încercau să ne încurajeze „încă puțin și scăpați”. Confirm și practica dânsului de a transmite mesaje în privat studentelor.
Aluziile sexuale de la orele lui sunt confirmate și de o altă studentă care ne scrie despre o experință pe care aceasta o avuse cu profesorul la un curs, când era studentă în anul al II-lea:
Una dintre întâmplările legate de profesorul Andrei Mitrea de la Facultatea de Urbanism. Când eram în anul al II-lea, la unul dintre cursurile lui, a desenat trei cercuri concentrice pe tablă, dând următorul exemplu: „Cercul mare este salariul tatălui X (numele meu de familie), iar al doilea cerc, mai mic, este salariul mamei X”. Apoi, a venit la mine la bancă, mi-a luat sticla de apă de pe masă, a udat un burete lângă mine, și apoi s-a dus în fața tablei și a aruncat buretele în centrul celui mai mic cerc, spunând: „Iar aceasta este stropeală lui X (numele meu)”, făcând referire la un squirt. Toți colegii mei au rămas muți, iar el râdea isteric.
Termenul de „squirt” este folosit în sexualitate desemnând expulzarea unui lichid din uretra unei femei în timpul excitației sexuale sau al orgasmului, cunoscută și sub denumirea de „ejaculare feminină”.
Tot aceeași studentă ne mai spune că:
În acea perioadă aveam o colegă gravidă în 7 luni, iar în timpul atelierului de Arhitectură i-a spus că, proiectul casei pe care l-a făcut arată ca un avorton eșuat.
Studenta ne spune că după acest incident a rămas cu traumă, fiind peste puterea ei de înțelegere cum putea să facă genul acesta de „observații” deplasate.
Același profesor ne spune un student că avea deseori remarci misogine, spunând că femeile „nu sunt apte să conducă” și că „fetele știu cel mai bine cum se face un cozonac că doar în bucătărie este locul lor”.
O altă studentă ne-a scris să ne spună următoarele cu privire la deviațiile sexuale ale domnului Mitrea:
„Domnul” Andrei Mitrea, coordonator de an II la Urbanism, omul care face abuz de putere și profită de statutul de profesor. La o predare parțială aveam de susținut un discurs cu colegii de echipă, la final, înainte să plec, îl văd râzând cu un asistent și fix când m-am întors la planșetă îl aud cum îi spune asistentului „oare cum se văd unghiile alea roșii pe p**a?” (eram îmbracată mai mult decât decent, din cap până în picioare chiar, aranjată ca pentru o susținere la panou, dar aveam unghiile roșii și aparent nu s-a putut abține).
Mi-a făcut tot restul anului oribil, mi-a dat note mici, chiar dacă nu le meritam și avea un comportament libidinos și agasant. Își punea atelierele la ce ora avea chef și anunța cu câteva ore înainte. M-a stresat atât de tare și m-a adus în punctul în care a fost nevoie să iau anxiolitice pentru că aveam impresia ca îmi face doar mie asta, era atât de parșiv încât făcea așa doar de față cu cât mai puține persoane, încât dacă ai spune ceva să zică lumea ca ești paranoic sau ofticat ca nu iei note mari. Daca nu îi răspundeai la glume și nu îi făceai plăcerea sa îl lași sa își bată joc de tine, prin simplul fapt ca îl ignorai, te făcea sa te simți ca ultimul om și ajungeai în situația mea, doar pentru ca nu i-ai răspuns la avansuri.
O pagină cu care colaborăm a postat o parte din poveștile despre Mitrea la poveste pe Instagram și mai mulți studenți au comunicat și confirmat informațiile și experiențele descrise de studenți.
Ministrul Educației, Ligia Deca, reacționa la sfârșitul lunii iulie 2024 la abuzurile sexuale din școli și universități dezvăluite de presă și anchetate de Poliția Română, la 11 zile de la prima reținere efectuată de poliție. „La solicitarea Ministerului Educației, Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) va iniția verificări la nivelul instituțiilor de învățământ superior cu privire la: cazurile care au vizat elemente de hărțuire sexuală (sau fapte asimilate); modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară și rezultatele acțiunilor întreprinse”, informează Ministerul Educației, în primul comunicat de presă pe acest subiect.
În comunicat, ministrul Ligia Deca este citat cu următoarea declarație: „Hărțuirea sexuală este un flagel, care are consecințe dezastruoase atât asupra victimelor, cât și asupra climatului profesional din orice organizație. Atunci când cei care hărțuiesc sunt și în poziții care presupun încredere și autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în față și au spus adevărul și îi încurajez pe toți cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze. În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei în mediul educațional. Solicit universităților ca orice abatere de la normele de etică și integritate să fie aspru sancționată, asigurând protecția victimelor și asistența post-traumatică. De asemenea, vom acționa, împreună cu instituțiile abilitate și cu mediul universitar, pentru a crește acțiunile de prevenție în sistemul educațional.”
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.