ABUZURI romania

Dorin Andrei Mina, studentul UAUIM care a făcut infarct după o predare

În după-amiaza zilei de 20 iunie 2011, Dorin Andrei Mina, student la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a trecut la vârsta de doar 22 de ani la cele veșnice datorită extenuării și epuizării suferite din pricina proiectelor de la Universitate. Instituția de învățământ are pe site un website destinat profesorilor ce au decedat, însă nu și unul destinat studenților, arătând nepăsarea față de morțile studenților.

În vara anului 2011, facultatea s-a transformat într-un loc de tristețe profundă pentru studenții și profesorii care l-au cunoscut pe Dorin Andrei Mina, un tânăr student de doar 22 de ani. Dorin era cunoscut pentru energia sa debordantă, firea prietenoasă și ambiția care îl ghida prin anii de studii dificile. Cu toate acestea, dincolo de zâmbetul său constant, stresul academic și presiunile vieții tineretului începeau să își lase amprenta asupra sa.

În ziua de 20 iunie 2011, Dorin se întâlnise în parc cu o fată cu care începuse să iasă de curând, ne povestește o fostă studentă, colegă cu el de an. Pentru mulți, acea întâlnire părea una obișnuită, un moment de relaxare după perioadele intense de examene și studii. Însă pentru Dorin, acea zi avea să fie ultima. S-a prăbușit brusc, lovit de un stop cardiac cauzat de stres și epuizare. Încercările de resuscitare au fost în zadar.

Vestea s-a răspândit rapid printre colegi și profesori. Era de necrezut pentru mulți că Dorin, care părea atât de puternic și optimist, s-a stins atât de tânăr. Cuvintele de consolare și șoc au umplut rețelele sociale și blogurile, unde colegii și prietenii au trimis mesaje de condoleanțe familiei îndurerate.

Dorin nu a fost singurul student afectat de presiunile vieții academice. În acea perioadă, mulți tineri își mărturiseau fricile și anxietățile legate de viitor, examene și reușitele personale. În aceleași luni, un alt coleg a suferit un infarct din cauza nopților nedormite și a stresului continuu, accentuând faptul că sistemul universitar era mult prea împovărător pentru mulți dintre ei.

Înmormântarea lui Dorin, la care au participat peste 80 de colegi, a fost un moment de reflecție dureroasă asupra fragilității vieții și a efectelor devastatoare ale stresului necontrolat. Era un moment care a marcat nu doar familia sa, ci și o întreagă generație de studenți, care au învățat că, uneori, presiunile academice și personale pot deveni mult prea copleșitoare.

La unul din proiecte, Dorin ne povestea pe blogul său pe care scria de-obicei despre ce proiecte are la Universitate următoarele:

… ca să nu mai zic că am stabilit un nou record personal: 70 de ore de nesomn (raţiunea adormise de mult, d-asta eu încă eram treaz), plus incă 12 ore pt macheta la scară.  Ideea e că mie macheta mi se pare cea mai frumoasă parte a proiectului și am fost ușor dezamăgit când am văzut că nu se cere machetă și la ultimul proiect, dar in același timp nici nu exista ceva care să mă oprească să nu fac.

Sursa: Arhatelier / WordPress.com

Aceste aspecte arată mediul de lucru epuizant al facultății și în fapt cauza decesului său. Potrivit cercetătorilor, oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decât de foame. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn şi aproximativ 14 zile fără mâncare. Legat de acest aspect, un bărbat a incercat sa intre in Cartea Recordurilor si a rezistat 18 zile, 21 de ore şi 40 de minute fără somn.

Ce a făcut Universitatea cu acest caz?

Ștefan Udriște, profesor emerit la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a fost Rector al Universității din 2008 până în 2012 (foto în stânga). Acesta era în centrul unei controverse în 2008 privind concesionarea fără licitație a unui teren în favoarea sa, pe când ocupa funcția de Rector. Acesta a primit terenuri în concesiune de la Primăria București fără licitaţie, alături de alte persoane, printre care şi Liviu Dobre, arhitectul-şef adjunct al Capitalei.

În ceea ce privește cazul morții lui Dorin Andrei Mina acesta nu a luat vreo măsură și nici nu și-a asumat vreo poziționare publică pe acest subiect. În perioada respectivă, actualul Rector al Universității, Marian Moiceanu era Prodecan al Facultății de Arhitectură, pentru ca mai apoi din 2012 să devină Decan al respectivei Universități.

Ce spun medicii?

Lipsa somnului este o problema frecventa in societatea moderna, afectând un număr din ce in ce mai mare de persoanePrivarea de somn apare atunci când o persoana primește o cantitate de somn mai mica decât are nevoie pentru a rămâne treaza si alerta. Durata necesara de somn variază de la persoana la persoana, iar unii oameni, cum ar fi adulții in vârsta, par a fi mai rezistenți la efectele privării de somn. In schimb, copiii si adulții tineri sunt mult mai vulnerabili.

Întreruperile ocazionale ale programului de somn sunt, in general, doar provocări minore pentru organism. Cu toate acestea, lipsa continua de somn poate duce la somnolenta excesiva pe durata zilei, la dificultăți emoționale, reducerea performantelor la locul de munca și la școală, obezitate, dar si la o diminuare generala a calității vieții.

Privarea de somn poate avea efecte negative asupra mai multor sisteme ale organismului. Astfel, pot sa apăra următoarele efecte: alterarea funcției sistemului imunitar, boli respiratorii, afectarea greutății corporale, creșterea riscului de boli cardiovasculare, afectare hormonală.

Sursa: YouTube

Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns