Astfel, Adam i-a trimis unei studente de la o universitate de arhitectură din București mai multe mesaje și poze indecente. Numele studentei îl vom proteja, din raţiuni lesne de înţeles.
„Minunat. Întoarsă cu fața la geam și mângâiată cu linia. Sau mângâiată din penumbră”. În acest fel a început arhitectul o conversație cu o tânără studentă. Mesajele pe Instagram sunt de mai mulți ani, lucru știut de mai mulți studenți din Facultate, dar și de rectorul Universității, așa cum declară o studentă. Acesta i-a trimis poze cu mădularul său.
Și ca ironia să fie și mai mare, studenta îi răspundea „sublim”.
După publicarea materialului jurnalistic, fostul Decan al Facultății de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, Horia Moldovan s-a alertat că subiectul arhicunoscut în Universitate a apărut și în presă, în timp ce studenții au umplut grupurile de discuții cu privire la situațiile de abuz pe care profesorul le-ar fi mai făcut, dar și conducerea Asociației Studenților de la Mincu încearcă să disimuleze și să calmeze spiritele. Studenții au promis proteste și manifestări împotriva profesorului, cerând tragerea lui la răspundere.
Ce spune Rectorul UAUIM?
Contactat de Redacția ROPAGANISM, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, domnul Moiceanu ne-a comunicat că chestiunea reclamată de noi va fi tratată „prioritar, în vederea stabilirii adevărului și dispunerii de măsuri raportate la acesta, conform prevederilor regulamentelor interne pentru asigurarea continua și permanentă a unui spațiu academic sigur la UAUIM.”
Mai mult, rectorul susține că va verifica prin Comisia de Etică dacă faptele sunt reale, cerând explicații profesorului și îndemnând studentele afectate să depună sesizare.
Ce spune profesorul vizat de materialul jurnalistic?
Profesorul atelierului de proiectare, arhitect Dorin Ștefan Adam contactat de Redacția ROPAGANISM nu neagă materialele fotografice sau faptele de care este acuzat de studentele din Facultate, însă susține că aceste fapte sunt de factură privată și că nu implică în niciun fel Universitatea, iar dacă acest lucru s-a produs își cere scuze și îi pare rău.
Studenții cer o Comisie de Etică și o asumare publică printr-un comunicat public distribuit de către instituție. Redacția ROPAGANISM l-a contact și pe Horia Moldovan, Președintele Senatului Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, însă nu a furnizat vreun răspuns până la această oră.
Mai mult, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și Sorin Câmpeanu, fost Ministru al Educației și Președinte al Consiliului Național al Rectorilor contactați nu au furnizat vreo opinie pe subiect, deși UAUIM este aflată sub control din partea Ministerului Educației după scandalul admiterilor.
Mai mult de jumate din studenți și elevi abuzați sexual în unitățile de învățământ
55% dintre elevii și studenții care au participat la cel mai extins studiu exploratoriu de până acum privind fenomenul hărțuirii în sistemul de învățământ din România au trecut prin cel puțin o situație de abuz sexual în liceu sau în facultate. Dintre aceștia,41% erau minori în momentul abuzului.
Elevii și studenții care au răspuns la chestionar au menționat inclusiv cazuri de abuz sexual, sechestrare și viol, cele mai multe venind din rândul liceenilor. De asemenea, 11% dintre elevi și studenți au spus că au primit amenințări și au fost constrânși să întrețină relații sexuale pentru a putea fi evaluați la școală/facultate.
În schimb, în ceea ce privește percepția profesorilor cu privire la fenomenul hărțuirii sexuale, a reieșit că profesorii și profesoarele, spre deosebire de studenți și elevi, au tendința să perceapă că actele de hărțuire sexuală în instituțiile de învățământ au o frecvență mai redusă. Doar 25% dintre profesori de gen masculin consideră că actele de hărțuire sexuală au loc des în școli și licee, în timp ce niciun respondent profesor nu crede că aceste acte au loc foarte des.
Rezultatele studiului sugerează și o lipsă de încredere în cadrele didactice în ceea ce privește raportarea actelor de hărțuire sexuală trăite de către elevi și studenți. Consecințele pentru aceste situații au fost rare și, în unele cazuri, au avut chiar efecte negative asupra victimelor.
Datele adunate relevă faptul că actele de hărțuirea sexuală pot avea urmări grave asupra victimei. Acestea pot provoca anxietate, furie, pierderea încrederii în ceilalți, tristețe, pierderea interesului în activitățile școlare, învinovățirea propriei persoane, precum și consecințe severe, cum ar fi episoade depresive sau gânduri suicidale.
Cercetarea a fost realizată în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023 și a cuprins un eșantion de 530 de studenți respondenți și 114 profesori participanți din trei dintre cele mai mari universități din România: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea din București și Universitatea din Sibiu, precum și cinci licee din următoarele orașe: Novaci, Constanța, Bârlad, Brănești și Sibiu. Chestionarele au fost realizate, aplicate și analizate de Elena Trifan, doctor în sociologie și cadru didactic asociat al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.