Preotul Wilhelm Dancă, fost decan al Facultății de Teologie Catolică a Universității din București, a fost sesizat de Redacția ROPAGANISM fiind suspect de a fi fost „turnător” la Securitate. CNSAS a început verificările în cazul său pentru a se asigura că acesta a fost sau nu colaborator al fostei Securități.
Wilhelm Dancă (n. 18 mai 1959, Buruienești) este un teolog și filosof român, preot romano-catolic, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, membru corespondent al Academiei Române (2013) și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg (Austria) din 2017 și a fost decan până la începutul anului 2024 al Facultății de Teologie Romano-catolică.
Nu e primul preot verificat de CNSAS pentru suspiciunea de a colabora cu Securitatea
Arhivele Securităţii au scos la iveală faptul că printre turnătorii regimului comunist s-au numărat şi înalţi prelaţi sau simpli preoţi. O parte dintre ei şi-au păstrat şi astăzi funcţiile în ierarhia Bisericii, alţii s-au răspopit şi au eşuat în politică. Adevarul.ro vă prezintă poveştile turnătorilor cu sutană.
Preotul ieşean Vladimir Petercă este primul cleric catolic dovedit drept colaborator al Securităţii de către CNSAS. Dezvăluirea a şocat comunitatea catolică din România, mai ales că Petercă a fost unul dintre clericii de vază ai cultului, fost rector, timp de 11 ani, al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfânta Tereza” din Bucureşti. Membrii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au emis în 2010 adeverinţă de colaborator pe numele preotului catolic Vladimir Petercă, ajuns acum la vârsta de 70 de ani. Un an mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat constatarea CNSAS.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) investighează şase preoţi din cadrul Bisericii Catolice Române care ar fi putut colabora, în ultimii ani ai perioadei comuniste, cu fosta Securitate. Printre importanţii prelaţi vizaţi se numără şi rectorul Institutului „Sfântul Iosif“ din Iaşi, situat în Copou, pe strada Văscăuţeanu (aşa-numitul Seminar catolic).
Investigaţia CNSAS a pornit ca urmare a unei solicitări ce a venit chiar din sânul Bisericii Catolice. Conform unui document oficial intern, cererea de demarare a unei anchete a fost formulată în scris de Miguel Buendia, reprezentat al Sfântului Scaun, Nunţiu Apostolic şi decan al corpului diplomatic în România. Acesta a solicitat clarificarea unor posibile relaţii cu Securitatea pe care le-ar fi putut avea şase preoţi catolici din România, patru dintre aceştia având diverse funcţii de conducere.
„Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziastici catolici din dieceza de Iaşi cu Securitatea Stalului spre sfârşitul perioadei comuniste“, se arată în cererea pe care Miguel Maury Buendia a trimis-o CNSAS-ului.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.