stiri travel

Păgânismul în Polonia în creștere

În timp ce urmele sistemului de credințe păgâne pre-creștine din Polonia sunt înrădăcinate în cultura și tradițiile poloneze, practica propriu-zisă a credinței a dispărut în mare parte în secolele ce au urmat adoptării Creștinismului de către țară. Totuși, un număr mic, dar în creștere, de polonezi reînvie aceste credințe antice într-o religie păgână modernă cunoscută sub numele de Rodzimowierstwo – Credința Nativă.

Asemenea altor religii care au denominații sau ramuri, și Credința Nativă are diferite grupuri de credincioși. Pentru a fi recunoscute oficial, astfel de grupuri trebuie să se înregistreze ca organizație religioasă la Ministerul de Interne din Polonia.

Aceasta oferă membrilor diverse drepturi legale, inclusiv posibilitatea de a solicita zile libere pentru sărbători religioase și pentru ca copiii lor să fie învățați credințele lor în timpul orelor de religie oferite în școli. De asemenea, permite agenției statistice de stat (GUS) să colecteze date despre organizație.

Conform celui mai recent raport GUS despre denominațiile religioase, publicat în 2022, există patru organizații de Credință Nativă în Polonia, cu un total de între 3.300 și 3.400 de membri. Cea mai mare – Biserica Nativă a Poloniei (RKP) – a crescut anual din 2011 și avea 2.723 de membri în 2021.

În plus, la sfârșitul lunii ianuarie a fost înregistrată la Ministerul de Interne o nouă organizație de Credință Nativă – Asociația Religioasă a Credincioșilor Nativi Polonezi „Ród”.

Credința Nativă este, așadar, o religie mică, dar în creștere, deși este dificil de estimat dimensiunea sa reală, deoarece nu toți adepții săi – Rodzimowiercy în poloneză – aparțin organizațiilor înregistrate.

Credința a supraviețuit multiplelor întorsături ale istoriei, de la creștinarea originală a Poloniei în 966, la arestarea liderilor religioși în perioada stalinistă, până la vandalizarea unui monument religios în prezent.

Ce este Credința Nativă?

Credința Nativă este o religie politeistă care pune accentul pe conexiunea cu mai multe zeități, precum și cu strămoșii și cu natura. Adepții săi o văd ca pe o continuare a credințelor religioase și a practicilor ritualice ale slavilor ce trăiau în Polonia pre-creștină.

„Principalele sale fundații se bazează pe respectarea și trăirea în armonie cu natura din jurul nostru, derivată din tradițiile transmise de-a lungul generațiilor”, spune Ratomir Wilkowski, un reprezentant al consiliului RKP și un żerca – un preot de Credință Nativă.

O sculptură de lemn a unui Światowid în Gajowniki.

Conform tradiției lor, soarta lumii este determinată de zeul suprem, o forță cosmică care înconjoară universul. În RKP, acest zeu este denumit Świętowit, dar alte nume sunt folosite printre diferitele organizații de Credință Nativă. Mai degrabă decât a fi definit de o dihotomie bine-rău, se crede că Świętowit transcende ceea ce Rodzimowiercy consideră criterii subiective, create de om.

Adepții cred, de asemenea, într-un panteon de alte zeități, care derivă din forța unificatoare a zeului suprem și pot servi ca patroni ai unor elemente, locuri sau fenomene specifice. Acestea includ pe Mokosz, o zeiță mamă asociată cu destinul și fertilitatea femeilor, și pe Swaróg, zeul focului, cerului și soarelui.

La sfârșitul secolului al X-lea, Polonia a intrat într-o perioadă de creștinare și tranziție politică, caracterizată drept „o perioadă de turbulențe, conflicte și vărsare de sânge” de către istoricul Anita Prazmowska în lucrarea sa A History of Poland.

Cel puțin o răscoală păgână împotriva Bisericii Romano-Catolice a avut loc în anii 1030, destabilizând biserica și țara. Cruciadele Nordice din secolul al XII-lea au văzut suprimarea violentă a religiei păgâne, atât în Polonia, cât și în regiunea baltică mai largă.

Sau, după cum spune RKP, aceasta a fost o perioadă în care biserica „a încercat să distrugă brutal tot ceea ce era legat de lumea spirituală a strămoșilor noștri”.

Un proces de reconstrucție a început odată cu renașterea folclorică a Epocii Romantice în secolul al XIX-lea. În cele din urmă, în perioada interbelică, au început să apară primele organizații moderne de Credință Nativă în Polonia, dar liderii lor au fost arestați în timpul represiunii staliniste din perioada comunistă postbelică.

Ceea ce constituie acum Credința Nativă a început în anii 1990, când organizații precum RKP și Biserica Slavă Poloneză (PKS) au fost fondate, aducând credința în zilele moderne și câștigând treptat un număr mai mare de adepți.

Credința Nativă astăzi

Secole de dominare a Creștinismului ca religie principală înseamnă că păgânismul modern este un „fel de act de reconstrucție”, spune Scott Simpson, lector la Universitatea Jagielloniană specializat în studii ritualice și păgânism contemporan în Europa Centrală și de Est. „Unele părți ale tradiției sunt deteriorate, fragmentare sau complet pierdute”.

Totuși, adepții credinței subliniază că nu reconstituie istoria sau nu reînvie o mitologie „moartă”.

„Credința Nativă Slavă – ca o credință vie, contemporană – nu este atât despre întoarcerea la o cultură pre-creștină, cât despre continuarea, întreținerea, dezvoltarea și popularizarea acesteia”, spune Wilkowski.

Aceasta înseamnă că ceea ce nu poate fi reconstruit din cronicile secolului al X-lea sau din surse academice este în schimb dezvoltat din alegeri făcute de Rodzimowiercy și din „inspirație religioasă sinceră”, explică Simpson.

Cultura și identitatea sunt, de asemenea, vitale pentru Credința Nativă. „Baza tuturor acestora este slavitatea, această cultură, acest nucleu comun care ne leagă pe toți”, spune Szymon Bronimir Gilis, un żerca din noua organizație Ród și membru al corpului său de conducere, Bătrânii.

Sărbătorile religioase urmează ciclurile naturii, inclusiv solstițiile și echinocțiile, fiecare marcând o sărbătoare. Printre acestea se numără Noc Kupały (Noaptea Kupala) – solstițiul de vară – care celebrează iubirea, fertilitatea, soarele și luna.

În timpul Nopții Kupala, Rodzimowiercy sar peste focuri pentru a se purifica și a se proteja de rău și participă la băi în masă în corpuri de apă din apropiere. Alte ritualuri includ cântatul și purtarea de coroane din flori sălbatice și ierburi.

Noapte în ajunul lui Ivan Kupala de Henryk Siemiradzki, cca. 1880 (Galeria de Artă Națională din Lviv/domeniu public)

Deși Credința Nativă are lideri, contribuția colectivă la închinare este o parte cheie a practicii sale religioase.

„Unul dintre elementele centrale ale unui ritual este trecerea din mână în mână a unui corn de alcool alături de toasturi. Fiecare persoană adaugă o mică parte de teologie, iar grupul o laudă ca fiind acceptabilă și bună”, spune Simpson. „Este aproape opusul unei autorități care îți spune ce ar trebui să crezi”.

Păgânismul și identitatea poloneză

Pentru mulți din Polonia, credința romano-catolică a devenit sinonimă cu cultura și identitatea țării. Deși participarea religioasă este în declin accentuat, cele mai recente date de recensământ arată că 71% dintre polonezi se identifică încă drept romano-catolici.

„Există un sentiment foarte puternic în romano-catolicismul de astăzi în Polonia că este depozitarul valorilor poloneze, și auzi politicienii spunând asta”, spune Simpson. Totuși, „au existat lucruri înainte ca romano-catolicismul să ajungă, și există lucruri astăzi care pot fi numite sincer valori poloneze și nu sunt romano-catolice”, cum ar fi obiceiurile și tradițiile populare.

Deși numărul Rodzimowiercy este în creștere, atât experții, cât și practicanții spun că mulți polonezi nu sunt conștienți de existența unor astfel de comunități și de ceea ce cred ele.

„Nu știu dacă societatea este chiar atât de conștientă că există așa ceva ca păgânismul modern”, sugerează Joanna Malita Król de la Institutul de Studii Religioase al Universității Jagielloniene.

„Chiar și termenii păgânism sau neopăgânism poartă cu ei sentimentul de ‘altfel’, deoarece au apărut printre creștini care căutau să numească acei alți oameni din jurul lor”, explică Mariusz Filip, un antropolog la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań.

Lupte contemporane

Deși Rodzimowiercy nu se confruntă cu discriminare larg răspândită, credința lor nu este întotdeauna binevenită de alții în Polonia.

În 2009, în satul Babia Góra, o sculptură de lemn a unui Światowid a fost vandalizată cu un ferăstrău, iar încercări au fost făcute pentru a o smulge forțat din pământ. Simbolul – un stâlp cu patru fețe al cărui nume înseamnă „văzător al lumii” – are o semnificație similară pentru Rodzimowiercy ca și crucea pentru creștini.

În 2017, un membru al consiliului municipal din apropierea Choroszcz a depus o moțiune oficială pentru a elimina Światowid-ul. La scurt timp după, acesta a dispărut din Babia Góra, ceea ce a determinat câteva zeci de Rodzimowiercy să protesteze.

„Dacă cineva ar fi comis un act similar împotriva unei cruci creștine sau a unei capele, ar fi fost imediat o agitație și poliția ar fi inițiat automat o investigație”, a spus Wilkowski într-un discurs în timpul protestului.

Rodzimowiercy pot fi, de asemenea, stereotipați ca extremiști politici, datorită accentului pus de credința lor pe slavitate și autohtonitate și a aproprierii simbolurilor păgâne de extrema dreaptă.

În realitate, Credința Nativă „este o mișcare intern diversificată, unde poți găsi o gamă largă de vederi politice”, sugerează Filip, a cărui cercetare se specializează în extremismul de dreapta printre Rodzimowiercy.

„Unii oameni cred că voi începe să le fac vrăji”, spune Marcin Józefaciuk, primul deputat polonez care se identifică ca păgân modern, deși recunoaște că acest lucru se întâmplă „din ce în ce mai rar”.

Impulsionați de înregistrarea recentă a organizației Ród, membrii credinței și-au propus să promoveze o înțelegere mai largă a cine sunt ei.

„Această înregistrare nu înseamnă că munca noastră se oprește aici”, au scris reprezentanții Ród într-o postare pe Facebook. „În schimb, este un semnal că trebuie să ne suflecăm mânecile și să intensificăm munca pentru renașterea credinței native slave în Polonia”.


Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns