Scandalul din jurul lui Lajos Kristof, cunoscut ca „antrenorul de genii”, ia amploare. Liderii Federației Naționale a Părinților, organizație parteneră a Ministerului Educației, au fost implicați în negocieri cu Lajos Kristof și chiar în promovarea școlii ilegale Amias Internațional School, scrie Edupedu.ro. Amia Small School nu avea nicio autorizare din partea autorităților educaționale din România. Amintim că Lajos Kristof a fost prins sâmbătă, 20 iulie 2024, în flagrant, în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu un minor, într-un apartament din Sectorul 4 al Capitalei.
Președintele filialei din București a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – EDUPART, Eugen Ilea, a avut o serie de postări pe contul său de Facebook și pe cel al filialei București a Federației, prin care a promovat timp de aproape un an școala fondată de Kristof Lajos, arată Edupedu.ro.
Contactat de Edupedu.ro, Eugen Ilea a declarat că promovarea făcută de el pentru așa-zisa școală era benevolă și că ar fi sprijinit activitățile pentru copii cu dizabilități pe care Lajos Kristof le făcea. Nu eram managerul acelei școli, spune Eugen Ilea pentru Edupedu.ro, „am vrut să sprijin, dar nu s-a dovedit a nu fi cine știe ce”, spune acesta. Cât despre circumstanțele în care l-a cunoscut pe Lajos Kristof, Eugen Ilea susține că „ne-a fost prezentat de către Iulian (n.red Iulian Cristache, fost președinte FNAP), partenerul meu la Federație și să-l ajutăm în funcție de ce nevoi avea legat de copiii cu dizabilități”.
Reacția lui Iulian Cristache
„Nu am fost niciodată față în față eu cu Eugen și cu Lajos”, spune Iulian Cristache pentru Edupedu.ro, în replică la faptul că el ar fi fost cel care l-a prezentat pe Kristof lui Ilea.
Iulian Cristache spune, la rândul său, că a interacționat cu Lajos Kristof în urmă cu mai mulți ani când ar fi luat o masă împreună la un restaurant din Alexandria, județul Teleorman, localitatea de domiciliu a lui Cristache. „Cu el m-am întâlnit de două ori, exact cum v-am spus: atunci când a venit în Alexandria și ne-am întâlnit la restaurant la Onix. Și încă o dată (…) acum o săptămână, când m-a sunat și mi-a zis de că a găsit un spațiu în centrul Bucureștiului și că o companie multinațională a găsit să-i sponsorizeze chiria și salariul pe ce vrea să facă el acolo”.
Cristache a lăsat de înțeles că aceasta a fost o tatonare sau o negociere de intrare în afacerea lui Lajos Kristof. Acesta a declarat că i-ar fi spus: „eu, dacă vrei doar să te ajut, așa la nivel de consultanță telefonică, o fac cu mare drag, gratuit, dar să vin și să intru în business cu tine sau să spun că te consiliez oficial nu am cum, pentru că tu nu ai banii ăștia”.
În timpul discuției cu reporterul Edupedu.ro, fostul președinte al Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache a declarat că și-a mai amintit că a dat niște telefoane la solicitarea lui Lajos Kristof ca să intervină pentru un copil despre care Kristof spunea că ar fi fost abuzat de familie și instituționalizat. „Cred că m-a mai apelat o dată acum un an și ceva, un an jumătate, cu un copil, nu știu dacă e chiar acesta pe care-l abuza el, că-l luase cei de la Direcția de Asistență Socială și că nu-l lasă acolo (n.red. la așa-zisa școală Amias), că familia îl terorizează și că el nu e lăsat. (…) Nu mai știu atunci cui și ce telefoane am dat, dar cert este că direct să intervin și să se ducă undeva pe baza mea nu a fost niciodată”, a declarat Cristache.
Lajos Kristof, fondatorul Amias Small School
În prezentările sale publice, Lajos Kristof se recomandă ca fondatorul Amias Small School sau al Amias International School, ambele denumiri conducând către același site. Pe site-ul acestei organizații, apare următoarea descriere: „Amias International School este recunoscută internaţional şi funcţionează după curriculum britanic. Fondată în urmă cu 3 ani de Lajos Kristof, profesor şi mentor specializat în antrenarea copiilor cu abilităţi înalte, şcoala a primit acreditarea în vara anului 2023”.
În România, potrivit legislației naționale, toate școlile și grădinițele de stat și private care funcționează pe teritoriul țării sunt înregistrate și numele lor sunt publicate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) pe site-ul ARACIP. Amias International School sau Amias Small School, organizațiile intitulate „școală” și al căror „fondator” se prezintă Lajos Kristof, nu se află în niciunul dintre registrele făcute publice de ARACIP și consultate de Edupedu.ro.
La întrebarea Edupedu.ro dacă Amias International School se află în prezent în procedurile ARACIP de înregistrare sau dacă a fost vreodată în procedurile instituției și în registrele sale, reprezentanții Ministerului Educației au răspuns că „nu este și nu a fost”.
ARACIP nu știa de existența acestei școli și, în consecință, nu a sesizat vreun organ al statului cu privire la funcționarea sa ilegală, conform informațiilor transmise de Ministerul Educației la solicitarea Edupedu.ro.
Ambii lideri ai Federației Părinților știau că școala respectivă este neautorizată și cu toate acestea copiii erau prezenți acolo la activități. Eugen Ilea spune că erau mai degrabă activități „de after-school”. Nici el, nici Iulian Cristache nu au considerat că ar trebui să semnaleze cuiva activitățile clandestine de la acea așa-zisă școală.
Iulian Cristache și-a dat demisia din funcția de președinte al FNAP în aprilie 2024, după care a anunțat că a intrat în Partidul Național Liberal. Eugen Ilea este în continuare la conducerea FNAP București.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.