Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a inițiat procedura de verificare a lui Vasile Bănescu, realizator Trinitas TV și (fost, actual?) Purtător de cuvânt al Patriarhiei, în 06.06.2023, în urma unei adrese a ActiveNews din mai 2023, în care aceștia observau că, în ciuda funcțiilor sale, CNSAS nu l-a cercetat din oficiu pe numitul în cauză, potrivit Legii, mai bine de un deceniu, de când este angajat al Patriarhiei.
La solicitarea ActiveNews, sub semnătura proaspăt realesului președinte al Colegiului, dl. Constantin Buchet, CNSAS le-a transmis că în ciuda declanșării procedurilor de verificare a colaborării sau necolaborării lui Vasile Bănescu cu Securitatea, acesta refuză să comunice datele sale de identificare de mai bine de 10 luni (DOCUMENT mai jos).
Potrivit CNSAS, instituția nu cunoaște data de naștere a lui Vasile Bănescu pentru a-l cerceta pe el și nu pe un alt Vasile Bănescu. Oare îi poate ajuta cineva? 2 iunie 1966 reprezintă un capăt de ață?
Dl. Vasile Bănescu este angajat al Patriarhiei Române de o duzină de ani și Purtător de cuvânt de aproape un deceniu. Mai precis de la momentul incendiului criminal din Clubul Colectiv, soldat cu instalarea la Guvern a unei echipe de tehnocrați, conduse de Dacian Cioloș, și a lui Vasile Bănescu la Palatul Patriarhal.
În toată aceasta perioadă, deși Patriarhia Română este o instituție publică, iar Purtătorul ei de cuvânt este o persoană publică din categoria „intelectualilor angajați” care militează pentru transparență, onestitate, anticorupție și integritate, dl. Vasile Bănescu nu și-a prezentat niciodată CV-ul. Mai mult: acest CV nu există nicăieri în spațiul online, așa cum se cade, conform celei mai banale cutume academice.
După cum am mai arătat, potrivit propriei sale prezentări, „Vasile Bănescu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă (1988-1992) din Cluj.
Dar Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca a fost desființată de comuniști și reînființată abia în 1990.
Singurele instituții teologice existente pe vremea comuniștilor în Cluj-Napoca erau cele catolice și reformate maghiare.
În pofida controversei publice, Vasile Bănescu, întâmplător ginere al ultimului cancelar al președintelui Ceaușescu, nomenclaturistul Silviu Curticeanu, nu a binevoit să clarifice aceste zone obscure din cariera sa. Ciudățenia în cauză ne-a determinat să solicităm instituțiilor abilitate lămurirea oficială a petelor din biografia lui Vasile Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Pr. Dr. Mircea Cristian Pricop i-a solicitat, de asemenea, omologului său de la București, în februarie anul acesta, să-și prezinte public CV-ul:
„Apreciați că un purtător de cuvânt al unei instituții (bisericești sau nu) trebuie să aibă Curriculum vitae publicat pe un site instituțional sau academic de largă acoperire? Aveți un Curriculum vitae disponibil? Aveți bunăvoința să îl oferiți publicului prin intermediul unui astfel de mijloc de transparență?”, a întreabat, public, Pr. Dr. Mircea Cristian Pricop.
De altfel, același lucru ÎL SOLICITĂ, de data aceasta OFICIAL, și CNSAS: datele sale de identitate „precum și un curiculum vitae amănunțit”. Cu toate acestea, de peste 10 luni de zile, Vasile Bănescu refuză să se conformeze cererii, pentru a se putea declanșa verificarea sa de către CNSAS. Are ceva de ascuns?
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.