BUCUREȘTI, 8 MAI 2024 – Într-o perioadă în care transparența și accesul la informații publice sunt considerate drepturi fundamentale, se pare că Facultatea de Teologie Romano-catolică a Universității din București alege să ignore aceste principii. Aceasta ascunde de 10 zile răspunsul la solicitarea noastră prin care dorim să aflăm cine este „fericitul câștigător” al excursiei, mascate în bursă de cercetare a Facultății de Teologie Romano-catolică din Universitatea din București, în condițiile în care Facultatea se află pe deficit.
Redacția ROPAGANISM S.R.L., o agenție de presă ce dezbate teme de cultură, educație, religie și gândire religioasă, a formulat o notificare în care aduce la cunoștință posibila inițiere a unui demers legal împotriva Facultății de Teologie Romano-catolică. Motivul? Neglijarea constantă a solicitărilor de informații publice.
În data de 18 aprilie 2024, Redacția ROPAGANISM a înregistrat o solicitare pe Legea 544/2001 la Secretariatul Facultății de Teologie Romano-catolică. Solicitarea, înregistrată cu nr. 78 din 18.04.2024 de Secretar Șef, Velicu Veronica, a rămas fără răspuns.
În solicitare solicitam informații privind acordarea unei burse de cercetare unui profesor din cadrul Facultății, despre care deținem informații că ar masca o excursie la Sinaia, oferită ca premiu de fostul decan al Facultății.
Aceasta nu este prima ocazie în care Facultatea ignoră solicitările de informații. Pe data de 11.04.2024, Redacția ROPAGANISM a transmis un email cu o solicitare similară, care a rămas fără număr de înregistrare din partea Secretariatului Facultății.
Astfel, de 10 zile, Redacția ROPAGANISM nu a primit niciun răspuns la solicitarea sa. Dacă până la sfârșitul zilei de 8 mai 2024, ora 23:59, nu vor primi un răspuns, vor considera că instituția refuză în mod nejustificat accesul la informații publice.
În acest caz, Redacția ROPAGANISM intenționează să se adreseze Tribunalului București cu o cerere de chemare în judecată împotriva Facultății și să solicite sancționarea funcționarilor responsabili cu aplicarea Legii privind informațiile publice.
În plus, Redacția ROPAGANISM solicită demersuri sancționatorii față de doamna Secretar Șef, Velicu Veronica, care refuză să acorde numere de înregistrare și să răspundă la solicitările scrise și transmise pe emailul Facultății sau fizic înregistrate din partea presei, respectiv a altor organizații sau persoane.
Ce zic experții despre importanța accesului la informații de interes public?
Cocirlău Andrei de la LegalUp.ro ne spune că „Dreptul la informație este reglementat ca drept fundamental prin art. 31 alin. (1), (2) și (3) din Constituția României, republicată, iar accesul la informații de interes public este una din modalitățile prin care se poate exercita concret dreptul la informație.
Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, definește, prin art. 2 lit. b), informațiile de interes public ca fiind „orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației”.”
Într-o societate democratică, accesul la informații publice este esențial. Este timpul ca Facultatea de Teologie Romano-catolică a Universității din București să respecte acest principiu și să răspundă la solicitările de informații publice.
Disclaimer: Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.