Premierul Marcel Ciolacu a semnat, vineri, decizia de numire a lui Ciprian-Vasile Olinici în funcția de Secretar de stat, la Secretariatul pentru Culte. Olinici este un apropiat al conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), conducând trustul Trinitas. El preia poziția pe care a eliberat-o, prin demisie, Victor Opaschi, un specialist pe problemele cultelor.
O parte dintre liberali s-au arătat nemulțumiți că Opaschi ar fi fost forțat să demisioneze când premierul Ciucă mai era în funcție, la cererea patriarhului Daniel.
Potrivit surselor Redacției ROPAGANISM, înlocuirea lui Opaschi cu Ciprian-Vasile Olinic s-a făcut după ce actualul premier PSD, Marcel Ciolacu s-a întâlnit la cină cu Patriarhul Daniel.
Controversele pe acest subiect au început după ce fostul premier Nicolae Ciucă l-a eliberat din funcție pe Opaschi, existând temerea că viitorul secretar de stat ar putea înclina balanța către sprijinirea anumitor culte în detrimentul altora.
Opaschi (74 de ani), fost consilier al lui Ion Iliescu, ocupa această funcție de 10 ani. „A avut un mandat echilibrat în care a făcut alocări bugetare pentru toate cultele fără să țină cont strict de ponderea demografică. Nu a fost perceput ca apropiat al vreunui cult”, a spus pentru Redacției ROPAGANISM un lider liberal. Pe de altă parte, el este considerat apropiat de un serviciu secret.
Ciprian Olinici este directorul general al Trinitas TV, televiziunea oficială a Bisericii Ortodoxe Române. Olinici a fost susținut puternic de Patriarhul Daniel, dar și de mai mulți lideri PNL din Moldova, printre care și Gheorghe Flutur (Suceava). De altfel, Ciprian Olinici a absolvit Seminarul Teologic ,,Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din Iași.
De ce este importantă miza Cultelor?
Secretariatul de Stat pentru Culte îndeplinește, prin lege, mai multe funcții legate de relația dintre stat și reprezentanții tuturor cultelor religioase. Pe lângă acest rol de reprezentare și mediere, instituția decide și modul în care se împart fondurile bugetare între cultele recunoscute.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.