Empatia nu este o capacitate ușor de acceptat. La început, poate părea mai mult un blestem decât un cadou. La urma urmei, la ce folosește să te trezești dintr-o dată că ai o stare proastă doar pentru că bărbatul care a trecut pe lângă tine pe stradă este supărat pe soția lui?
Spre deosebire de a ști tarot, rune sau vrăjitorie în bucătărie, acesta nu este ceva ce poți învăța – este ceva ce ești. Cu toate acestea, poate fi dezvoltat și controlat.
Empatie, simpatie sau HSP?
Simpatia este o abilitate cu care se nasc majoritatea oamenilor. Auzim că persoana iubită a unui prieten a murit și ne simțim triști pentru prietenul nostru. Aceasta este simpatie. Dicționarul îl definește astfel:
Simpatia este un sentiment pentru altul în durere, compasiune, milă; împărtășirea emoțiilor.
Practic, experimentăm o reacție emoțională la emoțiile altuia. Acest termen este de obicei folosit pentru a descrie sentimentele negative mai degrabă decât cele pozitive.
Imaginează-ți asta… copilul tău este foarte încântat de un nou joc Nintendo. Își păstrează cu sârguință alocația timp de săptămâni până când are destui bani să o cumpere. El este atât de entuziasmat! Apoi, când îl ajunge acasă, constată că jocul este de fapt destul de plictisitor și nu merită suma mare de bani pe care a cheltuit-o pe el. El este devastat, la fel și tu.
Aceasta este încă simpatie. S-ar putea să trăiești aceleași emoții ca și copilul tău, dar te simți rău în numele lui – nu simți emoțiile lui reale.
În ciuda acestui fapt, nimeni nu a fost vreodată capabil să dovedească sau să infirme existența sa. Ceea ce a făcut comunitatea științifică, totuși, a fost să recunoască existența oamenilor foarte sensibili (HSP).
În cartea ei The Highly Sensitive Person, autoarea Elaine N. Aron Ph.D susține că 15 – 20% din populație este HSP. Teoria ei este că, la fel ca în regnul animal, ființele umane și-au dezvoltat trăsături diferite unele de altele pentru a lucra împreună pentru binele comunității.
Gândește-te la furnici… Ai regina ta. Apoi sunt furnicile războinice, furnicile muncitoare și cele care supraveghează totul. Acestea din urmă sunt furnicile care evaluează fiecare situație pentru argumentele pro și contra.
HSP sunt echivalentul uman al consilierilor.
Există unii oameni în lume (din nou, aproximativ 15 – 20%) care se încadrează în categoria războinici. Cei care sunt pregătiți pentru orice, care nu par să se teamă niciodată și care sunt plini de încredere în sine, dar puțină compasiune. În trecut, rasa umană avea nevoie de acești oameni pentru a supraviețui.
La celălalt capăt al spectrului avem HSP. Oamenii foarte sensibili care văd lucrurile diferit față de ceilalți. Rasa umană avea nevoie și de acești oameni, deoarece erau mai buni la evaluarea riscurilor și la identificarea potențialelor pericole. Ei s-au născut pentru a fi printre consilierii și gânditorii, liderii spirituali și morali ai societății. (Nu sugerez că HSP sunt mai inteligenți, pur și simplu că prelucrează informațiile cu mai multă atenție și, prin urmare, tind să observe lucruri pe care alții nu le cunosc. Acesta este motivul pentru care ocazional este posibil să *știi* ceva, dar să nu realizezi cum știi asta! )
Deci acum știți *de ce* s-au dezvoltat HSP. Aproximativ 20% din populație este destul de neînfricat, iar aproximativ 20% sunt prea precauți. Rasa umană avea nevoie de acest amestec – la fel ca furnicile – pentru a prospera. Fiecare aveam treaba noastră.
Din păcate, în vremurile moderne, trăsăturile HSP nu mai sunt apreciate. Cel puțin, nu în lumea occidentală. Un număr egal de bărbați sunt HSP, precum și femei, dar calitățile pe care le au HSP sunt considerate slabe, efeminate și nedorite. Îi criticăm pe cei prea sensibili. (Ați fost acuzat vreodată de asta…? Pun pariu că ați făcut-o.)
Psihologii în ansamblu tind să asocieze introversia și suprasensibilitatea cu sănătatea mintală precară. Este văzută ca ceva de depășit, mai degrabă decât o simplă parte a structurii noastre genetice. Această viziune asupra HSP tinde să se adauge la viziunea noastră deja slabă despre noi înșine, iar mulți HSP sunt predispuși la depresie și anxietate. Ne poți învinovăți atunci când societatea ne spune în mod constant că suntem slabi și că nu ajungem la zero?
Adevărul este că – în țări precum China – sensibilitatea este văzută ca o trăsătură admirabilă! (În mandarină, termenul sensibil se traduce prin înțelegător.) Copiii sensibili sunt cei mai populari la școală, deoarece acest lucru este perceput ca ceva la care aspiră, nu ca un defect.
HSP observă lucrurile mai mult. Ei observă mici schimbări în mediul lor, adesea fără să-și dea seama . Sunt mai emoționați decât majoritatea oamenilor – plâng la filmele triste, dezvoltă temeri și fobii iraționale, se îndoiesc constant de ei înșiși și își fac griji că nu sunt normali. S-ar putea să fi fost hărțuit în copilărie pentru că ai fost un copil care plânge, sau o pisică înfricoșătoare, sau doar pentru că ai fost diferit. Și probabil ai crescut crezând că e ceva în neregulă cu tine.
De asemenea, suntem adesea gânditori profundi și stăm ore în șir asupra lucrurilor care par alb și negru pentru alții. Nu putem ridica ușor din umeri și putem avea tendințe paranoice.
A fi foarte sensibil NU înseamnă că ești mai sensibil la nevoile altora. Este foarte ușor pentru HSP să devină copleșiți emoțional și, în astfel de momente, ultimul lucru pe care îl pot face este să fie sensibili la nevoile celorlalți! Aruncându-te pe pat într-o grămadă de sâmburi în timp ce plângi „Nu e nimic în neregulă! Doar lasa-ma in pace!” este probabil cel mai bun lucru pe care îl poți gestiona când se întâmplă asta…
HSP au nevoie de spațiu și au nevoie de timp singuri la sfârșitul zilei pentru a se relaxa. Asigurați-vă că obțineți această dată. Este esențial pentru bunăstarea ta mentală.
Mimetism empatic
Aceasta este ceea ce simt majoritatea HSP și ceea ce are capacitatea fiecare ființă umană dacă încearcă. Mimica empatică este abilitatea de a te pune în locul altcuiva și de a simți ceea ce ar putea simți.
De exemplu: La televizor vezi o mamă rugând pentru informații despre copilul ei dispărut. Puteți vedea cât de mult suferă după expresia ei, timbrul vocii și modul în care își ține corpul. Imediat empatizați cu ea și vă imaginați cum trebuie să se simtă. Îți imaginezi asta în măsura în care începi să simți acele emoții! Douăzeci de minute mai târziu, partenerul tău a uitat totul despre poveste. Trei zile mai târziu, încă te deranjează…
Acest lucru ne readuce la HSP care văd lucrurile diferit față de ceilalți. Observăm semne și semnale subtile pe care alții le pot rata. „Citim” mai bine situațiile și suntem capabili să simțim foarte puternic emoțiile pe care credem că le simt alții.
Mimica empatică este simpatie în exces.
Proiecție empatică
Acesta este momentul în care un empat își „proiectează” propriile emoții asupra altei persoane. Acest lucru se face adesea neintenționat și este un alt motiv pentru care este atât de important să vă păstrați empatia sub control.
NICIODATĂ nu ar trebui să proiectați în mod deliberat emoții negative în niciun caz. De asemenea, ar trebui să obțineți permisiunea înainte de a vă împărtăși emoțiile cu o altă persoană, deși există zone gri în care cel mai bine este să vă folosiți discreția. de exemplu. Proiectarea păcii pentru a calma o ceartă în creștere.
Proiectarea fericirii asupra unei persoane pentru că este tristă nu este un motiv suficient de bun. S-ar putea să aibă motive foarte întemeiate pentru a fi triști, iar tu să-ți impuni emoțiile asupra lor i-ar putea face să se simtă confuzi – și poate chiar vinovați.
Clarsimțurile
Aceasta este cea mai profundă formă de empatie și poate fi foarte deconcertant pentru cei care o au. Clairsimțitorii nu imită emoțiile, de fapt preiau energii emoționale autentice de la alți oameni. Este o capacitate psihică.
Îți amintești exemplul de simpatie, în care un prieten a murit pe cineva drag și ne simțim trist pentru ei? Un clarsimțitor va simți tristețea prietenilor lor ca pe a lor. Traiești exact aceleași emoții pe care le trăiește prietenul tău. Este personal. Simți pierderea lor ca pe a ta și te întristezi ca și ei.
A fi Clairsimțitor înseamnă a simți cu adevărat emoțiile unei alte persoane.
Clairsimțul este greu de trăit dacă nu îl iei sub control. Pentru a face acest lucru, trebuie să puneți la pământ și să centrați de mai multe ori pe zi. Punerea unui scut atunci când te trezești dimineața ar trebui să devină o a doua natură – ca să te speli pe dinți. Există o mulțime de modalități de a vă controla empatia, dar acestea vor apărea în cursurile ulterioare. Deocamdată, pur și simplu definim.
Mulți clarsimțitori nu știu unde să apeleze pentru ajutor și pot crede cu adevărat că înnebunesc. Aici intervine Sprijinul Empat. Este foarte important pentru tine să înțelegi că nu ești singur și că sunt oameni aici care înțeleg și care te vor iubi și sprijini.
Un lucru la care empaticii sunt foarte buni este să-i facă pe oameni să se deschidă. Oamenii se simt confortabil să vorbească cu noi. Acesta este motivul pentru care empatia este o trăsătură bună de a avea dacă lucrați cu copii, într-un spital sau într-un cămin rezidențial, sau sunteți consilier . Probabil vei descoperi că ești mătușa agonie pentru familia și prietenii tăi.
Câteva semne clasice de a fi un HSP:
- Oamenii – chiar și străini totali – sunt fericiți să se încreadă în tine
- Îți place apa (băi/oceanul/ etc. )
- Sunteți în mod acut conștient de sentimentele celorlalți, instinctiv în cunoștință de cauză dacă cineva este supărat sau suferă
- Te înțelegi bine cu copiii și animalele
- În general, ești considerat ca fiind îngrijitor/îngrijitor
- Vă puteți „pierde” cu ușurință într-un tablou sau o piesă muzicală
- Vremea vă afectează starea de spirit
- De multe ori ești mișcat până la lacrimi
- Luați lucrurile la inimă și sunteți ușor rănit
- Încercați să evitați conflictul
- Uneori doar știi lucruri
- -Simți o nevoie/dorință puternică de a ajuta alți oameni
- Mulțimile te fac nervos sau inconfortabil
Semne suplimentare de HSP:
- Insomnie
- Capul tău este ocupat cu gânduri și imagini care nu au întotdeauna sens pentru tine și nu le poți exclude
- Starea ta de spirit pare să se schimbe fără motiv sau avertisment
- Îți faci griji că îți pierzi mințile
- Uneori visezi lucruri care devin realitate
- Paranoia
Aceste informații ar trebui să vă ofere o imagine mai clară dacă sunteți sau nu un HSP sau un Empat și dacă aveți Clairsentience. Evident, este posibil să nu aveți toate aceste semne, dar dacă puteți bifa caseta pentru majoritatea dintre ele, atunci probabil că sunteți pe drumul cel bun.
De asemenea, nu presupune niciodată că ești psihic pur și simplu pentru că alții spun că ești. Folosește-ți capul. Te cunoști cel mai bine pe tine.
Clarsimțul înseamnă sentiment clar și este o abilitate psihică. Clairsimțitorii pot descoperi că au o anumită abilitate la mediumnitate sau divinație. În general, nu văd informații, ci în schimb au un sentiment foarte viu.
Există și alte abilități psihice care pot veni cu empatie. Pe scurt, acestea sunt:
Clarauzul – auz clar
Achiziția de informații prin mijloace auditive paranormale. Cu alte cuvinte, poți auzi lucrurile într-o manieră paranormală. (Sunete, precum și voci.) Adesea, claraudientul va primi o percepție a sunetului, mai degrabă decât un sunet în sine.
Clarmirosul – miros clar
Miros psihic!
Clargustul – gust clar
Capacitatea de a gusta lucruri fără a pune nimic în gură.
Clarviziunea – văz clar
Acest cuvânt este adesea folosit greșit pentru a descrie mediumnitatea. Înseamnă de fapt capacitatea de a obține informații despre un obiect/loc/persoană sau eveniment fără a folosi niciunul dintre cele cinci simțuri. Cu alte cuvinte, folosind un al șaselea simț.
Precogniție
Acest lucru este asociat cu Clairsentience și este atunci când ai sentimentul că ceva se va întâmpla și apoi se întâmplă. Acest lucru îl poate lăsa adesea pe clarsimțitor cu sentimente intense de vinovăție.
Psihometrie
Aceasta este capacitatea de a primi informații din manipularea obiectelor neînsuflețite. De exemplu, să poți spune ceva despre o persoană ținându-i colierul în mână.
Unii empați sau HSP pot crede în mod greșit că sunt clarsenzitivi, deoarece adesea par să știe lucrurile datorită modului intens în care procesează informațiile. Așa că nu te grăbi să presupui că ești psihic!
Disclaimer: Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.