drepturile omului stiri

Ministerul Familiei se eschivează în acceptarea realității familiilor gay

Natalia Intotero, ministrul Familiei, a explicat, în direct la Euronews România, că ar trebui modifică Constituția și Codul Civil, după ce țara noastră a fost condamnată la CEDO pentru a recunoaște familiile formate din persoane de același sex. Social-democrata a mai precizat că instituția pe care o conduce vrea să implementeze Legea familiei, iar, din punctul ei de vedere, ”familia înseamnă acele persoane care își doresc și sunt susținute să aibă copii”.

Desigur societatea civilă a reacționat și a susținut că „2 lucruri sunt infinite: Universul și prostia, dar de penultimul nu suntem așa de siguri.

Natalia Intotero s-a dus la Euronews legat de proiectul de lege privind definirea familiei și a fost întrebată de cuplurile de același sex, mai ales având în vedere decizia CEDO prin care România e condamnată că nu recunoaște aceste cupluri ca familii, cu drepturi egale în raport cu cele heterosexuale. Ministra Familiei susține că nu poate defini acest tip de familie că din cauza Constituției, ori Codul Civil și că nu e treaba ei, ci a Parlamentului României.

Societatea civilă, reprezentată de Federația pentru Protecția Copilului și a Familiei care a transmis și un memorandum în acest sens, susține că modul astă de comunicare reflectă o gravă necunoaștere a textului constituțional. Astfel, aceștia susțin următoarele:

Articolul 48

„(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora si pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.
(2) Condițiile de încheiere, de desfacere si de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege.”

Aici intervine un termen cheie „soți”, care interpretat în acord cu textul constituțional înseamnă inclusiv cupluri de același sex. În acest sens, Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 534 din 18 iulie 2018 reține următorul lucru:

„În această lumină, aplicând cele dispuse de instanța europeană în interpretarea normelor europene, Curtea Constituțională constată că relația pe care o are un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual, fapt ce determină incidența protecției dreptului fundamental la viață privată și de familie, garantat de art. 7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art. 8 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de art. 26 din Constituția României. Bucurându-se de dreptul la viață privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare (a se vedea, în acest sens, și hotărârea Curții Constituționale din Italia — Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012)” (citat din Paragraful nr. 41, pagina 10).

Mai mult:

„32. Pentru pronunțarea acestei soluții, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a avut în vedere că noțiunea „soț”, prevăzută de articolul 2 pct.2 lit.(a) din Directiva 2004/38, desemnează o persoană legată de o altă persoană prin căsătorie și este o noțiune neutră din punctul de vedere al genului fiind, așadar, susceptibilă să înglobeze soțul de același sex al cetățeanului Uniunii în cauză.” (a se vedea Paragraful 32, pagina 8)

Textul Deciziei CCR: https://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2020/07/Decizie_534_2018.pdf

Având în vedere cele reținute, chestiunile invocate în cauza Hamilton privind excepția de neconstituționalitate au fost admise. Aici nu mai discutăm și de Decizia CCR din 2016 ce o precede pe aceasta și care susține același lucruri.

Având în vedere că am lămurit chestiunea constituțională și am arătat că susținerile doamnei Natalia Intotero arată doar o profundă necunoaștere a textului constituțional, incident domeniului de activitate al Ministerului (șic!) vom trece la Codul Civil.

Art. 258 C. Civ.

„(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora, precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor.
(2) Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului.
(3) Statul este obligat să sprijine, prin măsuri economice şi sociale, încheierea căsătoriei, precum şi dezvoltarea şi consolidarea familiei.”

Din simpla lecturare înțelegem și de unde necesitatea punerii acestei prevederi în acord cu textul constituțional, iar dacă ne uităm pe vechiul Cod termenul a fost „între soți”, deci nu era interzisă de iure căsătoria gay.

La 13 februarie 2008, în Senatul României a fost votat un amendament la Codul Familiei, propus de PRM, pentru a defini explicit căsătoria ca fiind doar între un bărbat și o femeie. Anterior legea folosea expresia „între soți„. Amendamentul a fost adoptat cu 38 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și 19 abțineri. Întrucât Camera Deputaților nu a votat amendamentul, iar la sfârșitul anului s-a reînnoint Parlamentul, legea a fost îngropată.

În mai 2009, un nou Cod Civil a fost propus de Guvern. Subcomisia parlamentară de elaborare a codurilor din justiție a amendat definiția căsătoriei, menționând obligativitatea ca partenerii să fie de sex opus. În aceeași notă, un alt amendament a fost adoptat prin care se stipula că statul român nu va recunoaște decât căsătoriile între persoane de sex opus încheiate în străinătate. Guvernul și-a asumat responsabilitatea asupra legii, evitând în acest fel un vot în Parlament.

Deci, cum doamna Ministru a Familiei, Natalia Intotero ne spune că vezi doamne Guvernul României nu poate, în condițiile în care în 2009 au sfidat la propriu democrația, modificând un Cod Civil (pardon Codul Familiei) pe masa de măcelărit democrația de la Palatul Victoria, în nu știu ce comisii obscure ale lui Emil Boc.

Având în vedere acestea, Natalia Intotero apucă-te și modifică prevederea art. 277 din Codul Civil prin proiect de lege votat în Parlamentul Romaniei și nu te mai scuza că românii nu adoră astfel de scuze lamentabile boicotate tot de ei la referendumul din 2018, iar CCR v-a cerut amendarea articolului din Codul Civil la 45 de zile maxim după emiterea deciziei, iar mai nou suntem și în infringement cu CEDO, așa că apucați-vă de treabă.

Also, aceste precizări le-ați primit și din partea societății civile (18 ONG-uri) ce au semnat un memorandum adresat dvs și la care ați reacționat în direct pe postul Euronews România.

FPCF sau Federația pentru Protecția Copilului și a Familiei v-a propus o definiție a familiei:

„Prin FAMILIE înțelegem că acestea sunt constituite din cel puțin două persoane, unite prin natura relațiilor de iubire dintre ele sau orice fel de relație consensuală, care locuiesc împreună și împart resursele și responsabilitățile într-o unitate domestică: familii monoparentale, lgbtq+, adoptivă, extinsă, compusă, separată, etc.”

a declarat Olteanu Cosmin, Director Executiv al Federației pentru Protecția Copilului și a Familiei

Proiectul de lege ar trebui să fie publicat în transparență decizională zilele următoare, iar societatea civilă este invitată să participe la acest proces.


Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns