drepturile omului Internațional

Parlamentul European aprobă noi reguli pentru protejarea jurnaliștilor și a vocilor critice împotriva amenințărilor judiciare

Parlamentul European a aprobat Directiva Uniunii Europene împotriva Acțiunilor Strategice împotriva Participării Publice (SLAPP).

Potrivit juristei media, Flutura Kusari, jurnaliștii, media și activiștii vor fi mai bine protejați împotriva acțiunilor judiciare nefondate întreprinse de avocați și de cei care intentează procese, cu scopul de a-i intimida și descuraja, relatează Telegrafi.

Sunt extrem de fericită că, în calitate de membră a Grupului de Experți al Comisiei Europene, am contribuit la elaborarea directivei împreună cu zeci de alți experți. Munca Grupului de Experți va continua în aplicarea directivei în practică.”, a scris Kusari pe Facebook.

Ea a explicat mai departe ce este această directivă și ce înseamnă pentru Kosovo.

Conform ei, directiva este o lege a Uniunii Europene care trebuie să fie aplicată în statele membre și în statele care aspiră să adere la UE.

Directiva prevede mai multe măsuri, garanții procedurale și instrumente juridice care vor ajuta la protejarea jurnaliștilor și activiștilor împotriva acțiunilor SLAPP. Această lege trebuie transpusă, iar transpunerea poate fi realizată fie prin a) elaborarea și aprobarea unei Legi împotriva Acțiunilor SLAPP, fie prin b) modificarea unor legi pentru a se conforma cerințelor directivei. În același timp, alte instituții precum Camera Avocaților, Camerele Economice etc. pot lua măsuri în aplicarea acestei directive.”, a scris Kusari.

În această direcție, ea a adăugat că elementele cheie ale directivei sunt: „Refuzul prematur al acțiunilor nefondate – directiva le permite statelor membre să reglementeze legal refuzul prematur al acțiunilor abuzive. De exemplu, dacă un om de afaceri, o persoană care deține o funcție publică sau oricine altcineva intentază acțiuni nefondate împotriva jurnaliștilor, instanțele vor avea posibilitatea să respingă acele acțiuni cât mai devreme în procedură, fără a aștepta zece ani.”.

Asigurarea costurilor și prejudiciilor – instanța va avea dreptul să oblige reclamantul să suporte cheltuielile procedurale și eventualele daune înainte de începerea judecății”, a scris ea printre altele.


Sursa: Telegrafi / Articol tradus și adaptat în limba română din limba albaneză.


Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns