Cele mai vechi scrieri hieroglifice egiptene cunoscute au apărut complet formate, fie pentru că au fost dezvoltate pe materiale pierdute, fie pentru că au fost „inventate de un geniu necunoscut”. De mii de ani, egiptenii au scris hieroglife pe morminte, papirus și în alte cazuri, piramide.
Dar, se adaugă întrebarea, când au fost inventate hieroglifele?
Cercetările arată că a apărut în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, cam în aceeași perioadă în care în Mesopotamia a apărut un alt sistem de scriere, numit cuneiform.
„Săpăturile germane de la Abydos, în Egipt, au descoperit inscripții hieroglifice din jurul anului 3200 î.en.”, a declarat James Allen, profesor emerit de egiptologie la Universitatea Brown, pentru Live Science.
În mod similar, Ludwig Morenz, profesor de egiptologie la Universitatea din Bonn din Germania, a declarat pentru Live Science că hieroglifele egiptene au fost create „în jurul anilor 3300/3200 î.e.n. Allen a spus că primul sistem hieroglific este format în întregime, fie că începuturile sale au fost sculptate în materiale care nu au supraviețuit, fie sepsisul a fost inventat de un geniu necunoscut.
De ce au fost inventate hieroglifele este o sursă de dezbatere, a scris Marc Van De Mieroop, profesor de istorie la Universitatea Columbia, în al doilea volum al cărții sale, „The History of Ancient Egypt” (John Wiley & Sons Ltd., 2021). Pe vremea când au fost inventate hieroglifele, Egiptul era unificat într-un stat și administrativ poate datorita inventiei lor.
„Este logic că o stare de dimensiunea și complexitatea Egiptului necesită un sistem de contabilitate flexibil, care să poată stoca informații despre natura mărfurilor, originea, originea și destinația acestora, persoana responsabilă pentru tot și data tranzacției”.
O altă teorie este că hieroglifele sunt folosite pentru a-l ajuta pe rege, a scris Van De Mieroop, spunând că gravurile timpurii care înfățișează regi conțin hieroglife. „Glorificarea regelui poate să fi fost una dintre forțele motrice din spatele inventării scrumului”, a scris el.
Egiptenii au creat hieroglife în același timp cu scrierea cuneiformă a fost inventată în Mesopotamia. Ce sistem a fost inventat primul este o chestiune de dezbatere între profesori. Allen susține că hieroglifele egiptene au fost inventate mai întâi, menționând că cei mai vechi scribi cuneiformi datează din jurul anului 2900 î.Hr. Cu toate acestea, mulți oameni de știință nu sunt de acord. De exemplu, Orly Goldwasser, profesor de egiptologie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a scris scrierea cuneiformă, posibil dezvoltată prima.
„Pe baza dovezilor disponibile, se pare că m-am născut în Mesopotamia”, a scris Goldwasser într-un capitol din „Pharaoh’s Land and the Qaldi: Ancient Egypt and Its Gebruns” (Oxford University Press, 2017).
În ambele cazuri, cuneiforme și hieroglife sunt destul de diferite, iar cele două sisteme par să se fi dezvoltat independent unul de celălalt. Deși a existat un contact între popoarele din Egipt și Mesopotamia, hieroglifele au dezvoltat marca Văii Nilului, a spus Morenz. Goldwasser a scris că, deși cele două sisteme sunt destul de diferite, Egiptul este cea care a inventat scrierea cuneiformă în Mesopotamia.
Ultimele hieroglife egiptene datează din anul 394 en, potrivit Universității din Memphis din Tennessee. La acea vreme, în Egipt erau folosite scrierea coptă și sistemele de scriere. Cunoștințele despre citirea și scrierea hieroglifelor s-au pierdut și abia în secolul al XIX-lea, după ce au descifrat hieroglifele, au început să citească din nou.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.