drepturile omului romania

18 ONG-uri cer Ministerului Familiei includerea cuplurilor de același sex în Legea Familiei

Proiectul de Lege al Familiei În România: Un Apel la Incluziune și Egalitate

București, 8 Februarie 2024 – În contextul unui an legislativ plin de provocări și așteptări, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Natalia Intotero, a pus pe agenda Guvernului un proiect ambițios ce vizează reforma legislației familiale din România. Programat pentru prezentare în Guvern până în luna iunie 2024, proiectul de Lege al Familiei promite să aducă în prim-plan „diversitatea formelor de familie”, reglementând aspecte esențiale legate de căsătorie, divorț, drepturile și responsabilitățile părinților, precum și protecția copiilor.

Într-o societate în continuă schimbare, necesitatea unei astfel de legi devine imperativă, scopul declarat fiind oferirea unui cadru legal cuprinzător și echitabil pentru reglementarea relațiilor familiale și protejarea drepturilor și intereselor membrilor unei familii. Cu toate acestea, un aspect care a generat discuții aprinse și speranțe pentru multe dintre familiile din România este recunoașterea și protecția cuplurilor de același sex.

În acest context, pe 8 februarie 2024, un colectiv format din 18 organizații nonprofit din societatea civilă a transmis un memoriu către minister, solicitând o definiție inclusivă în Legea Familiei, care să recunoască și să protejeze diversitatea formelor de familie, inclusiv cuplurile de același sex. Această mișcare vine în urma unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care a condamnat România pentru lipsa de recunoaștere și protecție legală a acestor familii.

Memoriul subliniază importanța unei abordări care să nu excludă nicio formă de familie din cadrul legal, reiterând deciziile CEDO și Curții Constituționale a României în favoarea recunoașterii și protejării cuplurilor de același sex. Organizațiile semnatare, printre care se numără Federația pentru Protecția Copilului și a Familiei, Asociația The New Pagan Dawn și Platforma Pagan Acceptance, fac apel la o societate mai echitabilă și mai incluzivă, evidențiind necesitatea punerii proiectului în dezbatere publică pentru a permite o participare activă și contribuția tuturor părților interesate.

În lumina acestor evenimente, proiectul de Lege al Familiei se află la un punct de cotitură, având potențialul de a defini viitorul conviețuirii și al structurii familiale în România. Este un moment în care vocea societății civile, a organizațiilor non-profit și a cetățenilor poate influența decisiv direcția în care se îndreaptă legislația familială, subliniind importanța dialogului, incluziunii și egalității în fața legii.



Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns