cultură International

Rădăcinile păgâne ale crucii celtice

Celtii antici au fost menționați pentru prima dată de către istoricii romani din secolul al V-lea î.en. Aceștia erau triburi războinice care trăiau în zona de la poalele Alpilor din sudul Franței. În timp, și-au extins treptat teritoriul și au migrat în cele din urmă în Marea Britanie și Irlanda. Când ne gândim la Arta Celtică Irlandeză, avem tendința să o asociem cu acești oameni care au ajuns pe țărmurile noastre și au adus cu ei arta lor vizuală. În special, ne referim la perioada de expresie artistică după ce au fost creștinizați în prima parte a secolului al V-lea. Această artă celtică este cel mai bine exprimată în împletiturile iconice găsite în crucile celtice irlandeze.

Crucea lui Muiredach – Rădăcinile păgâne ale Crucii Celtice

Crucea Celtică a lui Muiredach, găsită la mănăstirea din Monasterboice, comitatul Louth. Celtii se considerau parte a unui sistem natural complex. Central în acest sistem este conceptul de centru sau axă cosmică, imaginată ca un stejar purtând vâsc, ale cărui ramuri susțin boltă cerească și rădăcinile se unesc cu lumea subterană. Astfel, acesta lega împreună trei lumi suprapuse: Cerurile, Pământul oamenilor și lumea subterană.

Simbolismul timpuriu al Crucii


Începând cu secolul al V-lea, celtii au folosit cea mai simplă reprezentare a crucii, un cerc și o cruce suprapusă, pentru a explica interconectarea lumii. Crucea reprezintă cele patru direcții majore, iar cercul indică limitele teritoriului care înconjoară punctul central. Crucea sugerează, de asemenea, mișcarea soarelui, nu doar pe parcursul zilei de la răsărit la apus, ci și călătoria sa prin evenimentele anuale ale solstițiilor și echinocțiilor.

Dragonii și Nodul Celtic


Arta celtică timpurie integrează, de asemenea, emblema perechii de dragoni. Dragonii împletiți formează baza nodului celtic stilizat cu care suntem atât de familiari astăzi. Împletitura era folosită în mod obișnuit pentru a decora armele, în special teacurile de spade și scuturile războinicilor celtici. Conform unei relatări din Mabinogi-ul galez, astfel de dragoni ar fi fost găsiți pe Excalibur, legendarul sabie al regelui Arthur.


Fântâna Sfintei Brigid din comitatul Kildare

În loc să supună lumea păgână, oamenii din Irlanda au fost câștigați pentru creștinism adoptând credințele și tradițiile păgâne în noua lor credință. Izvoarele păgâne au devenit fântâni sfinte, iar festivalurile păgâne au devenit sărbători în calendarul creștin. Chiar și eroii celtici au evoluat în sfinți. Sfânta Brigid era o zeiță a Irlandei pre-creștine, asociată cu sezonul de primăvară, fertilitatea, vindecarea și poezia.

Reprezentarea finală a evoluției Artei Celtice timpurii în arta creștină celtică poate fi găsită în exemplul Crucii Celtice Irlandeze. Modelul este aranjat vertical, cu figura lui Hristos în centru, reprezentând conexiunea dintre lumea cerească, terestră și infernală. Cele mai timpurii simboluri păgâne reutilizate pentru a reprezenta creștinismul. Sfântul Patrick a fost un om isteț.


Articolul de față a fost tradus din Engleză dintr-un articol publicat de Aidan pentru Celticcrossonline.com. Acesta face parte dintr-o serie mai largă de articole de informare despre rădăcinile păgâne a multor elemente din spațiul teologic și cultural abrahamic, creștin.


Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns