Dacă ar exista olimpiada pentru răspunsuri absurde, Universitatea „Sportivilor” ar cuceri cu siguranță medalia de aur! Într-un dialog ce pare desprins dintr-un episod de comedie, rectorul Florin Pelin a oferit un răspuns care a lăsat întreaga țară cu ochii în soare.
Universitatea a fost înființată prin Legea pentru Educație Fizică, promulgată la data de 15 iunie 1923 și publicată în Monitorul Oficial nr. 59, din 17 iunie 1923, sub denumirea de Institutul Național de Educație Fizică (INEF). Aceasta este prima instituție de învățământ superior pentru pregătirea profesorilor de educație fizică din România și-a început cursurile la 1 decembrie 1922, la București. A fost a 10-a instituție de acest fel din lume și a 5-a din Europa, dar și prima instituție ce dă un răspuns halucinant la o simplă petiție prin care un student întreba modul în care Universitatea aplica dispozițiile legii ce stabilește scutiri de taxe și facilități pentru tinerii instituționalizați.
Totul a pornit de la o simplă întrebare a studentului Cassian Mario, care, din sistemul de protecție a copilului, voia să înțeleagă cum se aplică scutirile de taxe și facilitățile pentru cei proveniți din centre de plasament. Ei bine, răspunsul Universității a fost un adevărat tur de forță în materie de evitare a întrebărilor.
Cassian Mario este un student provenit din sistemul de protecție a copilului și ocazionat de noua Lege a Educației a observat că există o aplicare neunitară a dispozițiilor legale în ceea ce privește modul în care Universitățile din țară aleg să ofere gratuități și facilități studenților proveniți din sistemul de protecție a copilului. În acest sens a lansat o serie de cereri pe informații publice către Universitățile din țară prin care îi întreabă următoarele:
„Ce reprezintă, conform Legii 199/2023 a învățământului superior, publicată Monitorul Oficial nr. 614 din 2023, cu modificările și completările ulterioare, sintagma „studenții proveniți din centre de plasament”, din art. 128 din actul normativ antemenționat?”
Cererea completă poate fi consultată aici.
Printre Universitățile care au răspuns până acum cererii de informații publice se numără și Universitatea „sportivilor” care a dat un răspuns în urma căruia există două întrebări în mintea unui om ce citește cererea și răspunsul. Acesta seamănă cu răspunsul dat de o enoriașă întrebată dacă a ținut post și primul gând care ne-a venit a fost „ce ați fumat domnule?”, respectiv dacă persoana ce a scris așa ceva, alături de cel care a semnat a luat tratamentul.
Rectorul Florin Pelin a sugerat practic că studenții ar trebui să facă un curs intensiv de descifrare a limbajului academic pentru a înțelege ce voiau să spună cu adevărat. „Ce ați fumat, domnule?” și „Luați tratamentul!” par a fi întrebările care s-au rostogolit instantaneu în mințile tuturor cititorilor.
„Ca urmare a dispozitiei adresei dvs., vă precizam urmatoarele:
Vă rugăm să vă precizati cererea din punct de vedere al petitului si al obiectului acesteia, deoarece au fost identificate o serie de confuzii cu privire la pretențiile indicate, datele tehnice și specifice la care faceti referire, în forma solicitată nu pot fi oferite deoarece contravin legii organice imperative;
Cu toate acestea, pentru buna realizare a relatiilor interinstituționale, dorim să clarificați și lămuriți resortisantul cererii dvs. pentru a putea oferi un răspuns in limita legii.”
Răspunsul poate fi citit aici.
Conform propriei declarații reacția lui Mario Cassian a fost:
„Primul gând o fost „what thă duck!” Mă rog, nu chiar asta că nu gândesc în engleză, dar dacă scriu în română e urât 😊. Deci, ăsta o fost primu gând, un fel de „la dracu…” cu vocea lui Irina Nistor.
După aia, al doilea gând o fost: „bă, frate, bă….. nu se poate aşa ceva.”
Universitatea „Sportivilor” a atins astfel cote inimaginabile de creativitate în arta evitării răspunsurilor clare și a lăsat toată lumea să se întrebe dacă rectorul a avut vreodată vreo lecție de comunicare sau a frecventat vreun curs de gramatică. Oricum ar fi, răspunsul a stârnit un val de amuzament și întrebări retorice în rândul opiniei publice.
Poate că ar trebui să propunem ca Universitatea „Sportivilor” să introducă în programa de studii un curs de clarificare a propriilor răspunsuri, pentru ca viitorii studenți să nu ajungă să se întrebe dacă limbajul academic este într-adevăr o limbă străină!
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.