Elena Tudor a deținut funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în perioada martie 2022 – noiembrie 2023 și a fost adusă în această poziție de grupul Firea & Pandele. Ea a fost criticată pentru opacitatea și lipsa de transparență în gestionarea problemelor legate de copiii instituționalizați și a ignorat solicitările societății civile. Au existat numeroase cazuri de abuzuri și neglijență în centrele de plasament sub conducerea ANPDCA, iar acestea au fost sesizate de organizații neguvernamentale. În ciuda presiunilor publice, Elena Tudor a rămas în funcție până în noiembrie 2023, când a fost demisă de Ministerul Familiei.
În locul Elenei Tudor, a fost numit Rareș Petru Achiriloaiei în funcția de președinte al ANPDCA. Acesta nu are experiență în domeniul protecției copilului și a avut legături anterioare cu Ministerul Familiei. Decizia a stârnit controverse, deoarece se așteaptă ca ANPDCA să facă față provocărilor din domeniul protecției copilului.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție este o instituție aflată în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse care răspunde de situația copiilor instituționalizați din România și care a fost reorganizată pe 25 noiembrie 2021, împlinind peste câteva zile 2 ani de la înfințare. Atunci a fost creat acest portofoliu artificial în urma negocierilor venite de la UDMR pentru formarea noii coaliții de guvernare de la Palatul Victoria.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) este o instituție publică din România, înființată în temeiul HG 233/2022 pentru aplicarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Această instituție are rolul de a implementa politici și programe de protecție și promovare a drepturilor copiilor, având în vedere nevoile și interesele acestora.
Acest portofoliu a fost totuși dat între timp Gabrielei Firea, care și-a propus rudele în posturi la vârfurile instituției, așa ajungând și Elena Tudor în funcția de Președinte și secretar de stat în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Desigur, competența nu a fost unul din criteriile ce au stat la baza numirii Ministrei Gabriela Firea și nici a Președintei Elena Tudor, acestea fiind puse acolo pentru a avea o relevanță politică în absența oricărui lucru ce o putea recomanda, fiind inventată această „grijă” pentru familie.
Elena Tudor, Președinte la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție din martie 2022 până în 07 noiembrie 2023 a fost adusă de grupul Firea & Pandele după ce aceasta lucra și era bine înrădăcinată în sistem de prin anii 1990 așa cum regăsim și prin CV-ul acesteia, publicat pe site-ul instituției.
Dincolo de modul în care a „sărit” de la Director DGASPC Constanța la instituția ANPDCA în decursul mandatului acesteia transparența mult clamată pe la diverse conferințe la care luau parte nu era și element prezent în practica instituțională, aceasta fiind deseori opacă, refuzând să reacționeze la abuzuri ori să dea informații presei. Aproape 30 de ONG-uri de-a lungul timpului au sesizat derapajele instituției, două dintre acestea fiind cele mai active în acest sens, THE NEW PAGAN DAWN și Asociația Vocea Copiilor Abandonați.
Pe parcursul perioadei sale aceasta a mușamalizat cazul morții prin sinucidere a doi tineri din centrele de plasament, cel mai recent fiind cazul unui tânăr gay instituționalizat din Covasna ce și-a pus capăt zilelor anul trecut, respectiv a demis în momentul în care a devenit incomod pe vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Vișinel Bălan după ce a ales să ne acorde un interviu în premieră.
Mai apoi a numit în loc, prin semnătură Gabrielei Firea un presupus abuzator sexual, director la DGASPC Sector 6 din București, Nicolae Gorunescu care s-ar fi culcat cu angajate dintr-un centru de plasament din Sectorul 6 București.
După demiterea Gabrielei Firea prin forțarea demisiei ca urmare a scandalului din azilele groazei aceasta a continuat să rămână pe funcție în ciuda criticilor și protestelor societății civile, dar sub portofoliul preluat de această dată de Ministra, Natalia Intotero, deputată PSD de Hunedoara și fostă Ministră a Românilor de Pretutindeni în 2019.
Natalia Intotero a primit din partea societății civile prin Olteanu Cosmin și Vișinel Bălan mai multe memorii prin care i se solicita demiterea Elenei Tudor de la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, memoriile fiind susținute de cel puțin 30 de ONG-uri. Aceasta a refuzat să facă orice demers pentru că conform celor susținute de aceasta acțiunile doamnei Elena Tudor nu au fost făcute în perioada mandatului ei ca Ministru, fapt pentru care nu poate evalua munca și competența acesteia.
Societatea civilă prin vocea lui Vișinel și a lui Cosmin a susținut că demiterea lui Elena Tudor ar avea la baza o serie de lucruri și nu vreo problemă personală cu aceasta. Aceștia susțineau că din păcate, ANPDCA aflată sub conducerea Elenei Tudor a ignorat în mod repetat solicitările societății civile și a diferitelor persoane ce le-au cerut suportul și ajutorul pentru rezolvarea situațiilor în care copii aflați cu măsura protecției speciale au fost victimele abuzurilor, ori au refuzat să furnizeze informații publice solicitate pentru crearea unor statistici ori generarea unor politici sociale sau articole de presă, parte a unor campanii de conștientizare.
Totodată, în perioada în care Vișinel Balan a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, i-a interzis acestuia să demareze o serie de acțiuni care aveau rolul de a diagnostica fenomenul abuzurilor din sistemul de protecția copilului. Copiii aflați în grija statului sunt abuzați sexual, fizic și emoțional însă nimeni nu răspunde.
În februarie 2023, un adolescent de doar 16 ani aflat în plasament la o centru din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna și-a pus capăt zilelor spânzurându-se zilele acestea. Tragedia s-a produs sub ochii reprezentanților Direcției pentru Protecția Copilului. Mai multe organizații pe protecția drepturilor copilului au depus la aceea vreme solicitări prin care solicitau sprijinul ANPDCA în soluționarea situației, față de care ANPDCA nu a dat curs. Singura reacție a așa-zisei instituții ce s-ar ocupa de protecția drepturilor copilului a fost să emită un comunicat de presă, prin care mințea legat de motivele ce au condus la sinuciderea tânărului și ataca societatea civilă pentru că și-a permis luxul de a sesiza instituțiile statului și de a acționa ca un watchdog atunci când are cunoștință de cazuri de abuz.
În august 2022, era adus la cunoștința ANPDCA situația critică a unei tinere instituționalizate din Tulcea care a fost internată abuziv la Psihiatrie, deși aceasta avea nevoie să nască, fapt pentru care a avut un avort spontan. Refuzul DGASPC Tulcea de a o interna la ginecologie a fost acela de a scăpa de problema reprezentată de o minoră care aducea naștere unui copil instituționalizat. Consecințele au ținut de afectarea psihicului și stării de sănătate a fetei, loc unde pe 23 august 2023 a fost sesizată Autoritatea. Răspunsul acestora a fost halucinant spunându-ne că acest caz excede responsabilităților ANPDCA, deși datoria acestora a fost să sesizeze Colegiul Medicilor fiind vorba de un caz de malpraxis medical.
În martie 2023 o organizație a transmis către ANPDCA o solicitare prin care reclama un abuz din Centrul Găvojdia din cadrul DGASPC Timiș, persoane cu dizabilități dezinstituționalizate abuziv, față de care nu a fost primit un răspuns nici până azi, luna august 2023, unul din tinerii dezinstituționalizați murind deja.
În iunie 2023, ANPDCA a refuzat primirea în audiență a unei organizații neguvernamentale pe drepturile omului pe motiv că aspectele propuse spre a fi discutate ar fi fost discutate deja cu reprezentatul unei alte organizații.
În august 2023, ANPDCA a blocat dreptul de a comenta pe profilul său de Facebook mai multe profile aparținând unor organizații nonprofit ori a unor persoane, cetățeni români sau activiști pe drepturile omului fără a furniza vreun motiv ce ar sta în spatele deciziei.
Tot în august 2023, mai multe organizații au trimis către ANPDCA o solicitare pe informații de interes public (Legea 544/2001) prin care au fost solicitate informații cu privire la concluziile controalelor făcute în facilitățile rezidențiale din sistemul de protecție a copilului, unde nu numai că au refuzat să răspundă, fără să furnizeze un temei legal și de fapt pentru acest refuz, dar mai ales au furnizat o serie de informații care nu aveau legătură cu solicitarea inițială.
Ca urmare a presiunii publice făcute la adresa Ministerului Familiei și a discuțiilor lunare cu Ministra Familiei, Natalia Intotero, aceasta a înțeles în final cât de toxică pentru copii și activitatea Ministerului este o astfel de persoană în funcția de președinte și a ales să propună Prim-ministrului României, Marcel Ciolacu eliberarea acesteia din funcție.
În urma demiterii Elenei Tudor, mai multe persoane publice și organizații au felicitat reacția Ministerului Familiei și a doamnei Natalia Intotero, iar alte persoane au susținut că aceasta se va întoarce la poziția de director în cadrului unuia din compartimentele instituției, însă va fi monitorizată atent pentru a sancționa orice derapaj pe care aceasta l-ar putea face.
În urma demiterii lui Elena Tudor prin Decizia Prim-ministrului României nr. 459 din 07.11.2023 este numit în funcția de Președinte cu rang de secretar de stat, Rareș Petru Achiriloaiei la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului. Tânărul Președinte, chemat să răspundă pentru copii instituționalizați din România a lucrat în trecut la Ministerul Turismului, a activat în mediul ONG și este un apropiat al Ministrei Familiei pe când Natalia Intotero era Ministra Românilor de Pretutindeni în Guvernul Vioricăi Dăncilă.
Achiriloaie a mai lucrat în administrația centrală, chiar cu Intotero, dar nu are nici o experiență în domeniul protecției copilului, susține G4MEDIA. Totuși, acesta este președinte și fondator al Asociației Tinerilor din Administrația Publică (ATAP). Prezentarea de pe site-ul asociației arată că Rareș-Petru Achiriloaie este din Brașov și a finalizat studiile de licență la SOAS, University of London, cu specializarea în politică și relații internaționale. Anul II al programului de studiu l-a urmat la Institutul de Științe Politice din Paris (Sciences Po Paris). A absolvit, de asemenea, programul de masterat în comunicare și relații publice din cadrul SNSPA București.
În anul 2018 a director de cabinet al ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero. A mai activat și în alte instituții centrale precum Camera Deputaților, Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, potrivit prezentării sale. În 2022 a fost admis în Corpul Diplomatic și Consular al Românei.
Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.