drepturile omului romania stiri

Competiția pentru Rectorat la Universitatea din București: Marian Preda și Cristian Preda, candidați oficiali, în contextul invalidării unei a treia candidaturi

Procesul verbal pentru validarea candidaturilor dezvăluie că Cosmin Olteanu a absolvit Facultatea de Teologie Româno-Catolică la Universitatea din București și continuă studiile la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra. Fondatorul Asociației The New Pagan Dawn, Olteanu a atras atenția asupra programului său managerial, care a atras atenția pentru propunerea de Universitate centrată pe student, în condițiile în care în ultimii ani au fost numeroase abuzuri aduse la cunoștiință de comunitatea studențească.

În timp ce Marian Preda, actualul rector, candidează pentru al doilea mandat, Cristian Preda a anunțat că vizează un singur mandat, considerând că cinci ani sunt suficienți pentru a construi durabil și eficient. Cu toate acestea, în ciuda noului cadru legal care ar permite rectorilor să candideze pentru încă două mandate de cinci ani, Universitatea din București a limitat la două numărul maxim de mandate pe care le poate avea un rector, indiferent de perioada în care acestea s-au desfășurat.

Primul tur al alegerilor este programat pentru miercurea viitoare, iar în cazul în care un rector va fi ales atunci, validarea oficială va avea loc pe 13 decembrie, conform calendarului alegerilor. Pentru mai multe detalii despre planurile manageriale și CV-urile celor doi candidați, acestea pot fi consultate pe larg pe site-ul universității.


DREPT LA REPLICĂ OLTEANU COSMIN:

Am primit rezultatul Comisiei Electorale Centrale de validare a alegerilor pentru funcția de Rector a Universității din București prin care mi-a fost INVALIDATĂ candidatura pentru considerente statutare.

Îmi asum răspunderea. Candidatura mea nu era conformă cu prevederile din noua Cartă a Universității din București, dar doresc să menționez LEGALITATEA conform noii Legii a Educației nr. 199/2023 și faptul că site-ul Universității din București nu are o interfață clară pentru descoperirea documentelor de interes public.

Vreau să mulțumesc întregii comunități academice și oamenilor care mi-au fost alături pentru susținerea și sugestiile pe care mi le-ați oferit în ultimele săptămâni și promit că lupta mea pentru reprezentarea studenților nu se va opri aici. Cel mai important lucru pe care l-am constatat a fost că învățământul este mai puțin centrat pe nevoile studenților, astfel încât tinerii absolvenți se angajează prea puțin în domeniul studiat.
Universitatea din București are nevoie de un RECTOR FULL TIME care să fie alături de comunitatea academică din toate cele 19 Facultăți (de la Facultatea de Matematică și Informatică până la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București).
De asemenea reprezentarea studențească în mediul universitar este precară dat fiind faptul că, deși studenții sunt „parteneri egali” în procesul educațional nu pot candida la funcții de conducere, ocupă un singur loc în Consiliul de Administrație, iar pentru alegerea Rectorului procentajul de vot este de cca 10% studenți – 90% cadre didactice.

Am citit planurile manageriale ale celor doi candidați, Cristian Preda și Marian Preda. Am constatat că cel de-al doilea plan are în plus o viziune mai europeană pentru Universitatea din București bazată mai mult pe chestiuni științifice și nu doar pe rezolvarea problemelor birocratice, așa cum spunea Miclea Mircea, astfel încât doresc să acord mai departe susținerea lui Marian Preda și lui Claudiu Buglea în implementarea proiectului lor. Totuși, vreau să menționez că domnul profesor Marian Preda ar trebui să aibă în vedere o abordare mult mai aplicată pe nevoile studenților în mandatul său și să ia în considerare abuzurile din Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București.

Vă mulțumesc și vă rămân alături în toate nevoile pe care le aveți. Promit că voi face lucruri mărețe. Fiți buni!


Disclaimer: Articol în curs de actualizare. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Onofrei Mihaela
Onofrei Mihaela este redactorul cel mai vechi din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de peste 30 de ani în presă, Mihaela acoperă teme precum cele de pe domeniul Activism civic, Mediu sau Economic, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national. Cariera mea jurnalistica are varsta democratiei. Am inceput in 1990, la Catavencu si am continuat in presa scrisa, agentie de presa si radio. Sunt, asadar, un vechi practicant al istoriei, Le-am vazut pe toate cate au fost pana acum - demonstratii, razboaie, mineriade, coruptie, alegeri, anchete, musamalizari, pacturi si tradari. Trei dintre cele mai notabile repere profesionale: 2001 - Premiul Clubului Roman de Presa pentru cel mai bun reportaj 2003 - Master in sociologie la Universitatea Bucuresti 2007 - 2009 - Corespondent special pentru spatiul postsovietic. Vorbesc rusa si engleza.
https://aripidenoapte.wordpress.com/

Lasă un răspuns