ABUZURI romania Tasty

„Experimentul Pitești” un film de Victoria Baltag la Galateca

BUCUREȘTI – Ieri, 26 august 2023, de la ora 19:00, bucureștenii au avut ocazia de a trăi o experiență cinematografică profundă la Galateca, cu proiecția filmului „Experimentul Pitești„, regizat și produs de Victoria Baltag. Filmul a încheiat cu succes primul sezon al turneului național, iar prezentarea a inclus o expoziție specială care a îmbogățit experiența vizuală a audienței.

Victoria Baltag este o regizoare română de film. Ea are o diplomă în Sociologie și Jurnalism de la Universitatea din București. În 2010, a finalizat un masterat în Management la Academia de Studii Economice din București, iar în 2011 un masterat în Film, Istorie și Televiziune la Universitatea din Birmingham.

Publicul a avut posibilitatea de a vedea obiecte autentice care au aparținut studenților încarcerați la Pitești în perioada 1949-1952. Aceste obiecte de o valoare istorică inestimabilă au fost donate regizoarei de urmașii victimelor. Alături de aceste obiecte autentice, vizitatorii au putut admira exponate din recuzita originală a filmului, prezentate pentru prima oară în capitală.

În semn de susținere și apreciere pentru proiect, artiști contemporani au donat lucrări pentru a fi vândute, toate fondurile fiind direcționate către promovarea și susținerea filmului. Aceste lucrări, expuse în perioada 24-27 august, au oferit publicului o perspectivă artistică asupra temelor abordate în film.

În cadrul expoziției, a avut loc și un segment special pregătit de regizoarea Victoria Baltag împreună cu doamna Elena Mazarini, nora Generalului Mazarini, în care au fost discutate trei lucrări semnate de Fag Negrescu. Acestea reliefează momente tragice și abominabile din timpul detenției sale la Pitești.

Trailer Filmul Experimentul Pitești (2022)

Un alt punct de atracție a fost selecția de fotografii care au documentat un deceniu de muncă pentru realizarea acestui lungmetraj independent. Peste 800 de oameni au contribuit benevol la acest proiect, început în 2011, reflectând dedicația și pasiunea echipei.

Experimentul Pitești” a fost descris de istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, ca fiind „una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră„. Filmul prezintă ororile torturii fizice și mentale la care au fost supuși studenții români în perioada 1949-1952, într-o încercare a regimului comunist de a crea „omul de tip nou”.

Evenimentul a reiterat importanța amintirii acestei perioade întunecate din istoria României și a adus în prim-plan atrocitățile comise în numele ideologiei comuniste. Cu astfel de inițiative, se speră că astfel de tragedii nu vor mai fi repetate niciodată în viitor.

La eveniment a fost prezent și directorul Muzeului Undeva în Comunism, Gabriel Boga. „Undeva in Comunism” este un muzeu privat, interactiv, care abordează exclusiv si exhaustiv, perioada comunista din
istoria României. Muzeul adoptă o viziune echilibrată asupra comunismului și prezintă tematicile dintr-o manierã obiectivă, fiind un muzeu de conștientizare a istoriei României. Vizitatorii sunt încurajati să mediteze asupra fiecărui aspect prezentat în cadrul expozițiilor.

În cele ce urmează vă vom prezenta o mini galerie foto făcută de colegul nostru, redactor Giuseppe Condrea și redactor șef, Olteanu Cosmin.



Disclaimer: Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns