Linia verde antisuicid, gestionată de Alianța Română de Prevenție a Suicidului, este un serviciu vital pentru persoanele care se confruntă cu gânduri suicidare. Din păcate, pare că această linie nu mai funcționează, ceea ce pune în pericol viețile multor oameni.
ARPS – cine sunt?
Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS) este o organizație non-profit care își propune să îmbunătățească calitatea vieții și să prevină sinuciderea. Organizația este convinsă că sinuciderea este singura moarte ce poate fi prevenită și de aceea voluntarii săi se luptă zi de zi pentru a salva vieți prin intermediul serviciului lor de consiliere telefonică confidențial și gratuit.
În fiecare an, aproximativ un milion de persoane mor prin sinucidere în întreaga lume, ceea ce înseamnă un deces la fiecare 40 de secunde. Sinuciderea este una dintre cauzele principale ale morții la adolescenți și tineri, ocupând locul doi. În România, rata deceselor prin sinucidere este de aproximativ 13 la 100.000 de locuitori pe an, situând țara pe locul trei în ierarhia circumstanțelor de moarte violentă.
Viziunea ARPS este de a reduce numărul deceselor prin sinucidere și de a oferi suport psihologic persoanelor care prezintă un risc de sinucidere prin intermediul consilierii telefonice sau scrise. Organizația organizează în mod regulat cursuri de pregătire pentru voluntarii lor, care se vor ocupa de intervenția în crize și de consilierea telefonică.
În 2019, anul de dinaintea pandemiei, în România au fost raportate 2.401 sinucideri, remarcându-se o scădere drastică în comparație cu anul 2000, când la noi în țară a fost înregistrat un record al numărului de acte suicidare, peste 3.900. Din totalul persoanelor care și-au pus capăt vieții în 2019, 84 la sută au fost bărbați, se arată în raportul INML.
România, la mijlocul clasamentului
Psihologii consultați de Redacția ROPAGANISM susțin că, la nivel european, România se află la mijlocul clasamentului în ceea ce privește numărul actelor suicidare finalizate cu deces.
„Nu doar în România, ci la nivel european și mondial rata sinuciderii este mai ridicată în rândul bărbaților. Explicația ar fi că în sine sinuciderea implică un act de autoagresiune, iar prin temperament, bărbații sunt cei care au astfel de trăsături care implică forță. De aceea, și metoda cea mai des întâlnită este spânzurarea”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu.
Acesta a precizat că femeile recurg la alt tip de sinucidere, ingestia de medicamente, de exemplu, „tocmai pentru că nu implică o folosire a forței”, deși sunt și excepții, susține psihologul, când femeile au folosit ca metodă de a-și curma viața aruncarea în fața trenului sau aruncarea de la etaj.
Satu Mare, Harghita și Galați, județele cu cei mai mulți sinucigași
Statistica INML arată că cele mai multe sinucideri au avut loc în București, unde au fost raportate în 2019 nu mai puțin de 148 de sinucideri, dintre care 53 prin spânzurare.
Medicii legiști atrag atenția că datele statistice din București nu coincid cu cele înregistrate la nivel național, în Capitală tendința fiind de creștere a numărului de persoane care decid să-și pună capăt vieții.
În țară, județul Satu Mare se află în topul numărului de sinucideri, în 2019 fiind raportate 89 de astfel de cazuri, urmat de Harghita cu 79 de cazuri și Galați cu 77 de astfel cazuri. La polul opus, județele unde au fost înregistrate cel mai mic număr cazuri de suprimare a vieții au fost Vaslui cu 15 cazuri de suicid, Caraș-Severin, cu 16 sinucideri și Călărași, cu 22 de sinucideri.
Linia antisuicid s-a sinucis
Lipsa unui operator care să ajute persoanele care se confruntă cu gânduri suicidare poate fi foarte periculoasă. Persoanele care se află într-o criză suicidară au nevoie de sprijin imediat și accesibil. Fără un serviciu de ajutor, persoanele cu probleme de sănătate mintală ar putea să își ia viața sau să se rănească grav în timpul unei crize.
Cu atât de multe persoane care se confruntă cu probleme de sănătate mintală din cauza pandemiei COVID-19 și a stresului asociat, este absolut esențial să avem servicii de ajutor disponibile și funcționale.
Sperăm că Alianța Română de Prevenție a Suicidului va aborda rapid această problemă și va restabili linia verde antisuicid. În timp ce așteptăm un răspuns oficial, încurajăm persoanele care se confruntă cu gânduri suicidare să caute ajutor imediat prin alte mijloace, cum ar fi serviciile de urgență, clinici de sănătate mintală sau linii de ajutor alternative, disponibile în această perioadă. Este important să nu rămânem singuri în aceste momente dificile și să căutăm sprijinul de care avem nevoie pentru a depăși criza și a ne recupera.
Disclaimer: Investigație în curs de actualizare pe redactiaropaganism.ro. Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise