lifestyle Spiritualitate

De ce tot mai mulți oameni aleg să încerce ayahuasca și ce trebuie să știi înainte s-o faci

Ayahuasca, psihedelicul sud-american bazat pe amestecarea și infuzia anumitor plante care a devenit cunoscut și în rândul românilor în ultimii ani, pare a fi o experiență care merită bifată măcar o dată în viață.

Ayahuasca, la bază, este un amestec folosit în scopuri șamanice sau religioase, iar în general este consumat sub indicările și supravegherea unui șaman, scopul consumării fiind atingerea vindecării fizice, psihice sau spirituale. Mai multe experiențe pe care oamenii le-au avut consumând ayahuasca au fost alterarea simțurilor, gândirii, emoțiilor și a percepției timpului, accesarea unor planuri superioare omului și multe alte efecte halucinogene.

Când ne uităm la reacțiile adverse, fie la cele negative sau pozitive a consumului acestui amestec, părerile sunt destul de controversate și împărțite. Totuși, într-un studiu publicat de PLOS Global Public Health, câțiva cercetători au folosit datele unui chestionar global al băuturii Ayahuasca (Global Ayahuasca Survey), efectuat între 2017 si 2019, implicând 10.836 participanți din mai mult de 50 de țări cu vârsta de peste 18 ani care au consumat măcar o dată Ayahuasca. Procentul celor care au raportat reacții adverse a sănătății fizice au fost: 68.2% au prezentat vărsături și senzații de greață, 17,8% dureri de cap, iar 12.8% dureri abdominale. Dintre toți participanții, 55% au raportat, de asemenea, reacții adverse asupra sănătății mintale, inclusiv auzul sau observarea anumitor lucruri (28.5%), sentimentul de deconectare și singurătate (21.0%) și coșmaruri sau gânduri tulburătoare (19.2%).

Alți factori pe care cercetătorii i-au identificat la predispunerea consumatorilor la reacții adverse au inclus vârsta înaintată, afecțiuni fizice legate de consumul de substanțe, consumul de ayahuasca pe o perioadă îndelungată sau chiar pe tot parcursul vieții, și consumul de ayahuasca într-un context nesupravegheat.

Cu toate acestea, încă rămâne întrebarea: merită incercat? – iar răspunsul nu poate fi unul concret. Totul depinde de fiecare individ și de cât de pregatit se simte să treacă prin anumite gânduri și trăiri care, pentru unii au reprezentat o experiență minunată, unică și care s-a dovedit a fi de ajutor într-un fel sau altul, în timp ce pentru alții nu a fost decât un coșmar, ajungând la accesarea anumitor traume, sentimente de teamă sau experiențe nu foarte plăcute.

Studiu PLOS Global Public Health: Adverse effects of ayahuasca: Results from the Global Ayahuasca Survey | PLOS Global Public Health

Posa David
David este redactor al redacției ROPAGANISM și este pasionat de jurnalism. Cu o experiență de aproape 2 ani în spațiul media, el acoperă teme precum știrile de actualitate, lifestyle și activism. david.posa@outlook.com
https://www.linkedin.com/in/posa-david/

Lasă un răspuns