Expoziția de fotografie „SHAME – European Stories” a fost inaugurată pe 15 februarie în stația de metrou Piața Unirii 1 din București. Organizată de Justice Initiative și aflată sub patronajul Consiliului Europei, expoziția adună laolaltă zeci de portrete și povești ale celor care au supraviețuit abuzurilor trăite în copilărie. În discursurile lor de deschidere, politicieni și experți români au subliniat importanța de a înțelege și preveni abuzul asupra copiilor – în Europa, dar, mai ales, în România.
Frica și rușinea nu cunosc granițe. Din România până în Franța, din nordul îndepărtat al Scandinaviei până în Italia, trecând prin Spania, Elveția, Belgia, Austria și multe alte țări. Realități diferite, alte abuzuri, alți autori, dar mereu aceleași victime: copiii. Adopții forțate, abuzuri sexuale, copii îndepărtați cu forța de familii, victime ale traficului de persoane, copii supuși experimentelor sociale și copii abuzați în cadrul familiei. Expoziția „SHAME – European Stories” încearcă să contureze un fenomen care iese din umbra trecutului pentru a preveni ca aceste crime să cadă în uitare fără a se face dreptate.
România poate face o schimbare
Lansarea expoziției din București a avut loc în prezența lui Guido Fluri (fondatorul Justice Initiative), Dumitrița Solomon (Secretar de Stat la Cancelaria Prim-ministrul României), Daniel Șandru (Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), Daniela Boșca (Director Executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil), Vișinel Bălan (Vicepreședinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție), Samantha Fréchin, Ataşat Diplomatic la Ambasada Elveţiei în România, ambasadori ai celor 17 țări participante la inițiativă, reprezentanți guvernamentali, oameni politici, reprezentanți ai ONG-urilor și jurnaliști. La inaugurare au fost prezenți și cei patru români ale căror povești – care vorbesc despre ce a însemnat abuzul în instituțiile de protecție a copilului din România – sunt prezentate în expoziție.
Fiecare din acești invitați și-a asumat, simbolic, printr-o semnătură a uneia dintre exponatele proiectului, că va duce mai departe aceste povești și că pentru România oprirea abuzului asupra copiilor este un subiect care contează.
Expoziția a fost inaugurată de Cor cu Dor, un ansamblu coral de copii, sub îndrumarea caldă a dirijoarei Teodora Jaworski. Cei 15 copii au vorbit, prin intermediul muzicii, în numele tuturor copiilor care nu și-au putut striga durerile, suferințele și abuzurile.
Sprijin pentru supraviețuitori – în Europa și, în special, în România
În discursul său din deschidere, Guido Fluri a mulțumit celor de la Metrorex pentru găzduirea acestei expoziții, care aduce vizibilitate cauzei Justice Initiative în România. „Zeci de mii de victime ale abuzurilor din toată Europa trăiesc printre noi. Până în prezent, aceste victime suferă din cauza abuzurilor care s-au întâmplat în trecut. În majoritatea țărilor, nu a avut loc o confruntare serioasă cu abuzul. România nu este o excepție. România are șansa de a acționa proactiv. România poate deveni un model de abordare a istoriei și de a aduce dreptate victimelor”, a spus domnul Fluri.
„Traumele profunde din timpul copilăriei vin cu efecte multiple pe termen lung, nu doar pentru cei care le-au suferit, dar și pentru societate. Abuzul este ca o celulă canceroasă, ea se va multiplica incontrolabil, va afecta țesuturile din jur, va ajunge în final să sufoce întregul organism social. Din toate aceste motive, personale și profesionale, cred că proiectul Justice Initiative este extrem de necesar pentru România.”– Daniela Boșca, Directorul Executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil.
„Acum, la aproape 33 de ani de la Revoluția Română și de la momentul în care supraviețuitorii Căminelor-spital au fost eliberați din tenebroasele ziduri ale morții, avem datoria morală, chiar și tardiv, să le recunoaștem statutul de victimă a regimului comunist și să le oferim sprijin în vindecarea traumelor trăite. Să răspundem răului cu bine, să facem poveștile lor cunoscute, să ne unim eforturile pentru repararea trecutului injust” – Daniel Șandru, Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Expoziția itinerantă „SHAME – European Stories” a debutat anul trecut, în cadrul Bienalei de la Veneția, și a fost expusă în octombrie 2022 în clădirea Consiliului Europei din Strasbourg. În București, expoziția va fi activă timp de o lună, în perioada 15 februarie – 15 martie, în zona pasajului Piața Unirii 1, într-un proiect desfășurat alături de Metrorex.
Olteanu Cosmin, unul din cei trei români care au sunt în cadrul expoziției
În cadrul expoziție SHAME-European Stories se află și poveștile a trei români care știu din propria experiență ce înseamnă abuzul în cadrul instituțiilor de protecție a copilului din România.
Cosmin, 22 de ani, a trăit în mai multe centre de plasament și în asistență maternală. Născut dintr-o familie ce a decedat la imediată lui naștere, acesta a fost preluat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău și plasat într-o familie de asistenți maternali profesioniști din municipiul Onești, județul Bacău, unde a domiciliat până la împlinirea vârstei de 12 (douăsprezece) ani.
În 24 iunie 2016 a pus bazele primei organizații ce promovează interesele comunității păgâne din România și anume Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România (actual THE NEW PAGAN DAWN). În Asociația TNPD, acesta dezvoltă o serie de proiecte ce promovează gândirea critică, nonconformismul, libertatea de exprimare, drepturile omului. Astfel acesta dezvoltă campanii de informare cu privire la cultele păgâne, propune proiecte legislative în Parlamentul României, participă la diverse dezbateri televizate, inițiază programe de cultură și educație în spiritul valorilor democratice și acordă asistență juridică persoanelor discriminate, cât și inițiază diverse acțiuni în instanță îndreptate împotriva celor ce aduc atingere vieții private sau valorilor umane în care aceștia cred.
Olteanu Cosmin a urmat cursurile Comparative Theologician Studies din cadrul Universal Life Church Canada până în 2016, studii universitare.
Intre anii 2016-2017 a fost reprezentantul elevilor din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Bacău, funcție la care mai apoi a renunțat în urma unei controverse.
Fondează Asociația Mișcarea Neopăgânilor din România (actual THE NEW PAGAN DAWN), în 2016, cu scopul de a promova valorile culturale primordiale ale poporului din spațiul fostei Dacii (carpato-danubiano-pontic). Sub mandatul de președinte dezvoltă o serie de activități menite să schimbe felul în care oamenii privesc comunitatea păgână, religia și respectul față de drepturile omului și persoanele defavorizate. Colaborează în regim de parteneriat cu persoane publice din România și organizații în interesul luptei sale pentru drepturile omului. Participă începând cu fondarea Asociației TNPD la o serie de dezbateri televizate, cât și interviuri în presă scrisă românească și internațională, unde raportează situația prezentă a României și vorbește despre reușitele și planurile sale în materie de drepturile omului.
În 2017 participă alături de Grupul Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România la modificarea LegiI 272/2004 ce reglementează drepturile copiilor inițiat de un senator, Vlad Alexandrescu.
Din 2018 este jurnalist la și la 2 (două) reviste Pov21 și ROPăgânism. Olteanu Cosmin susține proteste ale cetățenilor din capitală și din alte localități față de o serie de abuzuri ale autorităților centrale sau locale, precum Roșia Montană. Publică articole în reviste precum Blasting News UȘA (ediția engleză), Revista POV21 și Revista ROPăgânism.
În 2019, acesta e admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă Pastorală din cadrul Universitățîi Tehnice din Cluj Napoca, iar din 2020 se transfera la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Teologie Romano-catolica pe specializarea Studii Religioase.
In 29 martie 2021, absolva Institutul International de Management al Afacerilor din Berlin, pe programul de Management de Proiect.
Din 8 ianuarie 2020 este moderator la postul de radio Radio YOUPAGAN, administrat de Asociația THE NEW PAGAN DAWN prin intermediul licenței Spreaker Broadcast Network.
Datorită unor conflicte ajunge să iși dea demisia la 1 iulie 2020 din cadrul PRO România. Incercările de subjugare a autonomiei organizației de tineret a PRO România Maramureș, cât și votarea anumitor proiecte vădit îndreptate împotriva comunităților necreștine îi vor determina acest act.
Din 14 noiembrie 2020 este consilier în Consiliul Consultativ pe Probleme Administrative, iar din 23 Noiembrie a fost acreditat de Autoritatea Națională de Calificare și Ministerul Tineretului și Sportului că lucrător de tineret. In 2021 isi deschide o firma pe zona de Telecom & IT, companie ce continua activitatea sa inceputa dintr-un joc in 2014 cu noua aplicatie de WordPress. Despre PFA Olteanu C gasiti informatii aici.
Din anul 2021 este admis si urmeaza o a doua facultate in cadrul Universitatii Bioterra, pe specializarea Drept/Stiinte juridice.
La data de 5 noiembrie 2021 preia mandatul de vicepreședinte al Consiliului Tinerilor Instituționalizați după ce a plecat în 2018 din aceasta organizație datorită leadershipului defectuos al acestei organizații. Din această poziție isi propune reforma actualei structuri și implementarea unei mai bune metode de control, monitorizare și aplicare a politicilor publice din domeniul asistentei sociale în sistemul de protecție al copilului din România. In martie 2022 devine presedintele Consiliului Tinerilor Institutionalizati de unde acesta reuseste sa reformeze Statutul CTI, sa infinteze departamente si comisii, sa repare credibilitatea si datoriile organizatiei, sa incheie diferite parteneriate, sa atraga membrii si sa infinteze comisii si departamente specializate.
Olteanu Cosmin este un teolog, antreprenor și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susținător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România. Este cunoscut pentru numeroasele acțiuni civice derulate în ultimii ani care vizează apărarea și promovarea drepturilor omului și în special apărarea libertății de exprimare și a libertății de gândire, conștiință și religie a fiecărui cetățean, indiferent de convingerile sau credințele acestuia, respectarea principiului democratic al separației puterilor în stat și respectării valorilor democratice și laice, sau respectarea dreptului de a alege și de a fi ales.
„Mama a murit la naștere. Tatăl meu a murit a doua zi după ce m-am născut eu. Nu spun că sunt de modă veche, dar am crescut într-o perioadă în care sistemul de învățământ nu oferea acele șanse egale pe care le spune că le oferă. Era un standard încă de neatins.
–––––––
Este foarte important ca lumea să înțeleagă. Mă refer la parlamente, guverne, instituții și unele țări, în special din Europa de Est. Ei vor întreprinde anumite acțiuni doar atunci când sunt forțați să facă acest lucru de mulți dintre noi. Ei presupun că au probleme mult mai importante decât aceste probleme. Dar agenda principală a discuțiilor ar trebui să se concentreze și pe aceste probleme.”
Portretul și povestea lui Cosmin se află alături de restul în cadrul expoziției ce poate fi vizitată până pe 28 iulie la Bienala de la Veneția și în București la Metroul de la Piața Unirii 1 până pe 15 martie 2023. Zeci de fotografii și interviuri ale victimelor abuzului asupra copiilor s-au reunit în cadrul acestui proiect datorită Simone Padovani, jurnalist și fotograf internațional.
Abuzul asupra minorilor reprezintă o problemă transgenerațională ce afectează întreaga Europă!
Vișinel Bălan, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție se numără printre oficialitățile prezente la expoziție
Un discurs emoționant a avut Vișinel Bălan, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, care a mărturisit publicului că este la rândul său un supraviețuitor al sistemului public, petrecând 26 de ani în orfelinate și case de copii.
„Cred că e important să ne asumăm cu demnitate că poveștile noastre nu sunt povești despre victime, suntem niște supraviețuitori. (…) Aseară, în timp ce eram într-o discuție cu colegi supraviețuitori de-ai mei, am primit un telefon în care mi s-a spus că un alt coleg s-a sinucis, un copil de 16 ani. Tot cu măsură de protecție (n.r. într-o instituție publică). Am sentimentul că nu reușim să tratăm cu reală responsabilitate suferința pe care colegii mei o au astăzi, care sunt în măsuri de protecție, cu atât mai mult trauma care există în sufletele fiecăruia dintre noi, cei care am trecut prin experiența caselor de copii, orfelinate, leagăne”, a declarat Bălan, insistând că atrocitățile trebuie condamnate, dar mai ales oprite, pentru că se petrec și azi în centrele de plasament din România.”
Campania de strângere de semnături #SafeForKids
Justice Initiative este o mișcare europeană ce are ca scop oprirea, recunoașterea și prevenirea abuzurilor asupra copiilor Europei. Acest proiect aduce victimele abuzului în centrul atenției și vizează o acțiune comună la nivel european, astfel încât statele și guvernele să ia problema în dezbatere și să prezinte soluții concrete și fezabile care să permită miilor de cetățeni să depășească un trecut dramatic și traumatizant.
Abuzul asupra copiilor continuă și în prezent. Amploarea problemei este în creștere, deoarece acum agresorii pot să valorifice puterea internetului, iar copiii sunt expuși riscului de abuz chiar în casele și comunitățile lor. Pentru protecția acestora, Justice Initiative lansează o campanie de strângere de semnături la nivelul Uniunii Europene, prin care supraviețuitori, părinți, profesori, guverne și sectorul privat se unesc pentru a pentru a-i determina pe liderii noștri să facă Europa #SafeForKids. Petiția poate fi semnată aici: http://justice-initiative.eu/ro/petition. Sute de mii de semnături urmează să fie strânse în următoarele luni în România și alte țări ale Europei.
Expoziție „SHAME – European Stories” este organizată de Justice Initiative și Fundația Guido Fluri sub patronajul Consiliului Europei.
Parteneri: Metrorex, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), Asociația Phoneo, Muzeul Abandonului,Cor cu Dor, Backstage Production Group.
Parteneri media: Agerpres, RFI, SpotMedia, Gala Societății Civile, Ediția de dimineață, Pagina de psihologie.