ABUZURI drepturile omului

Un adolescent de 16 ani, aflat în plasament la un centru din cadrul DGASPC Covasna s-a spânzurat

Update 17.02.2023: DGASPC Covasna a răspuns Redacției, negând vreun astfel de eveniment și totodată negând orientarea sexuală a tânărului și apostrofându-ne că ne facem treaba. Sursa aici.

Update 19.02.2023: Tânărul S. G. are în fapt 15 ani, e din Casa de tip familial nr. 2 din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, aparținând DGASPC Covasna și conform profilurilor sale sociale, respectiv a unor apropiați făcea parte din comunitatea LGBTQ+.

Update 20.02.2023: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a emis un comunicat, după ce vicepreședintele ANPDCA, dl. Vișinel Bălan, aflând din presă, de la noi această informație a emis la rândul său un comunicat. Ministerul Familiei neagă orientarea sexuală a tânărului și susține că DGASPC Covasna a inițiat o anchetă și că beneficiarii nu sunt discriminați. Sursa aici.


Caz şocant într-o localitate din Covasna. Un adolescent de doar 16 ani aflat în plasament la o centru din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna și-a pus capăt zilelor spânzurându-se zilele acestea. Tragedia s-a produs sub ochii reprezentanţiilor Direcției pentru Protecţia Copilului.

Adolescentul s-a sinucis după ce a fost descoperit de către educatorii din Direcție că acesta făcea parte din comunitatea LGBTQ+, fiind gay. Acesta a fost apostrofat de Direcție, iar în urma acestora el nu a mai suportat presiunile lor și a ales să comită gestul necugetat, fiind găsit mai târziu spânzurat.

Până în acest moment, nici cei de la Direcţia Copilului şi nici poliţiştii nu îşi explică ce l-a împins pe băiat să recurgă la acest gest. Informațiile au fost aflate dintr-o sursă apropiată de caz și până în acest moment nu au apărut informații pe subiect, cazul părând a se vrea ascuns.

Redacția ROPAGANISM a cerut o poziție din partea DGASPC Covasna, dar și din partea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

“Lipsa acceptării are un impact puternic asupra persoanelor LGBT și duce, adesea, la depresie”

Lipsa acceptării (din partea familiei și a societății) și discriminarea au un impact foarte puternic asupra persoanelor LGBT și duc, adesea, la depresie, anxietate, stimă de sine scăzută, abuz de substanțe, izolare și marginalizare socială și un risc crescut de suicid. Nu avem statistici pentru România, dar, în Europa și în Statele Unite, au fost realizate studii care ne arată că adolescenții LGBT au un risc de suicid de patru ori mai crescut decât al adolescenților care nu aparțin comunități LGBT. Persoanele LGBT care se gândesc la suicid sau încearcă să pună în practică aceste gânduri au mai multe motive, cum ar fi: teama de a fi respinși de familie (dacă aceasta ar afla că sunt LGBT), teama de a nu-i dezamăgi pe cei dragi (prin orientarea sexuală sau identitatea lor de gen), dificultatea de a-și accepta propria orientare sexuală sau identitate de gen, convingerea că a fi gay sau trans este un păcat (în cazul persoanelor religioase), sentimentul de a fi de neiubit, lipsa suportului material și/sau emoțional al familiei și al prietenilor sau relații abuzive cu familii homofobe și transfobe.

Toate acestea pot avea ca urmare instalarea unui sentiment că nu mai există nicio scăpare dintr-o viață imposibil de suportat. O altă urmare poate fi declanșarea sau agravarea unui episod depresiv — iar gândurile suicidare, se știe, sunt un simptom des întâlnit, în depresie. De asemenea, în cazul persoanelor trans care nu pot începe tranziția de gen sau nu le este recunoscută identitatea de gen de către cei din jur, riscul de suicid este extrem de ridicat, pentru că disforia de gen (incongruența pe care persoanele trans o simt între identitatea lor de gen și genul atribuit la naștere) poate atinge un nivel intolerabil, dacă persoanele trans sunt împiedicate să trăiască conform genului lor”, a explicat Albei Simona, psiholog în cadrul THE NEW PAGAN DAWN.

Disclaimer: Situația reprezintă o povestire exhaustivă a persoanei sursă și este în curs de actualizare. Această nu antrenează opinia Redacției sau jurnalistului, rolul presei fiind acela de a informa publicul, de a fi o platformă de exprimare a cetățenilor și de a fi câinele de pază al democrației.

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu