Sinucidere şocantă a unei fete de 16 ani din Bacău. Adolescenta a băut spirt şi s-a stropit cu benzină, iar apoi şi-a dat foc noaptea, în grădina din spatele casei. Părinţii au făcut descoperirea şocantă abia dimineaţa, când copila trebuia sa se întoarcă la şcoală după vacanţă. În spatele gestului extrem ar fi o provocare lansată online de un individ din America, insă există indicii că aceasta ar fi victima hărțurii pe motive religioase. Atenţie, urmează imformaţii cu un puternic impact emoţional.
Ştefania, elevă în clasa a noua, era o adolescentă retrasă, introvertită şi tristă. Duminică noaptea, fata de 16 ani s-a dus în grădina casei din comuna Bogdăneşti şi, la adăpostul întunericului, a fumat un pachet de ţigări, a băut spirt, s-ar fi stropit cu benzină, iar apoi şi-a dat foc. Părinţii se pregăteau să ducă fetele la şcoală, dar în acea dimineaţă au găsit-o pe adolescentă la câteva sute de metri, în spatele casei, carbonizată.
Incidentul a avut loc la primele ore ale dimineţii de marţi. Din primele informaţii, tânăra a fumat un pachet de ţigări şi a băut spirt, după care şi-a turnat benzină pe partea superioadă a corpului şi şi-a dat foc. A murit în chinuri. Trupul fetei parţial carbonizat a fost găsit chiar de tatăl ei, o jumătate de oră mai târziu, la 700 de metri de locuinţă.
Despre fata, care era elevă în clasa a IX-a la Liceul Nadia Comăneci din Oneşti, se spune că era introvertită.
Ce spun poliţiştii
La data de 9 ianuarie a.c., în jurul orei 06.30, o minoră de 16 ani, din comuna Bogdănești a fost găsită de membrii familiei parțial carbonizată, în grădina locuinței.
Cadavrul minorei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, în vederea efectuării autopsiei.
Polițiștii au deschis o anchetă în acest caz, cercetările fiind continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă.
Apropiaţii cred că de vină pentru tragedie ar fi fost o provocare, lansată online, de un individ din America, insă există elemente ce arată posibilitatea unor abuzuri în familie sau la școală care ar fi impinsă pe adolescentă la gestul necugetat. Aceasta publica materiale pe pagina sa de socializare care ar fi indicat și afilierea la o spiritualitate păgână. Cu câteva zile inainte a făcut publice informații despre intenția ei.
De altfel, pe reţelele de socializare tânăra postase în ultimele săptămâni diverse lucruri care păreau să anunţe ceea ce doreşte să facă, spunea inclusiv că doreşte să dispară definitiv.
Emil Ganea, director școală: Din ce declaraţii a dat sora, mămica, ceva cu America, cu provocări cu foc, jocuri gen Balena. Se machia mai negru la ochi. Era o fire mai retrasă, dar nu aşa încât să zici că e aşa de negativistă.
Ştefania ar fi trecut printr-o furtună de sentimente cărora nu a ştiut cum să le facă faţă la 16 ani, spun prietenii săi
La școală nu făcea parte din niciun grup, iar pe Instagram posta fotografii întunecate. În vacanţa de Crăciun nu ar fi ieşit din casă deloc şi ar fi stat non stop cu telefonul în mână, s-ar fi plâns mama sa.
Prietena Ștefaniei: Am văzut că posta chestii ciudate şi punea melodii mai ciudate. Tot felul de postări cu caricaturi şi chestii mai sataniste. Probabil era într-o mică depresie, cum era ea aşa mai tristă. Şi la şcoală se râdea de ea. Bullying-ul şi toate chestiile astea poate au determinat-o să ajungă la chestia asta.
Mihaela Dinu, psiholog: Este o fire neînţeleasă, gânduri negative, nevoie de a comunica şi nu are cu cine. Nevoia adolescentei de a fi privită, văzută, băgată în seamă, fie privirile simţite ca fiind unele care o judecă, nu o ajută. Sunt cele două direcţii — nevoie de comunicare sau presiunea.
Ştefania era colegă de bancă la şcoală cu sora sa, cu zece luni mai mică
Ana Maria Dogaru, dirigintă: Nu am remarcat nimic deosebit, în afara unei personalităţi mai introvertite, dar în limitele unui comportament firesc. Fără semne de întrebare asupra integrării în grup.
Elvira Scutaru, asistent social primărie Bogdănești: Nu făcea parte din familiile vulnerabile. Nu au fost probleme, au fost fete liniştite, cuminţi.
Dr. Costin Matei, psihiatru: De obicei, bărbaţii sunt cei care aleg formele astea mai brutale. Autoincendierea, spânzurarea, în vreme ce femeile tind să consume mai degrabă pastile.
Reacția THE NEW PAGAN DAWN
THE NEW PAGAN DAWN, unica instituție de reprezentare a comunității păgâne din România a reacționat față de acest caz, spunând că ”există elemente ce indică un comportament specific unei persoane speriate ca urmare a unor situații abuzive repetate, atât în mediul familial, dar mai ales in cel școlar, lucru confirmat de colegi și diriginta fetei.
Suplimentar analiza profilului ei de Facebook relevă apartenența ei la un cult păgân, care este de multe ori victima marginalizării, discriminării și abuzului, de unde putem ințelege gestul necugetat.
Colegii noștrii lucrează alături de Platforma Pagan Acceptance la o serie de demersuri îndreptate către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, către Liceul Nadia Comăneci și Primăria Bogdănești pentru a analiza situația familială și școlară a fetei, precum și supraveghem buna desfășurare a anchetei în acest caz.
Ne exprimăm ingrijorarea ca acest caz să nu ajungă unul din sutele de cazuri pe care le punem într-un dosar și care se lasă fără măsuri concrete pentru a preveni apariția lor pe viitor. Anual, sute de copii sunt victime ale violenței în familie, ori ale hărțuirii în mediul școlar și online. Mulți dintre aceștia ajung să aibă comportamente suicidare, ori traume ce devin boli psihiatrice.
Totodată ne intrebăm cu aceste comportamente introvertite nu au fost aduse la cunoștiința nimănui, iar părinții fetei nu au auzit țipetele acesteia când și-a dat foc în curtea locuinței sale, ori nu au sesizat dispariția fetei”.
Ce spun specialiștii
Specialiştii ne spun că sinuciderea poate fi evitată, cu ajutorul adecvat. Chiar dacă oamenii se pot simți adesea rușinați, vinovați sau înspăimântați să vorbească despre faptul că au în minte întrebarea „cum să te sinucizi”, împărtășirea acestor sentimente cu o persoană de încredere este primul pas pentru a evita o tragedie.
De cele mai multe ori, pentru că oamenii sunt reticenți în a împărtăși adevărul despre astfel de gânduri cu cei apropiați, ajutorul profesional oferit de un terapeut poate reprezenta salvarea. Acesta ne poate ajuta să ne schimbăm modul de a ne raporta la situațiile delicate ce pot apărea în viața noastră.
Este important de reținut că, doar vorbind despre modul în care ne simțim și despre cum am ajuns în acest punct din viață poate aduce un sentiment de eliberare și ne poate ajuta să găsim o cale de a face față durerii pe care o întâmpinăm în prezent. Viața merită să fie trăită, indiferent de ce s-ar întâmpla. Fiecare viață salvată contează.