romania stiri

Păgânismul – religia care a câștigat cei mai mulți adepți în România în ultimii 10 ani. Câți români s-au declarat păgâni la recensământul din 2021/2022?

Scăderea populației a atras după sine și o scădere a numărului credincioșilor, însă există o religie care în ultimii 10 ani a reușit să atragă mai mulți adepți. De asemenea, față de recensământul din 2011, la cel de acum numărul persoanelor care s-au declarat atei s-a triplat, însă procentual rămâne redus la nivelul întregii populații, în jur de 0,3 la sută. 

Oameni pe strada in Piata Victoriei din Bucuresti

Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia


Institutul Național de Statistică a publicat aseară, 30 decembrie 2022 datele parțiale obținute de la Recensământul Populației și Locuințelor din 2021/2022 pe site-ul lor. La finalul articolului regăsiți și fișierul PDF pus la dispoziție de aceștia pentru Redacția ROPAGANISM.

Date parțiale ale Recensământului Populației și Locuințelor, runda 2021 – Sursa: Facebook / INS

Cea mai mare scădere a numărului de persoane care și-au declarat religia, la recensământul din 2022 față de cel din 2011, este în cazul creștin ortodocșilor, numărul acestora fiind 13.989.584, Biserica Ortodoxă Română pierzând astfel peste 2,3 milioane de creștin ortodocși față de acum 10 ani, când erau 16.307.004. 

Scăderi în jur de o sută de mii se constată și în cazul persoanelor care s-au declarat romano-catolici sau reformați. La recensământul anterior, 870.774 de români s-au declarat romano-catolici, iar acum 741276. În cazul reformaților, aceștia erau, în 2011, 600.932, iar acum 495.380.

Mai mulți păgâni decât acum 10 ani

Există însă și o religie care a câștigat adepți în ultimii 10 ani. Nu mai puțin de 4.271.579 de persoane s-au alăturat comunității păgâne din România și implicit THE NEW PAGAN DAWN din 2011 până acum. Astfel numărul românilor care s-au declarat păgâni prin răspunsul lor a crescut de la 20000 la 4.271.579. 

Aceștia au fost declarați păgâni, deoarece lipsa unui loc pe listă pentru a te declara păgân a generat un val de răspunsuri ca agnostic (25.485 de persoane), ori fără religie (71.417 de persoane), dar și refuzul de a răspunde pentru 2.656 de mii de persoane, reprezentând un total de 14,7% din populație.

Banner Campania ”Declarați Păgânitatea la Recensământul din 2022”

Campania generată în 2021 și 2022 de către THE NEW PAGAN DAWN, unică instituție de reprezentare a comunității păgâne românești intitulată ”Declarați Păgânitatea la Recensământ” a reușit să strângă acest rezultat, lucru deja anunțat aseară, 30.12.2022 ca urmare a publicării rezultatelor parțiale de Institutul Național de Statistică.

Reamintim că la discuțiile dintre reprezentații THE NEW PAGAN DAWN și Institutul Național de Statistică aceștia nu au reușit să încadreze sintagma ”păgân” în formularele de recenzare și autorecenzare online, fapt pentru care comunitatea păgână s-a orientat spre aceste răspunsuri, ori refuz de a își declara apartenența religioasă din lipsa unei categorii specifice.

De asemenea, o creștere se remarcă în cazul Bisericii Ortodoxe Sârbe. Cei care s-au declarat aparținând acesteia sunt în 2022 în număr de 55.206 față de 14.385 în 2011, potrivit datelor de la recensământ. 

Câți atei sunt în România

În comparație cu acum zece ani, rezultatele recensământului 2022 arată că numărul persoanelor care s-au declarat atei. Chiar dacă datele relevă chiar și o triplare, procentual, raportat la toată populația, ponderea este în jur de 0,3% fiecare. 

Astfel, numărul de atei declarați a crescut la 57.205 în 2022, față de 20.743 la recensământul din 2011. 

Datele arată că 85,3% dintre persoanele care și-au declarat religia sunt de religie ortodoxă; 4,5% s-au declarat de religie romano-catolică, 3,0% de religie reformată, iar 2,5% penticostală. Ponderi între 0,4% – 0,8% au înregistrat următoarele religii: greco-catolică (0,7%), baptistă (0,6%), iar adventistă de ziua a șaptea și musulmană câte 0,4%.

Răspunsul THE NEW PAGAN DAWN, reprezentații comunității păgâne din România

Aseară, imediat după publicarea datelor parțiale de către Institutul Național de Statistică, THE NEW PAGAN DAWN a venit cu un comunicat de presă pe pagina sa de Facebook și pe site-ul acestora arătând că ”La finalul acestui proces, Guvernul României și toate celelalte instituții ale statului român, trebuie să-și revizuiască atât abordarea, cât și politicile publice pentru minoritatea păgână.”.

Mai mult decât atât aceștia au susținut că din punctul lor de vedere numărul cetățenilor români care și-au asumat credința păgână în cadrul acestui recensământ, nu reflectă încă numărul real din comunitățile de păgâni din România, însă de la 1/2% din 2017 la un procent de 14,7% e un număr relevant.

THE NEW PAGAN DAWN a ținut să precizeze că procentul de păgâni este obținut din comasarea datelor oamenilor ce s-au declarat agnosticii, fără religie ori au refuzat sa declare apartenența religioasă din lipsa opțiunilor prezentate de credințele păgâne, iar conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române “pagan” e persoana care nu este evreu, musulman, ateu sau creștin.

păgân, păgâni (substantiv masculin)

păgână, păgâne (substantiv feminin)

  1. Persoană care se închină zeilor sau idolilor. 
  2. Nume dat de creștini persoanelor care nu au nicio religie, care nu cred în Dumnezeu sau care nu au primit botezul. 

Sursa: Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), Academia Română, Institutul de Lingvistică, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2009


Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns