Pentru prima dată în istoria sa milenară, Anglia (și Țara Galilor ) nu mai este o națiune cu majoritate creștină. Recensământul din 2021 al britanicilor arată, de asemenea, o creștere puternică a persoanelor care se autointitulează atei. Numărul musulmanilor s-a dublat în zece ani, iar populația albă a celor două orașe principale ale regatului, Londra și Birmingham, a scăzut sub 40%, scrie HuffingtonPost
Pentru prima dată în istoria sa milenară, Anglia (și Țara Galilor ) nu mai este o națiune cu majoritate creștină: aceasta este concluzia uluitoare a recensământului din 2021 publicat pe 29 noiembrie de Institutul Național de Statistică britanic. Potrivit studiului, populația definindu-se creștină, toate confesiunile la un loc, a scazut la 46% față de 59% în timpul recensământului anterior, în 2011. În plus, populația albă a celor două orașe principale ale regatului, Londra și Birmingham, a scăzut sub 40%, semne ale progresului societății multiculturale peste Canal .
Sondajul realizat de Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a acaparat titlurile ziarelor, deoarece a dezvăluit că mai puțin de jumătate din populație se identifică ca fiind creștină pentru prima dată, ducând la întrebări despre rolul pe care îl joacă religia în Marea Britanie secolului XXI.
Recensământul are loc în Marea Britanie la fiecare 10 ani și oferă cea mai precisă estimare a tuturor oamenilor și gospodăriilor din țară.
Sondajul din 2021, realizat pe 21 martie trecut, a fost completat de peste 24 de milioane de gospodării din Anglia și Țara Galilor.
Datele publicate marți acoperă etnie, religie, identitate națională și limbă. Mai multe date vor fi publicate în etape în următorii doi ani.
Aproximativ 46,2% din populație – sau 27,5 milioane – s-au descris ca fiind creștini în ziua recensământului din 2021, în scădere față de 59,3% în 2011, a declarat Oficiul Național de Statistică (ONS).
Este pentru prima dată când proporția a scăzut sub jumătate și continuă tendința din 2001, când 71,7% (37,3 milioane) s-au descris drept creștini.
În aceeași perioadă, procentul persoanelor care spun că nu au religie a crescut de la 25,2% la peste o treime în 2021 (37,2% sau 22,2 milioane). Acesta a fost al doilea cel mai frecvent răspuns.
Din nou, aceasta continuă tendința dintre 2001 și 2011, când numărul persoanelor care raportau „fără religie” a crescut de la 14,8% (7,7 milioane de persoane) – ceea ce înseamnă că numărullor aproape s-a triplat în ultimele două decenii.
Întrebarea despre religie a fost voluntară la recensământul din 2021, dar populația Angliei și Țării Galilor a răspuns în proporție de 94% față de 92,9% în 2011, a adăugat ONS.
Au existat creșteri ale proporției de oameni care se descriu ca urmând o altă religie decât creștinismul, dar mișcarea procentuală a fost mult mai mică. Aproximativ 6,5% (3,9 milioane) s-au descris ca fiind musulmani, în creștere de la 4,9%, iar 1,7% (1 milion) au spus că sunt hinduși, o creștere de la 1,5%.
Într-o treime din gospodării (32,7% – 8,1 milioane) toți membrii au raportat aceeași religie, în timp ce 13,7% (3,4 milioane) au un amestec de persoane religioase și nereligioase și în 1,1% (285.000) au fost raportate cel puțin două religii diferite. .
Într-o cincime din gospodării (20,4% – 5,1 milioane) toți membrii au declarat că nu au religie.
Marea Britanie este aproape sigur una dintre cele mai puțin religioase țări de pe Pământ. spun grupurile nereligioase
Humanists UK, care a desfășurat o campanie înaintea celor mai recente două recensăminte, încurajând persoanele nereligioase să bifeze căsuța „fără religie” a formularului, a spus că rezultatul ar trebui să fie un „semnal de trezire care determină noi reconsiderări ale rolului religiei în societate”.
Directorul executiv Andrew Copson a declarat: „Aceste rezultate confirmă faptul că cea mai mare schimbare demografică din Anglia și Țara Galilor din ultimii 10 ani a fost creșterea dramatică a persoanelor nereligioase.
„Înseamnă că Marea Britanie este aproape sigur una dintre cele mai puțin religioase țări de pe Pământ.”
Societatea Națională Seculară a spus că cifrele arată aspecte ale societății, cum ar fi instituția anglicană și rugăciunile și închinarea zilnică în parlament și școli, sunt „toate nepotrivite, iremediabil depășite și nu reușesc să reflecte țara în care trăim de fapt” și a cerut o reformă.
„Este oficial – nu mai suntem o țară creștină” a spus directorul executiv Stephen Evans
„Status quo-ul actual, în care Biserica Angliei este profund înrădăcinată în constituția Regatului Unit, este nedrept și nedemocratic – și arată din ce în ce mai absurd și nesustenabil”, a adăugat el.
Alte explicații sunt vârsta și schimbările generaționale.
„Baby boomers și-au pierdut religia în anii 1960 și și-au crescut copiii pentru a fi nereligioși„, a declarat pentru The Guardian Abby Day, profesor de rase, credință și cultură la Goldsmiths, Universitatea din Londra.
„De aceea, numărul care bifează „creștin” în recensământ a scăzut pe măsură ce persoanele în vârstă mor și tinerii selectează categoria „ne-religios”.
Arhiepiscopul de York a spus că scăderea persoanelor care se identifică ca fiind creștine „nu este o mare surpriză”, dar a recunoscut că „e o provocare”.
„Am lăsat în urmă epoca în care mulți oameni se identificau aproape automat ca fiind creștini, dar alte sondaje arată în mod constant cum aceiași oameni încă caută adevărul spiritual și înțelepciunea și un set de valori după care să trăiască” a spus Preasfințitul Stephen Cottrell.
Deborah Weston, de la RE Policy Unit, a spus că bifarea casuței „fără religie” „nu înseamnă că acea persoană nu reflectă la marile întrebări din viață”.
„În lumina acestui fapt, avem nevoie de educația religioasă în școli pentru a reflecta credința pluralistă, diversă și adesea complicată din Marea Britanie modernă – unde o viziune asupra lumii poate fi formată din idei atât religioase, cât și non-religioase”. a mai spus ea.
De asemenea, recensământul a constatat că:
– Aproximativ 81,7% (48,7 milioane) dintre rezidenții obișnuiți și-au identificat grupul etnic drept alb, o scădere de la 86% (48,2 milioane) în 2011;
– În 2021, 91,1% (52,6 milioane) dintre rezidenții obișnuiți cu vârsta de trei ani și peste aveau engleza (engleză sau galeza în Țara Galilor) ca limbă principală; și
– 90,3% (53,8 milioane) dintre rezidenții obișnuiți identificați cu cel puțin o identitate națională a Regatului Unit (engleză, galeză, scoțiană, nord-irlandeză, britanică și cornish).