Cea mai impunătoare construcție ridicată în România ultimilor 30 de ani a înghițit sute de milioane de lei din fonduri publice, dar cetățenilor li se refuză dreptul de a cunoaște destinația exactă a banilor, arată o investigație Recorder care publică informații din documente contabile, devize și tranzacții „pe care Patriarhia încearcă să le ascundă”. Astfel, multe dintre lucrările catedralei ar fi fost încredințate către firmele unor oameni politici sau ale unor oameni de afaceri apropiați de Biserică, iar prețurile anumitor materiale ar fi fost umflate chiar și de zece ori.
„Privită cu luciditate, Catedrala Mântuirii Neamului nu e doar un proiect de înălțare spirituală a poporului român, e și un instrument de prăduire a banilor publici. Și toate acestea s-au petrecut cu binecuvântarea – și uneori chiar cu semnătura – Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta este titulatura oficială a omului de afaceri Dan Ilie Ciobotea. Iar ceea ce urmează este povestea lui de succes și eșecul instituției pe care o conduce”, scrie Recorder, sub semnătura jurnalistului Victor Ilie.
Câteva fragmente din investigația Recorder:
- Documentele contabile obținute de Recorder arată că Bog’Art a încasat circa 87 de milioane de lei (18 milioane de euro) pentru cei doi ani petrecuți pe șantierul catedralei. Compania Strabag, ale cărei lucrări efectuate la catedrală au durat cinci ani (2013-2018), a încasat de la Patriarhie peste 257 de milioane de lei (53 de milioane de euro).
- În 2018, după ce s-a văzut cu catedrala ridicată în faza „la roșu”, Patriarhia a rupt înțelegerea cu Strabag și a intrat într-o nouă etapă: cea în care lucrările au presupus un număr mult mai mare de contracte – pentru acoperiș, ferestre, marmură etc. – și în care s-a folosit din plin de puterea discreționară prin care a împărțit banii, alegând firme din sfera sa de influență.
- Valcon Roofs (…) a fost aleasă să lucreze pe acoperișul marii catedrale și a încasat până acum circa 20 de milioane de lei (4 milioane de euro). Pentru jgheaburi, turle și alte părți din acoperiș a livrat 30.000 de metri pătrați de tablă din cupru aurit, „cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva”, după cum ne-a explicat un specialist în domeniu. A costat 84 de euro metrul pătrat, în timp ce o tablă de calitate pentru acoperirea caselor ajunge la 15-20 de euro pe metrul pătrat.
- Conform informațiilor obținute de Recorder, firma lui Adrian Videanu [n.r. Theda Mar (fostă Titan Mar)] a încasat, în ultimii trei ani, 106.736.783 lei (21 milioane de euro) de la Administrația Patriarhală. De acești bani, a livrat marmură pentru pardoseala și decorurile catedralei naționale: marmură de import Caffe Latte, Sun Red, Champagne și Onyx, dar și autohtonă, de Rușchița.
- Cum n-am putut verifica dacă prețurile plătite pe marmura livrată de Videanu sunt corecte, lucrările fiind fără referință, ne-am uitat la sistemele de prindere: șaibe, piulițe, șuruburi, tije și altele. Am cerut (…) oferte de preț pentru sistemele de prindere folosite la catedrală și am găsit valori umflate chiar și de zece ori.
Partajează asta:
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a imprima(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a trimite o legătură prin email unui prieten(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Threads(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe X(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Mai mult
- Dă clic pentru a partaja pe Reddit(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Tumblr(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pocket(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Mastodon(Se deschide într-o fereastră nouă)