Publicat azi, 2 iulie 2020 de Olteanu Cosmin, jurnalist
Ștrandul din Baia Mare este închis din anul 2010 și a ajuns nu doar un monument al dezastrului, incompetenței și delăsării, ci un veritabil pericol pentru siguranța cetățenilor care trec prin zonă. Deși legea prevede clar că proprietarii de terenuri sunt obligați să își păzească și să împrejmuiască suprafețele și să nu pună în pericol trecătorii, relicva ștrandului aflat în proprietatea Primăriei este o bombă cu ceas gata să explodeze oricând.
In decursul zilei de ieri o echipa de jurnaliști de la ROPAGANISM au mers la ștrandul municipal pentru a vedea cu ochii lor promisiunile edilului actual al Băii Mari cu privire la AquaParc-ul ce trebuia să se deschidă in vara acestui an, conform promisiunilor apărute in presa locală. Olteanu Cosmin și Adrian Cișlaru au surprins intr-o serie de poze unul din suspinele orașului, inafară de clădirea Combinatului și zonele marginașe Craica și Ferneziu.
Pentru a vedea o imagine completă a lucrărilor mărețului edil vă invităm să citiți acest articol intr-o notă de sarcasm, dar și să vedeți pozele.
Porțile de intrare în ștrand și gardul de împrjmuire au dispărut, au fost vândute la fier vechi sau zac prăbușite în noroi, astfel că oricine dorește poate intra în perimetrul fostei baze de agrement. Locul a devenit un spațiu al personajelor dubioase și al celor fără adăpost sau care se droghează, dar și un teren care găzduiește la grămadă gunoaie menajere, resturi de construcții, câini vagabonzi și animale cu sau fără stăpân care pasc în voie.
Accesul fiind absolut neîngrădit, tragediile sunt foarte posibile: orice copil poate intra pe poartă sau prin spărturile din gard și poate cădea în ruinele bazinelor sau, mai rău, în canalele rămase fără capac, care sunt împrăștiate pe toată suprafața respectivă.
Un atac ucigaș din partea animalelor sălbăticite aflate în zonă este la fel de posibil, așa cum s-a întâmplat anii trecuți la București.
Nivelul de distrugere al bazinelor și celorlalte instalații ale complexului este atât de pronunțat, încât ștrandul nu doar că nu mai are nicio șansă de a fi renovat și repus în funcțiune vreodată, măcar parțial, dar s-a transformat într-o ruină similară celor pe care le regăsim pe fostul teren al Combinatului.
Costurile de eliberare a terenului de betoanele măcinate și instalațiile putrede ar putea fi mai mari decât investiția într-o nouă bază de agrement.
Totodată, anul acesta la alegerile locale ne așteptăm, asemeni anilor precedenți 2010, 2011, 2012, 2014, 2016, 2017, 2018 și 2019 ca ștrandul să devină iar unul din obiectivele din pix a dlui Cherecheș.
Ultima dintre promisiunile sale din 2019 ar fi arătat așa:
Totuși minciuna are picioare scurte, iar având in vedere că aceasta e o dorință exprimată de cetățenii din Baia Mare nevoiți să meargă ore intregi, cu costuri ridicate pentru o baie in Satu Mare sau Ungaria, alternativa politică pentru Primăria Băii Mari, dl. Dan Ivan din partea Uniunii Salvați România ne propune un alt mod de a gândi acest obiectiv turistic important.
USR Baia Mare propune municipalitatii baimarene solutia unui parteneriat public-privat realizat in baza prevederilor OUG nr.39, din 10 Mai 2018. Prin aceasta ordonanta au fost eliminate neajunsurile vechii legi a parteneriatului public-privat, noile prevederi fiind adaptate prin raportarea le bunele practici recunoscute la nivelul Uniunii Europene. Municipalitatea, in calitate de partener public, pune la dispozitie locatia, iar investitia de modernizare si punere in functiune va fi realizata de partenerul privat. Astfel, Ştrandul Municipal din Baia Mare ar putea fi reabilitat si le-ar putea fi de folos baimarenilor, in timp ce investitorul care si-ar asuma lucrarea ar recupera valoarea investitiei din taxa utilizarii strandului pe un anumit numar de ani. Desigur, conditia ar fi ca pretul biletelor sa fie unul rezonabil.
considera Dan IVAN, presedintele USR Maramures.
E important ca politicul românesc și municipalitatea să ințeleagă că fără promovarea aspectelor locale nu putem vorbi de un standard ridicat de viață, mandate politice, industrie și alte asemenea. Doar un politician coerent mai poate conduce in 2020 România, pentru că românii nu mai dorm.