Publicat de Olteanu Cosmin
În tradiția evreiască, golemul este cea mai cunoscuta creatură artificială creată de magie, adesea pentru a-i servi creatorului. Cuvântul „golem” apare o singură dată în Biblie (Psalmii 139: 16). În ebraică, „golem” înseamnă „masă fără chip”. Talmudul folosește cuvântul drept „neformat” sau „imperfect” și, potrivit legendei talmudice, Adam este numit „golem”, adică „trup fără suflet” (Sanhedrin 38b) pentru primele 12 ore ale existenței sale. Golemul apare și în alte locuri din Talmud. O legendă spune că profetul Ieremia a făcut un golem.
Sefer Yezirah („Cartea Creației”), adesea denumită un ghid de utilizare magică de către unii evrei din vestul Europei în Evul Mediu, conține instrucțiuni despre cum să faci un golem. Câțiva rabini, în comentariile lor despre Sefer Yezirah, au ajuns la diferite înțelegeri ale indicațiilor despre cum să faci un golem. Cele mai multe versiuni includ formarea golemului într-o figură asemănătoare cu o ființă umană și folosirea numelui lui Dumnezeu pentru a-l aduce la viață, deoarece Dumnezeu este creatorul suprem al vieții ..
Un inițiat nu ar trebui să o facă singur, ci ar trebui să fie întotdeauna însoțit de unul sau doi colegi. Golemul trebuie să fie făcut din sol virgin, luat dintr-un loc în care niciun om nu a săpat vreodată. Solul trebuie să fie frământat cu apă pură de izvor, preluata direct din pământ. Dacă această apă este plasată în orice fel de vas, ea nu mai poate fi folosită. Oamenii care fac Golemul trebuie să se purifice în totalitate înainte de a se implica în această activitate, atât fizic, cât și spiritual. În timp ce fac Golemul, ei trebuie să poarte veșminte albe curate … Nu trebuie să facă nicio greșeală sau eroare în pronunție … si nu se poate întrerupe nimic.
de rabinul Aryeh Kaplan
Conform unei povești, pentru a face ca un golem să devină viu, acesta s-ar modela din pământ și apoi se plimba sau danseaza în jurul lui spunând o combinație de litere din alfabet și numele secret al lui Dumnezeu. Pentru a „ucide” golemul, creatorii săi ar merge în direcția opusă spunând și vorbind in sens invers cuvintele crearii.
Alte surse spun că, odată ce golemul a fost făcut fizic, a fost nevoie să se scrie scrisorile aleph, mem, tav, care este emet și înseamnă „adevăr” pe fruntea golemului și golemul va prinde viață. Ștergeți aleph și rămâneți cu mem și tav, care este întâlnit, adică „moarte”.
Un alt mod de a aduce un golem la viață a fost să scrie numele lui Dumnezeu pe pergament și să-l lipească pe brațul golemului sau în gura lui. Acesta se va îndepărta pentru a opri golemul.
Adesea, în lore Hasidic Ashkenazi, golemul va prinde viață și va servi creatorii săi făcând sarcini care i-au fost atribuite. Cea mai cunoscută poveste a golemului este legată de rabinul Juda Loew ben Bezalel, Maharalul din Praga (1513-1609). S-a spus că a creat un golem din lut pentru a proteja comunitatea evreiască de Blood Libel și pentru a ajuta la efectuarea muncii fizice, deoarece golemurile sunt foarte puternice. O altă versiune spune că a fost aproape de Paște, în primăvara anului 1580 și un preot urât de evrei încerca să-i incite pe creștini împotriva evreilor. Așadar, golemul a protejat comunitatea în perioada de Paști. Ambele versiuni amintesc de golem ca si creatura a Sithra Ahrei (Iadul evreiesc) si ca la un moment dat este inclinata spre a face rau, astfel încât Rabinul Loew a eliminat numele divin, făcându-l pe golem fără viață.
Golemul a fost o figură populară în artă în ultimele secole atât cu evrei, cât și cu non-evrei. La începutul secolului XX, mai multe piese, romane, filme, muzicale și chiar un balet s-au bazat pe golem. Cele mai cunoscute opere în care apar golem-uri sunt Frankenstein-ul lui Mary Shelley, Karel Capek lui R.U.R. (de unde vine cuvântul „robot”), Golem și The X-Files, Isaac Bashevis Singer. Există, de asemenea, un personaj numit Golem în J.R.R. Seria clasică a lui Tolkien, Lordul inelelor. Astăzi, există chiar un muzeu golem în cartierul evreiesc din Praga.
Uneori, cineva care este mare, dar lent intelectual este numit golem. Alte civilizații, precum grecii antici, au concepte similare.
Surse: Wigoder, Geoffrey, Ed. Noua enciclopedie evreiască standard; Enciclopedia Iudaică; Bridger, David. Ed. Noua enciclopedie evreiască