Publicat de: Alexandru Turdean
Cred că fiecăruia îi s-a întâmplat măcar odată în viața să lanseze un lampion, dacă nu, ar trebui să caute o ocazie pentru a face asta. Deși sunt prezente de ceva timp în Europa, lampioanele zburătoare aparțin lumii Asiatice, prin tradiție.
Ce sunt acestea
Acestea sunt create din hârtie de orez, și sunt folosite pentru ornamentație, evenimente și comunicarea cu divinitățiile. Atenția este atrasă de ele când sunt lăsate să plutească pe cerul nocturn, unde au un farmec aparte, o magie, fac ca tot cerul să fie al lor. De asemenea, daca in prezent sunt realizate in scop decorativ, festiv, aceste baloane de hartie colorată au avut, initial, un rol mai degraba utilitar si mistic.
Ele sunt prezente în cultura Chinezească încă din secolul al III-lea i. Hr. Iar rolul lor esențial este de a comunica cu divinitățile și de a alunga spiritele rele. „Sărbătoarea lampioanelor” în China este sărbătorită de peste 2.000 de ani, pentru a marca începutul noului an (Chinezesc). Lampioanele au avut un rol important în război, mai exact de a deruta adversarii în luptă.
Misterul pe care îl ascund
Pe parcursul timpului, desi scopul folosirii lor a fost ușor diferit, ele si-au păstrat nucleul pozitiv, au fost și sunt utilizate pentru a aduce noroc (cu cât stau mai mult pe cer, cu atât mai mult noroc vor aduce si cresc sansele de implinire a unei dorințe, iar divinitățile le pot percepe mai bine mesajul).
Legendele relateaza ca, la origine, un astfel de moment se leaga de încercarea oamenilor de a-l îmbuna pe Zeul Focului, care amenințase că va incendia capitala imperiului, pe data de 15 a primei luni din an. Atunci cineva a avut ideea ca toți cetățenii să iasa în stradă cu lampioane portocalii sau roșii, aprinzând o lumânare în interiorul acestora, și să le dea drumul pe cer pentru ca Zeul Focului să creadă că cetatea este deja în flăcări și să renunțe la gândul de a-i pedepsi pe oameni.
Pe parcursul timpului, deși scopul folosirii lor a fost ușor diferit, ele și-au păstrat nucleul pozitiv, au fost și sunt utilizate pentru a aduce noroc (cu cât stau mai mult pe cer, cu atât mai mult noroc vor aduce și cresc șansele de împlinire a unei dorințe, iar divinitățile le pot observa mai bine).