cultură educatie Istorie

Tăblițele de la Tărtăria

„Scriul este esențial în zilele noastre dar, originile sale sunt necunoscute”

(”Monumentul Tăbliţelor de la Tărtăria”) (Sursă foto: Wikipedia )

În anul 1961, în localitatea Tărtăria din judeţul Alba Iulia, echipa cercetătorului clujean Nicolae Vlassa a descoperit trei tăbliţe din lut. Pe acestea sunt punctate simboluri despre care cercetătorii și-au bătut capul decenii în șir să le descifreze. Se spune că ar conține cel mai vechi set de simboluri imprimate de pe planetă.

Mulţi cercetători străini sunt de părere ca simbolurile, ce apar pe reclivă, prezintă prima scriere a lumii. Marija Gimbutas, specializată în culturile neolitice europene, era de părere ca înscrisurile găsite pe tabliţe fac parte din ceea ce numea „vechea scriere europeană”.

Ce sunt inscripționate pe aceste tăblițe? Două dintre ele sunt găurite și sunt acoperite cu semne, iar a treia folosește o modalitate de scris pur pictografică, respectiv reprezentarea stilizată a unui animal (capră), un simbol vegetal și un altul neclar. Cea de formă discoidală, cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. 

Amuletul (retușat)
Amuletul rotund

Alături de aceste misterioase tăblițe au mai fost găsite niște osemnite despre care la început, oamenii, presupuneau că aparțin unui bărbat de 30-40 de ani . Dar, analizând mai bine, și-au dat seama că oasele aparțineau unei femei de aproximativ 55 de ani . Arheologii au considerat că era vorba despre o preoteasă sau poate chiar o femeie-șaman . In opinia lui Marco Mellini, director al Prehistory Knowledge Project si membru al World Rock Art Academy din Roma, femeia, care a fost botezată Milady Tartaria, nu era un mare preot sau șaman. Analiza oaselor indică faptul că nu au fost arse, prin umare varianta incinerării, propusă inițial, a fost exclusă, precum și cea a unui posibil act de canibalism.

În prezent tăblițele de la Tărtăria sunt expuse la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei .

Sima Catalin
Sima Cătălin a fost redactor în cadrul Redacția ROPAGANISM. Cu o experienţă de 7 ani în presă, Cătălin acoperă teme precum cele de pe domeniul Economic, Drepturile omului, Mediu sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul național-internațional. Sima Cătălin este un susținător al drepturilor omului, militant pentru protecția mediului și dezvoltarea sustenabilă.

Lasă un răspuns