drepturile omului

Incidentul xenofob din comuna Ditrău

( Sursă foto :Wikipedia)

Cei doi muncitori sunt în vârstă de 22, respectiv 49 de ani, au fost angajaţi, întrucât proprietarii brutăriei nu au găsit forţă de muncă disponibilă pe piaţa locală.

1. Cum și când a avut loc acest incident?

-Acest incident s-a petrecut în data de 29 ianuarie 2020, din cauza a doi muncitori din Sri Lanka, care au fost angajați la o fabrică de pâine din localitatea Ditrău. Oamenii susținând că le este frică să nu vină un val de emigranți punându-le în pericol siguranța.

2.Cum s-a petrecut incidentul?

-Pe data de 29 ianuarie, după doar două săptămânii a celor doi angajați, aproximativ 200 de oamenii s-au prezentat în fața primăriei arătându-și nemulțumirea față de cei doi angajați sri-lankezi din Comuna Ditrău.

30-31 ianuarie

Reacția locatarilor a început să se extindă. Aceștia au început să refuze achiziționarea produselor din firma respectivă, spunând că pâinea este făcută de străini .
Acest incident a luat amploare și pe „social media „, unde au urmat sute de comentarii jignitoare la adresa celor doi muncitori .

1 februarie

Aproximativ 300 de oamenii s-au adunat la convocarea din „Căminul Cultural din Ditrău”, fără ca patroni să fie prezenți. Aceștia totuși au trimis o scrisoare, celor aflați acolo, prin care și-au cerut scuze comunității pentru că nu au anunțat din timp localnici că vor aduce muncitori străini.

2 februarie

După ce și Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării a transmis că se va sesiza, în cazul de față, relocarea celor doi muncitori străini în altă etapă a procesului de producție. Conducerea firmei a revenit asupra acestei decizii, anunțând că sri-lankezii își vor păstra locul inițial de muncă.

3 -4 februarie

Compania respectivă a depus plângere penală din cauza celor petrecute în localitate .

11 februarie

După ce, pe 10 februarie, compania din Ditrău a angajat al treilea muncitor din Sri Lanka. A doua zi, peste 1,800 de semnături s-au strâns pentru pentru petiția de pe 1 februarie.

3. Cum au reacționat autoritățile în cazul de față?

Pe plan regional ( PSD și PNL) cât și pe plan național (UDMR) , au afirmat că nu pot accepta incitarea la ură și dezinformarea. În aceeași zi, polițiști de la Biroul de imigrări au facut un control în cadrul firmei.

4. Concluzii :
În urma adunării, s-a anunțat că cei doi muncitori din Sri Lanka vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie al pâinii.

5.Părerea mea : Nu pot înțelege de ce se face atâta discriminare. Până la urmă, oamenii au venit să lucreze cinstit, să câștige un ban pentru un colț de pâine.

Este o situaţie din ce în ce mai întâlnită pe piaţa muncii din România, în condiţiile în care, din ţara noastră au emigrat foarte mulți oamenii.

Acesta este o stastica din 2019 a românilor plecați în Diaspora:

poză preluată: (https://m.ro.sputnik.md/infographics/20190720/26930981/Romanii-Diaspora-top-10-tari.html?mobile_return=no)

Sima Catalin
Sima Cătălin a fost redactor în cadrul Redacția ROPAGANISM. Cu o experienţă de 7 ani în presă, Cătălin acoperă teme precum cele de pe domeniul Economic, Drepturile omului, Mediu sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul național-internațional. Sima Cătălin este un susținător al drepturilor omului, militant pentru protecția mediului și dezvoltarea sustenabilă.

Lasă un răspuns