În perioada 13-18 noiembrie 2019 particip alături alți 200 de reprezentanți ai structurilor nonguvernamentale și guvernamentale la București, Complex Cultural Studențesc Sportiv „Tei” la o dezbatere pe tema incluziunii sociale a tinerilor instituționalizați la părăsirea sistemului de protecție a copilului, denumit „Summitul Tinerilor ONG-urilor din protectia copilului și adopție”.
La activitate ne-au onorat cu prezența directoarea CCSS Tei, Ana Monica Puscau; senatorul USR, Vlad Alexandrescu; deputat PRO Romania, Podașcă Gabriela; președintele Consiliului Tineretului din România, Gabriel Carnariu; reprezentant UNICEF, Pieter Bult; director ANPDCA, Elena Tudor; director UNPC, Bogdan Simion.
În cadrul conferinței cei 200 de participanți s-au implicat activ la programele de informare oferite de CTI, UNICEF, SOS Satele Copiilor și alte organizații. În rândurile noastre au venit și reprezentanți din teritoriu ai DGASPC-urilor cu beneficiarii lor.
Interesant e că reprezentantul USR, dl senator și-a cerut scuze în numele statului român pentru abuzurile îndurate de copii din sistemul de protecție. În cercetarea sa am participat și eu, iar mărturia mea o gasiți în cartea „Copii lui Irod” publicată de acesta. Cartea reprezintă unicul raport făcut de un parlamentar român pe această temă, iar activitatea acestuia s-a focusat pe drepturile copiilor instituționalizați din România. Pe lângă domnul Vlad și dna de la ANPDCA a recunoscut parțial abuzurile îndurate de tinerii din acest sistem și a spus că v-a încerca să îndrepte lucrurile.
Interesant e că față de data trecută (summitul de la Baia Mare), ANPDCA a început să conștientizeze problemele noastre și cred că de aici pornește schimbarea. Odată cu asta observăm cu DGASPC-urile au început să nu mai fie defensive, ci să caute căi de comuniune și împăcare a părților, cât și să colaboreze.
Dincolo de toate aceste lucruri văd o îmbunătățire a lucrurilor fapt ce mă bucură.
În cadrul summitului dincolo de ședințele plenare am participat la diferite sesiuni de formare, unde am învățat despre reziliență, traumă, educație pentru sănătate și multe alte lucruri de folos pentru tineri și copii.
Virgil Bălan alături de Ionuț Brătianu, psihologi de profesie au susținut sesiunile de formare pe traumă și reziliență. în timp ce educația pentru sănătate a fost asigurată de Centrul FILIA, ce a vorbit despre avort, contracepție și egalitatea de gen.
Pe lângă acestea am avut posibilitatea de a dialoga și solicita informații direct de la reprezentanții noștri, Autoritatea Națională pe Protecția Copilului, recent comasată cu autoritatea ce reprezintă persoanele cu dizabilități. Reuniți într-un dialog am prezentat lucrurile bune, dar și mai puțin bune din sistemul de protecție.
În după amiezi am participat împreună cu reprezentații de ONG-uri, tinerii din instituțiile de protecție a copilului din județ și reprezentanților instituțiilor statului la ateliere (workshop-uri) pe diferite teme: de la bullying la egalitate de șanse și de la politici publice de tineret la felul în care putem crea dialog cu autoritățile și ne putem face vocea auzită.
Ca puncte forte am sesizat buna organizare și relaționare cu autoritățile statului și cu alți reprezentați ai diverselor entități, cât și temele de folos pentru tinerii care vor să schimbe fața societății românești. Totuși se putea găsi o cale mai bună de comunicare la plenare și de a crea legături cu organizații ca UNICEF și EUROCHILD.