Scriu acest articol deoarece multi dintre noi s-au suparat inutil pe propunerea recenta a Partidului Social Democrat (PSD) de a legifera si infiinta Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii S.A. – o societate responsabila de producere de profit necesar prosperitatii economice a tarii si dezvoltarii acesteia.
Astfel incat v-am pregatit o sinteza a proiectului de lege si desigur si pus un draft al proiectului in subsolul articolului.
Proiectul Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a fost iniţiat de MFP şi expus pe site-ul ministerului, în temeiul obligaţiei de transparenţă decizională.
Expunerea de motive a proiectului de lege arată că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) are ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.
Finanţarea FSDI se va face din venituri obţinute din dividende încasate de la societăţile aflate în portofoliul acestuia, din cele rezultate din operaţiuni cu instrumente financiare proprii şi din cele emise de alte entităţi, din venituri din vânzarea de pachete de acţiuni din portofoliu, din împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni, dar şi din alte surse prevăzute de lege.
Înfiinţarea FSDI ar urma să aibă ca beneficii:
crearea de surse de finanţare sustenabile pentru materializarea proiectelor din domenii economice diverse, în condiţii de rentabilitate economică şi sustenabilitate financiară;
rol de catalizator eficient pentru atragerea de fonduri private (bănci, fonduri de pensii, fonduri de investiţii) care, alături de fondurile proprii, vor asigura finanţarea unor proiecte de investiţii a căror implementare va antrena un efect de multiplicare economică atât pe orizontală cât şi pe verticală. În funcţie de condiţiile de piaţă precum şi de caracteristicile proiectului finanţat, FSDI va putea atinge factori de multiplicare atractivi, efectul de multiplicare financiară fiind obţinut prin atragerea de capital de la investitori instituţionali şi privaţi, atât sub formă de participare la capital cât şi sub formă de capital împrumutat;
susţinerea eforturilor României de a obţine statutul de piaţă emergentă pentru piaţă de capital autohtonă prin creşterea lichidităţii, ca urmare a listării la Bursă de Valori Bucureşti şi AERO a companiilor din portofoliul FSDI;
creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin participarea la cofinanţarea unor proiecte de investiţii.
FSDI va avea forma unei societăţi pe acţiuni, al cărei unic acţionar este statul român pe întreaga durată de funcţionare, fiind înfiinţată în baza proiectului de lege care include ca anexă şi actul constitutiv. Funcţionarea şi activitatea FSDI se vor supune regulilor cu privire la deficitul bugetar şi datoria publică conform metodologiei UE pentru a menţine clasificarea FSDI în afară sectorului public, pe toată durata existenţei sale.
Capitalul social al FSDI va fi format din aport în natură reprezentat de pachete de acţiuni deţinute de stat la societăţile care se vor află în portofoliul FSDI prevăzute în Anexa prezentului proiect de lege, precum şi din aport în numerar. Pachetele de acţiuni se transferă în proprietatea FSDI, iar acesta va putea dispune liber de ele, în calitate de bunuri proprii. În cazul societăţilor în care la dată preluării, statul este acţionar integral sau majoritar, FSDI nu va putea înstrăina, sub orice formă aceste acţiuni, dacă acest fapt va duce la pierderea poziţiei de acţionar majoritar a FSDI la societăţile în cauza.
Lista operatorilor economici propuşi a face parte din portofoliul FSDI prevăzuţi în anexa care face parte integrantă din proiectul de lege are în vedere o serie de criterii, printre cele mai importante fiind:
neclasificarea acestora în sectorul administraţiei publice;
criterii economice (companii profitabile cu capitaluri proprii suficiente şi cifra de afaceri semnificativă);
tranzacţionarea acţiunilor în condiţii de piaţă (o parte din societăţile incluse în lista sunt tranzacţionate pe piaţa bursieră, în timp ce pentru altele există premize în vederea listării lor şi a tranzacţionării ulterior preluării).
Administrarea FSDI se va face în sistem dualist, de către un consiliu de supraveghere şi un directorat. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiţi prin hotărâre a Guvernului, având ca mandat angajarea directoratului şi organizarea activităţii FSDI. Administrarea FSDI atât la nivel neexecutiv (consiliul de supraveghere) cât şi executiv (directoratul) se va realiza de o manieră independentă în conformitate cu politica să investiţională, în vederea obţinerii de profit, în condiţii de piaţă, prin dobândirea în nume propriu de active şi pasive şi cu asumarea riscurilor asociate unor astfel de activităţi comerciale.
Deciziile privind managementul activelor şi pasivelor FSDI se iau de către organele de conducere ale FSDI, pe baze comerciale, în condiţiile legii şi ale actului constitutiv, fără implicarea sau acordul autorităţii publice care exercită, în numele statului român, drepturile şi obligatiile aferente calităţii de acţionar al FSDI sau al oricărei alte autorităţi sau instituţii publice în limitele strategiei investiţionale aprobată de acţionar. Pentru asigurarea unei conduceri eficiente şi a autonomiei decizionale a conducerii FSDI în Actul constitutiv sunt prevăzute principii de guvernanţă în conformitate cu Principiile de la Santiago promovate de Forumul Internaţional al Fondurilor Suverane de Investiţii care reprezintă cele mai bune practici în domeniu pentru fondurile de investiţii, însă adaptate la caracteristicile FSDI înfiinţat în principal ca un fond de dezvoltare.
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international.
Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
Iată câteva cărți pentru cititorul LGBTQ Pagan. Am citit aceste informații și le putem recomanda. Gay – Homosexual Blossom of Bone – Reclaiming the Connections Between Homoeroticism and the Sacred – Randy P. Conner Coming Out Spiritually: The Next Step – Christian de la Huerta The Fire in Moonlight: Stories from the Radical Faeries – Mark Thompson Gay Body: A […]
COMUNICAT DE PRESA27.03.2019 Somam Guvernul României ca iarăși a depășit termenul legal de raspuns in cazul legalizării Asociației ROPAGANISM in dosarul 50/PJ/2019 deschis la Judecătoria Sectorului 2 București In data de 27 Martie 2019, președintele Asociației ROPAGANISM, Cosmin Olteanu s-a întâlnit cu Shinobi Razvan, consultant juridic al Asociației ROPAGANISM, Departamentul Juridic la localul Dracula Games Bacau pentu a […]
Folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informații despre dispozitive. Facem acest lucru ca să îmbunătățim experiența de navigare și ca să afișăm anunțuri personalizate sau nepersonalizate. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îl retragi, poți să afectezi în mod negativ anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul sunt necesare în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.