educatie Evenimente Uncategorized

Revoluția de la Timișoara din 1989

Conform Registrului Serviciului de Filaj al Securităţii Timiş, în 16 decembrie, la ora 14.00, s-a scandat „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Aquaparkurile din România care-i aşteaptă pe români la bălăceală şi pe… Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a demisionat din fruntea PNL Timiş:… Vicepreşedinte PNL, dezlănţuit după alegeri: „S-a dat o directivă: «At… Biserica Reformată din Timişoara avea să fie pe 15 decembrie 1989 cel mai fierbinte loc din România. Câteva sute de enoriaşi maghiari au venit în apărarea pastorului reformat László Tőkés – un opozant al regimului comunist –care primise o sentinţă de evacuare din casa parohială, aflată în aceeaşi clădire cu Biserica Reformată. Nu era încă un miting anti-regim sau anti-Ceauşescu, ci unul pro-Tőkés.  La un moment dat, au venit şi mulţi români de la Biserica Baptistă. Atunci s-a cântat prima dată „Deşteaptă-te române!”. Flacăra a fost aprinsă! Săptămâna 16-22 decembrie a fost dramatică pentru Timişoara. Revolta a continuat în după-amiaza zilei de 16 decembrie în Piaţa Maria.

Conform Registrului Serviciului de Filaj al Securităţii Timiş, la ora 14.00, s-a scandat „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”.    Au fost oprite tramvaiele, circulaţia era oprită, iar numărul demonstranţilor a ajuns la peste 2.000.  Autorităţile intervin în forţă. Un pluton de intervenţie şi autospecialele de pompieri ale M.I. au intrat în acţiune. Ceauşescu i-a cerut primului secretar al Comitetului Judeţean de Partid, Radu Bălan, să rezolve situaţia într-o oră.    Coloane de demonstnaţi s-au deplasat în principalele cartiere ale oraşului şi la Comitetul Judeţean PCR, unde au revendicat drepturi economice şi politice.    Conducerea politică a judeţului a refuzat orice dialog cu manifestanţii şi a ordonat măsuri brutale de împrăştiere a acestora cu bastoane, jeturi de apă şi câini.    Radu Bălan şi secretarul CC Ilie Matei, aflat la Timişoara, au pus în aplicare planul de intervenţie întocmit potrivit Ordinului 002600 al Ministerului de Interne.    Grupa de comandă a Miliţiei Timiş, constituită din colonelul Ioan Popescu, şeful Miliţiei, Ion Deheleanu şi şeful Securităţii Traian Sima, a ordonat împrăştierea violentă a demonstranţilor. Aceştia au fost atacaţi de plutoane de intervenţie ale miliţiei şi subunităţi ale trupelor de securitate şi pompieri. Au fost rănite şi reţiute zeci de persoane. Oamenii au fost încarceraţi fără niciun fel de forme legale în Arestul Miliţiei şi Penitenciarul „Popa Şapcă”.    O coloană de demonstranţi s-a îndreptat spre Comitetul Judeţean de Partid, trecând Podul Michelangelo. Demonstranţii atacă sediul, sparg geamurile şi încearcă să smulgă însemnele comunismului. Prim-secretarul solicită Inspectoratului de Miliţiei să trimită noi forţe. Este trimis un pluton din subunitatea antiteroristă (USLA) echipat cu salopete, scuturi. Bastoane şi căşti, care au folosit inclusiv fiole lacrimogene. Ordinea a fost restabilită.

 La ora 20.45 prim-secretarul Ilie Matei i-a cerut locotenent-colonelului Constantin Zeca,înlocuitorul comandantului Marii Unităţi Mecanizate din Timişoara, să scoată trupe şi tehnică de luptă pentru a veni în ajutorul Miliţiei.    Comandanţii celor două divizii MapN au trimis 24 de patrule a câte zece militari, înarmate, dar fără muniţie, în oraş.    Demonstranţii s-au regrupat în Piaţa Maria. După orele 23 au plecat spre Catedrală. Ușile catedralei au fost închise, iar zeci de oameni au murit împușcați pe scările acesteia. Demonstranţii au mers şi în Complexul Studenţesc, în speranţa să scoată tinerii în stradă, însă aici nu au avut parte de prea mult succes. Cei care locuiau în cămine nu au prea avut multe în comun cu spiritul Timişoarei.   Timişorenii s-au depladat în cartierele de blocuri din Circumvalaţiunii, Calea Aradului şi Calea Lipovei, pentru a-i chema pe oameni în stradă.    Radu Bălan a ordonat „să se intervină cu toate forţele pentru a-i dispersa pe manifestanţi şi apoi să fie arestaţi cei ce vor fi găsiţi umblând prin oraş. Până spre dimineaţa au fost arestaţi peste 200 de demonstranţi.   La primele ore ale zilei de duminică, 17 decembrie, Timişoara arăta ca un oraş asediat şi devastat. Se înlocuiau geamurile de la vitrinele sparte, forţele de ordine erau postate în diverse locuri. Liniştea a fost restabilită. Deocamdată…    Prim-secretarul Ilie Matei: „Nu se acţionează cu toată fermitatea!”.   Activitatea de reprimare a demontraţiei rezultă dintr-un document intern al Miliţiei Tiimş, prezentat de magistratul Romeo Bălan.    „În Piaţa Maria se găsesc 1.000 de persoane…Se acţionează cu două plutoane de securitate şi 100 miliţieni care fac ordine”

Ora 22.10 –La Intreprinderea „Banatul” 150 de persoane cântă „Deşteaptă-te române”. Vor să intre în întreprindere, dar nu li se permite accesul.

Ora 22.15 – Forţe de ordine au adus la sediul Miliţiei 14 persoane reţinute. Col Popescu Ioan vorbeşte cu comitetul judeţean de partid şi raportează stadiul în care se găseşte situaţia operativă, primeşte noi indicaţii.

Ora 22.25 –Matei Ilie, secretar îi comunică inspectorului şef col Popescu Ioan, că situaţia în „Maria” nu se stăpâneşte corespunzător.

Ora 22.30 – Radu Bălan, transmite col. Popescu Ioan că anumite elemente refractare acţionează pe podul de la Parcul Central, unde acesta a trimis noi forţe şi o maşină de pompieri.

Ora 22.50 – Col.Sima Traian raportează că stăpâneşte situaţia operativă.   Ora 23.07 – Sima Traian raportează lui Vlad Iulian situaţia operativă existentă la acea oră.

Ora 23.15 – Col. Popescu Ioan raportează lui Tudor Postelnicu că au fost reţinute 16 persoane, alte 34 urmează să fie aduse la sediu, iar 75 dintre participanţi au fost recunoscuţi de ofiţerii de securitate…

Ora 23-50 – Col. Popescu Ioan raportează lui Radu Bălan că cele două plutoane de la Arad vor intra în dispozitiv.    Dispozitivul comunică că 200 persoane de la AEM se îndreaptă spre oraş.

Ora 0.15 – Col.Popescu Ioan raportează lui Postelnicu că 1.000 de persoane de la „Maria” şi „700”, de pe Calea Buziaşului se îndreaptă spre Comitetul judeţean de partid. Se ordonă împrăştierea lor.

Ora 0.35 – Lt.col. Bunoaică trimite în zonă pentru rezolvarea situaţiei un pluton de câini.

Ora 0.45 – Col. Popescu Ioan raportează lui Postelnicu că la Comitetul judeţean de partid, acţiunea este ordonată de col. Deheleanu Ion şi că a fost anihilată acţiunea celor 700 de persoane.

Ora 1.15 –Trupele de securitate au reţinut 20 de manifestanţi care urmează a fi aduşi la unitate. Col. Sima Traian discută cu cei de la Penitenciar să pregătească nişte celule pentru cei ce vor fi aduşi din zonă.

Ora 1.50 –Sima Traian a raportat lui Vlad Iulian situaţia din zonă. Se solicită comadantului batalionului de securitate ca în acţiunile sale să reţină cât mai multe persoane.    În dimineaţa zilei de 17 decembrie, Ilie Matei îi atrage atenţia lui Popescu că: „Nu se acţionează cu toată fermitatea!”.

Olteanu Cosmin
Olteanu Cosmin este redactorul din cadrul agenţiei ROPAGANISM. Cu o experienţă de 5 ani în presă, Cosmin acoperă teme precum cele de pe domeniul Politica, Drepturile omului, Culte sau Actualitate, realizând unele dintre cele mai importante analize pe domeniul national-international. Olteanu Cosmin (n. 25 august 2000, Onești, județul Bacău) este un teolog, antreprenor, politician și activist român împotriva discriminării bazate pe religie și orientare sexuală, susțînător al separației dintre biserică și stat și fondatorul Asociației THE NEW PAGAN DAWN, astfel fiind prima figură notabilă care a instituționalizat cultele păgâne în România.
https://www.cosminolteanu.eu

Lasă un răspuns