O invitație de a privi homosexualitatea cu ochii științei, dar fără pierderea iubirii omenești
În România, comunitatea LGBTQ+ continuă să fie văzută asemeni unui „monstru” ce vrea să distrugă „familia tradițională” sau „normală”, care, în viziunea extremiștilor de la Coaliția pentru Familie, e „formată dintr-un bărbat și o femeie supusă, ambii ortodocși, români, nevaccinați și care fac mulți copii pentru propășirea societății”.
O cauză pentru care în România sunt prezente aceste mentalități o constituie educația homofobă primită într-o perioadă comunistă, ce incriminaliza homosexualitatea sub Codul Penal, iar în ciuda autorităților științifice ce arătau contrariul, aceștia o clasificau ca și afecțiune psihică.
LUMEA ȘTINȚIFICĂ, FAVORABILĂ COMUNITĂȚII LGBTQ+
De mult timp, lumea științifică a început să scoată homosexualitatea din rândul bolilor de natură psihică. Astfel, Asociația Americană de Psihologie și Organizația Mondială a Sănătății, în urma unor cercetări, au decis că homosexualitatea nu reprezintă o boală psihică, ci un reglaj demografic, genetic, prezent atât în lumea animală inferioară, cât și în rândul oamenilor, în procent de maxim 10% din populație, fără să fie depășit acest procent de-a lungul istoriei umanității.
COMUNITATEA LGBTQ IN ROMÂNIA
În România, activiștii pe drepturile omului constată o evoluție.
Cosmin Olteanu, activist pe drepturile omului și coordonator al Platformei Gay Right Bacău, serviciu afiliat Asociației Mișcarea Neopăgânilor din România, declară pentru POV21 :
“Românii au avut parte de o evoluție remarcabilă, când vine vorba de respectarea drepturilor omului și mă simt mândru să fiu parte din acest fenomen.
Dacă in anii ’90 eram pasibili de pușcărie pentru promovarea unor minorități sexuale, acum, în 2018 vorbim de ea deschis, organizăm anual parade, avem o legislație care să o protejeze, avem apariții în presă, literatură și muzică autohtonă și continuăm din acest punct de vedere să evoluăm.
Consider că totul se rezumă la dragoste. Nu o spun din cauza virtuților teologale asimilate în anii mei prăfuiți de învățământ teologic, ci o spun deoarece consider că totul e dragoste, totul e animat și ordonat atunci când ingredientul dragostei, al acceptării și al empatiei e prezent.
Drept e că se poate mai bine și luptăm pentru mai bine.”
Așa cum reiese din declarația lui Cosmin, putem spune că printre pașii evolutivi se pot aminti : decriminalizarea homosexualității, aprobarea legislației antidiscriminare, înființarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, înființarea ONG-urilor ce militează pentru respectarea și garantarea drepturilor omului (Asociația ACCEPT, MozaiQ, PRIDE România, RISE OUT, Platforma Gay Right Bacău, Platforma Respect).
În ultimul timp, clasa politică română și cetățenii români se arată pentru prima oară deschiși și introduc o inițiativă, în trecut blamată, a parteneriatului civil ce se preconizează a fi aprobată în 2018, cel târziu în 2019, în timp ce inițiativa Coaliției pentru Familie rămâne blocată în Parlament.
Tot in ajutorul României, decizia favorabilă a Curții de Justiție a Uniunii Europene a reprezentat o victorie importantă pentru familia unisex Coman – Hamilton, dar și pentru comunitatea LGBTQ+ din România. Astfel, statul român este obligat să abroge interdicția din Codul Civil a parteneriatelor civile contractate în Uniunea Europeană și alte țări din afara spațiului european, cât și să legifereze parteneriatul civil.
Un efect secundar al deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene este neutralizarea demersului Coaliției pentru Familie în urma interpretării termenului „soți”, prevăzut în articolul 48 din Constituția României.
România, o fostă membră a Tratatului de la Varșovia și a blocului comunist din Estul Europei, va reuși să își lase vremurile comuniste în favoarea valorilor umane, democratice? Oare acesta reprezintă un lucru bun sau rău? Asta e decizia ce vă aparține dumneavoastră, dragi cititori.